Mart ayının son haftasında hem ABD hem Avrupa hem de Asya’dan çok kritik veriler açıklandı ve piyasada keskin hareketler yaşandı…
Mart ayının son haftasında hem ABD hem Avrupa hem de Asya’dan çok kritik veriler açıklandı ve piyasada keskin hareketler yaşandı. Bu raporumuzda tüm bu gelişmeleri ve piyasa üzerindeki etkilerini tekrar gözden geçiriyoruz.
Euro Bölgesi’nden özellikle Pazartesi günü önemli PMI verileri geldi. Fransa PMI verileri beklentiden daha iyi gelirken, Almanya verileri beklenti altı kaldı. Euro Bölgesi genel PMI verileri ise beklentide geldi. Hafta boyunca ayrıca IFO iş dünyası güven endeksi, para arzı ve özel sektör kredileri verileri açıklandı ve veriler beklentiden çok farklı gelmedi.
Ayrıca bir çok ECB üyesi hafta içinde yaptıkları açıklamalarda deflasyon riskine dikkat çekip, yeni bir gevşeme hamlesi gelebileceği imasında bulundular. Bu açıklamalar EUR üzerinde baskı yarattı.
ABD’den de dayanıklı mal siparişleri, konut satışları, tüketici güven endeksi ve büyüme gibi önemli veriler yayınlandı. Manşet dayanıklı mal siparişleri beklentide gelirken, çekirdek dayanıklı mal siparişleri beklentiden daha iyiydi. Ayrıca konut satış rakamları beklentiden kötü, CB tüketici güven endeksi ise beklentiden çok daha iyi geldi. Dördüncü çeyrek final büyüme ise beklentiden çok farklı değildi.
İngiltere’den gelen verilere baktığımızda enflasyon, perakende satışlar, cari denge ve büyüme verileri ön plana çıkıyor. Salı günü açıklanan TÜFE beklentide gelirken, ÜFE beklenti altı kaldı. Perşembe günü ise perakende satışlar açıklandı ve beklentiden çok daha iyiydi. Cuma günü açıklanan cari denge beklentiden kötü gelirken, dördüncü çeyrek final büyüme beklentideydi.
Asya’dan da bolca önemli veri yayınlandı. Pazartesi günü gelen Çin HSBC flaş imalat PMI beklenti altı kalırken, Cuma günü Japonya’dan TÜFE, hane halkı harcamaları, perakende satışlar ve işsizlik oranı gibi kritik veriler açıklandı. Tokyo çekirdek TÜFE, perakende satışlar ve işsizlik oranı beklentiden daha iyi gelirken, hane halkı harcamaları beklenti altı kaldı.
Türkiye için çok kritik bir haftayı geride bıraktık. Seçim öncesinde politik tansiyonun tahmin edildiği kadar yükselmesi hem TRY hem BIST’te büyük rahatlama getirirken, Perşembe günü video paylaşım sitesi Youtube’a gelen yasaklama yine büyük tartışmalara neden oldu.
EURUSD, ECB üyelerinden gelen gevşek tondaki açıklamalar nedeniyle genel olarak baskı altına bir hafta geçirdi diyebiliriz. 1.37’lere kadar gerileyerek son 4 hafta dibini gören parite, haftayı 1.3750 bölgesinde, haftalık bazda 50 pipslik düşüşle kapattı.
GBPUSD çok iyi perakende satışlar verisinin ardından gelen keskin ralli ile 1.6640 bölgesine kadar tırmandı ve Cuma gecesini de bu bölgede kapattı. GPBUSD haftalık bazda 180 pipsten fazla bir yükseliş kaydetti.
USDJPY risk iştahındaki toparlanma ve BoJ’dan yeni gevşeme hamlesi beklentisiyle güçlü bir haftayı geride bıraktı. Haftalık bazda 70 pipslik bir yükseliş yaşayan USDJPY, haftayı da 102.80 bölgesinde kapattı.
ALTIN ise risk iştahındaki toparlanmadan ve önceki haftaki FOMC toplantısı kararlarından olumsuz etkilenmeye geçtiğimiz hafta da devam etti. Son 6 hafta dibine kadar gerileyen sarı metal haftayı 1295 bölgesinde kapattı ve haftalık bazda 37 dolar (370 pips) kaybetti.
USDTRY beklenen politik gerginliklerin meydana gelmemesi ile büyük bir düşüş yaşayarak 2.17’lere kadar düştü ve son 4 hafta dibini gördü. USDTRY haftalık bazda 450 pipse yakın bir gerileme ile haftayı 2.19’un hemen altında kapattı.
Forex Koçu geride bıraktığımız haftada da anlık yayın akışı, raporları ve sinyalleriyle üyelerine doğru yön gösterdi. Bu hizmetlerden yararlanmak bir üyelik formunu doldurmak kadar yakın. Aşağıdaki formu doldurun ve müşteri temsilcinizin en kısa zamanda üyelik işlemleri için sizinle temasa geçmesini bekleyin.