Geçtiğimiz Haftaya Bakış (29 Nisan – 03 Mayıs)

Mayıs ayının ilk haftasında çok önemli gelişmeler ve veriler vardı. Faiz ve para politikası kararları, ABD’den istihdam verileri, İngiltere’den, Çin’den ve Euro bölgesinden PMI verileri gibi

Mayıs ayının ilk haftasında çok önemli gelişmeler ve veriler vardı. Faiz ve para politikası kararları, ABD’den istihdam verileri, İngiltere’den, Çin’den ve Euro bölgesinden PMI verileri gibi önümüzdeki bir kaç hafta da etkisini sürdürecek açıklama ve datalar geldi geride bıraktığımız hafta. Bu raporumuzda tüm bu gelişmeleri tekrar hatırlayarak piyasa üzerindeki etkilerini inceleyeceğiz.

ABD’den hem para politikası kararları hem de çok önemli veriler açıklandı. Haftanın her bir günü çok önemli bir veri vardı ekonomik takvimde. Bu açıdan baktığımızda ABD için Mayıs ayının en önemli dönemi geride kaldı diyebiliriz. Bu nedenle önce gün gün ABD verilerini bir gözden geçirelim.

Pazartesi günü beklemede olan konut satışları verisi %1.5 gelerek beklentiden daha iyi olurken, bireysel gelir ve harcama rakamları beklentiden çok farklı değildi. Salı günü CB tüketici güven endeksi 68.1 ile beklentiden daha iyiydi fakat aynı gün açıklanan Chicago PMI 49.0 ile beklentiden kötü gelerek büyük hayal kırıklığı yarattı.

ABD’den önemli veriler Çarşamba günü de devam etti. ADP tarım dışı istihdam değişimi 119 bin, ISM imalat PMI ise 50.7 ile beklenti altı kaldı. Aynı akşam yayınlanan FOMC kararlarında ise Fed varlık alımlarında sadece azaltma değil artış da yapabileceğini açıklayarak son dönemlerden gelen kötü veriler sonrası para politikası duruşunu biraz gevşetti. FOMC beklendiği gibi politika faizini %0.25 seviyesinde, aylık varlık alımlarını da 85 milyarda sabit tuttu.

Perşembe günü ticaret açığı 38.8 milyar, haftalık işsizlik başvuruları 324 bin, öncü tarım dışı üretkenlik ise %0.7 ile beklentiden daha iyi geldi. Öncü işçi başına maliyet endeksi ise %0.5 beklentiden hafif daha kötüydü.

ABD için büyük gün Cuma günüydü. FOMC’nin varlık alımları için çok yakından takip ettiği tarım dışı istihdam değişimi ve işsizlik oranı Cuma günü saat 15.30’da açıklandı. Tarım dışı istihdam değişimi 165 bin artarak, işsizlik oranı da %7.5’e düşerek beklentiden daha iyi geldiler. Aynı gün gelen ISM hizmetler PMI verisi ise 53.1 ile beklenti altı kaldı.

Neredeyse her gün çok kritik verilerin açıklandığı diğer bir ülke ise İngiltere’ydi. Salı günü gelen net bireysel krediler 0.9 milyar ile beklentide gelirken, Çarşamba günü gelen imalat PMI 49.8, Perşembe günü gelen inşaat PMI 49.4 ve Cuma günü gelen hizmetler PMI 52.9 ile beklentiden daha iyiydi. İngiltere PMI verileri önceki hafta açıklanan iyi büyüme verisinin ardından İngiltere ekonomisindeki toparlanma umutlarını iyice artırdı diyebiliriz.

Euro Bölgesi’ne baktığımızda en önemli gelişmenin Perşembe günü açıklanan ECB para politikası kararları ve başkan Draghi’nin basın toplantısı olduğunu görüyoruz. ECB son zamanlarda gelen çok kötü dataların ardından beklendiği gibi politika faizini 25 puan indirerek %0.50’ye çekti. Para politikası kararları sonrası basın karşısına geçen Draghi ekonomi üzerindeki aşağı yönlü risklere dikkat çekti ve ECB negatif faizlere teknik olarak hazır diyerek piyasada eksi faizler geliyor algısı yarattı. Draghi ayrıca piyasanın beklediği küçük işletmeler kredi programını da açıklamadı. Yani genel olarak Draghi’nin piyasaya istediğini vermediğini söylemek yanlış olmaz.

Veri takvimine baktığımızda ise Euro bölgesinden enflasyon, istihdam ve PMI verilerinin ön plana çıktığını görüyoruz. Salı günü gelen yıllık flaş TÜFE %1.2 ile beklentinin çok altında kalarak ECB’ye faiz indirimi için kapıları sonuna kadar açtı. Aynı gün Euro bölgesi işsizlik oranı %12.1 ile tüm zamanların en yüksek seviyesinde açıklandı fakat bu zaten bekleniyordu. Perşembe günü ise Euro bölgesi imalat PMI rakamları açıklandı. İspanya imalat PMI 44.7, İtalya imalat PMI 45.5 ile beklentiden hafif daha iyi gelirken, Euro Bölgesi genel imalat PMI verisi de 46.7 ile beklentinin hafif üzerindeydi.

Asya’dan da çok önemli veriler vardı geçtiğimiz hafta. Çin’den resmi imalat PMI açıklandı ve 50.6 ile beklentiden çok farklı gelmedi. Çin HSBC final imalat PMI da 50.4 ile beklentide gelirken, hizmet PMI önceki aya göre 1 puandan fazla düşerek 54.5’e geriledi. Japonya’dan Salı gecesi hane halkı harcamaları %5.2 ile beklentiden iyi, öncü sanayi üretimi ise %0.2 ile beklentiden kötüydü. Avustralya’dan Perşembe günü inşaat onayları %-5.5 ile beklentiden daha kötü, Cuma gecesi ise çeyreklik ÜFE %0.3 ile beklentide geldi.

Diğer önemli veriler olarak Türkiye ve Kanada’dan gelen veriler gözümüze çarpıyor. Salı günü gelen Türkiye ticaret açığı 7.39 milyar ile beklentiden daha iyi gelirken, Cuma günü açıklanan TÜFE yıllık bazda %6.13 ile beklenti altı kaldı. Kanada’dan ise Salı günü aylık büyüme %0.3,  Perşembe günü gelen dış ticaret dengesi 0 ile beklentiden daha iyiydi.

Bu veriler ve açıklamalar dışında İtalya’da iki ay süren hükümet belirsizliğinin resmen sona ermesi ve Kanada merkez bankasının bir sonraki başkanının açıklanması geride bıraktığımız hafta hatırlanması gereken diğer iki önemli gelişmeydi. İtalya’da Letta başbakanlığında geniş tabanlı bir hükümet kurulurken, Kanada merkez bankası başkanlığına Stephen Poloz getirildi. Poloz yaptığı ilk açıklamalarda daha gevşek bir para politikasına geçiş sinyalleri verdi ve ekonominin tahmin edildiği kadar güçlü olmadığına dikkat çekti.

Zaten fiyatlanmış olması nedeniyle ECB’den gelen faiz indirimi EURUSD üzerinde aşırı negatif bir etki yaratmadı fakat Draghi’nin negatif faizlerden bahsetmesi ve karamsar bir ekonomik tablo çizmesi EURUSD satışları getirdi. 1.32 üzerine çıkarak son 2 ay zirvesi yapan EURUSD, Draghi’den gelen açıklamalarla 1.3050 altına kadar geriledi. Cuma günkü ABD verilerine önce olumsuz sonra da olumlu tepki veren EURUSD haftayı 1.3113 seviyesinde kapattı ve haftalık bazda 65 pips arttı.

GBPUSD iyi PMI verilerinin etkisiyle tırmanmaya bu hafta da devam etti ve 1.56 üzerine tırmanarak son 10 hafta zirvesini tazeledi. Cuma gecesini 1.5570 seviyesinde kapatan GBPUSD haftalık bazda 90 pipslik bir artış kaydetti.

Avustralya’dan ve Çin’den gelen kötü veriler ile faiz indirimi baskısını hafta boyu üzerinde hisseden AUDUSD, Cuma günü ABD’den gelen çok iyi istihdam verilerinin piyasadaki iştahı artırmasıyla biraz nefes aldı. Haftalık bazda 30 pips artan AUDUSD, haftayı 1.0315 seviyesinde kapattı.

USDJPY, FOMC’nin daha gevşek bir para politikası duruşu sergilemesi nedeniyle haftanın ilk yarısını baskı altına geçirdi. Perşembe ve Cuma günü ABD’den gelen çok iyi verilerin etkisiyle tırmanışa geçen USDJPY haftayı 99.00 seviyesinde kapatarak haftalık bazda 100 pipsten fazla bir ralliye imza attı.

Bir ara fiziksel satışlar nedeniyle 1440 seviyelerine kadar gerileyen ve 1487 ile son üç haftanın en yüksek seviyelerini gören ALTIN genel olarak 1470 çevresinde dolandı hafta boyu. Çok iyi ABD istihdam verilerine karşı, FOMC’nin sergilediği gevşemeci duruşun etkisiyle tutunmayı başaran ALTIN haftayı 1470 seviyesinin hemen altında haftaya başladığı seviyelerde kapattı.

USDTRY, ne TÜFE ne ticaret dengesi ne de yurt dışından gelen önemli verilerden çok fazla etkilenmedi ve 100 pipslik 1.80 – 1.79 bandında hareket etti hafta boyu. Cuma gecesini 1.7930 seviyelerinde kapatan USDTRY haftalık bazda yataydı diyebiliriz.

Haftanın en iyisi çok iyi ABD verilerinin etkisiyle haftalık bazda 100 pipsten fazla artan USDJPY oldu. Haftanın en kötüsü ise çok iyi istihdam verilere rağmen beklenen çıkışı gösteremeyen USDTRY oldu.

DövizDestek üyeleri tüm bu önemli veri, gelişme ve açıklamalardan analistlerin yorumlarıyla birlikte anında haberdar oldular. Mayıs ayına çok iyi bir başlangıç yapan DövizDestek yine üyelerinin yüzünü güldürmeyi başardı.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.