ABD tarım dışı istihdam değişimi, ECB para politikası kararları ile hem Avrupa hem Asya hem de Amerika’dan çok önemli diğer verilerin geldiği ve…
ABD tarım dışı istihdam değişimi, ECB para politikası kararları ile hem Avrupa hem Asya hem de Amerika’dan çok önemli diğer verilerin geldiği ve gelişmelerin yaşandığı belki de Mart ayının en önemli haftasını geride bıraktık. Haftanın tüm önemli gelişme ve verileri ile piyasa üzerindeki etkilerini tekrar incelemek amacıyla sizlerleyiz.
ABD’den Cuma günü tarım dışı istihdam değişimi rakamları açıklandı ve her ay olduğu gibi keskin hareketlere neden oldu. Tarım dışı istihdam değişimi 175 bin ile beklentiden daha iyi gelirken, işsizlik oranı beklenmedik şekilde %6.7’ye yükseldi.
ABD’den gelen diğer önemli verilere baktığımızda ISM imalat PMI’nın beklentiden daha yüksek, ISM hizmetler PMI’nın ise beklentiden daha kötü geldiğini görüyoruz. Öte yandan ABD ticaret dengesi beklentide gelirken haftalık işsizlik başvuruları 323 bin ile beklentiden daha iyiydi.
Euro Bölgesi’nden çok önemli bir veri yoktu belki fakat Perşembe günü ECB’den para politikası kararları açıklandı. ECB piyasanın büyük bölümünün beklediği gibi faizlerde bir değişiklik yapmadı. Faizlerde bir değişiklik beklenmiyordu fakat Draghi’den başka bir gevşeme hamlesi gelmesine ihtimal veriliyordu.
Draghi 15.30’daki basın toplantısında önceki toplantılara benzer bir konuşma yaptı ve yeni bir gevşeme hamlesi açıklamadı ve EUR paritelerinde ralli yaşandı. Euro Bölgesi’nden gelen verilere baktığımızda ise final imalat PMI’nin beklentide, final hizmetler PMI’nin ise beklentiden daha iyi geldiğini görüyoruz.
İngiltere merkez bankası BoE de Perşembe günü para politikası kararlarını açıkladı ve beklendiği gibi faizlerde ve varlık alım programında bir değişiklik yapılmadı. Para politikası kararlarının yanında İngiltere’den çok önemli PMI verileri açıklandı haftanın ilk yarısında. İmalat ve hizmetler PMI beklentide gelirken, inşaat PMI beklentinin hafif altında kaldı.
Asya ülkelerinden de çok önemli veriler geldi geride bıraktığımız hafta. Çin’den HSBC final imalat PMI 48.5 ile beklentide gelirken, Cumartesi sabahı açıklanan ticaret dengesi beklentilerin çok altında kaldı. Ayrıca hizmetler PMI rakamında da geçtiğimiz aya göre yükseliş yaşandı.
Japonya açısından sessiz geçen haftada Avustralya’da çok kritik veriler ve açıklamalar vardı. Para politikası kararlarını Salı gecesi açıklayan RBA faizlerde bir değişiklik yapmadı ve uzun bir süre de değişiklik olmayacağı mesajı verdi. Hafta içerisinde açıklanan dördüncü çeyrek büyüme, perakende satışlar ve inşaat izinleri gibi kritik veriler de beklentiden daha iyiydi.
Son zamanlarda piyasanın diğer bir önemli gündem maddesi olan Ukrayna’da ise savaş gerginliği azalmış olsa da politik belirsizlik devam ediyor. Rusların çoğunlukta olduğu Kırım bölgesi parlamentosunun Rusya’ya katılma kararı alması fakat Ukrayna merkezi hükümetinin bu kararı kabul etmemesi Ukrayna açısından geçtiğimiz haftanın önemli gelişmesiydi. Dikkatler şimdi önümüzdeki hafta Kırım’da yapılacak olan referanduma çevrilmiş durumda.
ECB’den yeni bir gevşeme hamlesi gelmemesi EURUSD’yi 2011 Ekim’den sonra ilk kez 1.39 üzerine taşıdı. Cuma günü gelen iyi tarım dışı istihdam değişimi verileriyle parite bir miktar geri çekilse de haftayı 1.3870 bölgesinde ve haftalık bazda 110 pips artıda kapatmayı bildi.
İngiltere’den gelen PMI verilerinin beklentide olması ve BoE’nin sürpriz yapmaması GBPUSD’nin dar bir bantta hareket etmesine neden oldu geride bıraktığımız hafta. Haftayı 1.6710 bölgesinde kapatan GBPUSD haftalık bazda yataydı.
Ukrayna’da savaş gerginliğinin azalmasıyla güçlü bir hafta geçiren USDJPY, Cuma günü gelen iyi tarım dışı istihdam değişimi rakamlarının ardından 103.70 üzerine kadar tırmanarak son 6 hafta zirvesini gördü. Haftalık bazda 160 pipsten fazla bir ralli yapan USDJPY, Cuma gecesini 103.20 bölgesinde kapattı.
ALTIN, haftanın ilk yarısında ABD’den gelen kötü verilerle yukarı zorladı ve dört ay sonra ilk kez 1350 üzerine tırmandı. Cuma günü ABD’den gelen iyi veriler ise sarı metalde gevşeme yaşanmasına neden oldu. Haftayı 1340’ın hemen altında kapatan ALTIN, haftalık bazda 8 dolar (80 pips) arttı.
USDTRY, Ukrayna’da savaş gerginliğinin hafiflemesi ve ABD’den gelen zayıf verilerle 2.18 altına kadar geriledi. ABD’den gelen iyi tarım dışı istihdam değişimi verileri ise USDTRY’yi tekrar 2.2 üzerine taşıdı ve 2.2030 bölgesinde bir kapanış yaşandı. Haftalık bazda ise 180 pipsten fazla bir düşüş kaydetti USDTRY.
Çok kritik gelişme ve verilerle dolu Mart ayının ilk haftasında Forex Koçu hem paylaştığı raporlar hem canlı yayın akışı hem de başarılı sinyalleriyle üyelerine doğru yol göstermeye devam etti.