Geçtiğimiz Haftaya Bakış, 30 Eylül – 04 Ekim

ABD kongresinde bütçe konusunda bir anlaşma çıkmaması neticesinde hükümetin kapalı olduğu ve tarım dışı istihdam değişimi…

ABD kongresinde bütçe konusunda bir anlaşma çıkmaması neticesinde hükümetin kapalı olduğu ve tarım dışı istihdam değişimi, işsizlik oranı gibi bir çok önemli verinin açıklanmadığı bu haftada yaşanan önemli gelişmeleri hep birlikte tekrar hatırlayalım.

Haftaya Japonya’dan gelen verilerle başladık. Japonya öncü sanayi üretimi %-0.7 ile beklenti altı kalırken, perakende satışlar %1.1 ile beklentideydi. Yeni Zelanda iş dünyası güven endeksi 54.1 ile önceki aya göre büyük bir artış gösterirken, Avustralya özel sektör kredileri %0.3, Çin HSBC final imalat PMI 50.2 ile beklentiden daha kötüydü. 

Avrupa seansında Almanya’dan gelen ve %0.5 ile beklenti altı kalan perakende satışlar ile İngiltere’den 1.6 milyar ile beklentide gelen net bireysel krediler verileri dikkat çekiyordu. Kanada’dan gelen %0.6 aylık büyüme oranı ile, 55.7 ile beklentiden daha iyi gelen Chicago PMI öğleden sonra açıklanan veriler arasında en dikkat çekenleriydi.

Pazartesi gününün diğer bir önemli gelişmesi ise Temsilciler Meclisi’nin Obama’nın oluşturduğu bütçe tasarısını reddederek Beyaz Saray’a geri göndermesiydi. Bu anlaşmazlık ABD hükümetinin resmen kapanmasına neden oldu ve hükümet haftayı boyu kapalı kaldı.

Salı günü bolca veri vardı ekonomik takvimde. Japonya’dan hane halkı harcamaları ve işsizlik oranı beklentiden daha kötü geldi. Tankan imalat endeksi 12 ile beklentiden daha iyiyken, hizmetler endeksi 14 ile beklentideydi. Çin imalat PMI 51.1 ile beklentiden daha kötü gelirken, Avustralya’dan perakende satışlar %0.4 ile beklentideydi. 

Avrupa seansına imalat PMI rakamları damgasını vurdu. İspanya imalat PMI 50.7, İtalya imalat PMI 50.8, İngiltere imalat PMI 56.7 ile beklenti altı kalırken, Euro Bölgesi genel imalat PMI 51.1 ile beklentide geldi.  Öğleden sonra ABD’den gelen ISM imalat PMI ise 56.2 ile beklenti üzeriydi.

Avustralya merkez bankası RBA para politikası kararları da Salı gününün diğer bir önemli gelişmesiydi. RBA beklendiği gibi faizleri %2.50 seviyesinde sabit tuttu. Piyasa için sürpriz olan ise RBA’dan ileride yeni bir faiz indirimi için sinyal gelmemiş olmasıydı. Avustralya dolarının güçlü bir hafta geçirmesine neden oldu bu durum.

Çarşamba gününün en önemli gelişmesi Avrupa merkez bankası ECB’den gelen faiz kararı ve başkan Draghi’nin açıklamalarıydı. ECB beklendiği gibi faizleri değiştirmedi ve para politikasında hiç bir değişikliğe gitmedi. Draghi ise enflasyon risklerini dengeli gördüklerini, ekonomi üzerindeki risklerin aşağı yönlü olmaya devam ettiğini ve gerektiği takdirde yeni bir LTRO yapabileceklerini açıkladı. Draghi’nin düşük enflasyon konusunda bir endişe bildirmemiş olması ve likidite artırıcı yeni bir para politikası aracını devreye sokmamış olması EUR için pozitif oldu.

Günün önemli verilerine baktığımızda neredeyse bütün verilerin beklenti altı kaldığını görüyoruz. ABD ADP tarım dışı istihdam değişimi (166 bin), İngiltere inşaat PMI (58.9), Avustralya ticaret dengesi (-0.82 milyar) ve Avustralya inşaat onayları (%-4.7) gibi önemli veriler hep hayal kırıklığı yarattı.

Letta hükümetinin meclisten güven oyu alarak görevine devam etmesi Çarşamba gününün altı çizilmesi gereken diğer bir önemli gelişmesiydi. Saat 22.30’da bir konuşma yapan Bernanke’nin para politikasına değinmediğini de hatırlatalım.

Perşembe günü hizmetler PMI günüydü. İlk veri gece Çin’den geldi. Çin hizmetler PMI 55.4 ile önceki aya göre artarak ekonominin stabilleştiğine dair beklentilerini güçlendirdi. Avrupa seansında İspanya hizmetler PMI 49 ile beklenti altı, İtalya hizmetler PMI 52.7 ile beklenti üzeri, İngiltere hizmetler PMI 60.3 ile beklentide geldi. Euro Bölgesi genel hizmetler PMI da 52.2 ile beklentideydi.

Öğleden sonra ABD’den önemli veriler yayınlandı. Haftalık işsizlik başvuruları 308 bin ile beklentiden daha iyi gelirken, ISM hizmetler PMI 54.4 ile beklentiden daha kötüydü. 

Bu veriler dışında RBNZ başkanı Wheeler’dan gelen açıklamalar günün diğer bir önemli gelişmesiydi. Wheeler eğer konut fiyatlarındaki yükseliş devam ederse faiz artırabiliriz dedi ve 2014 – 2016 arasında faizlerde toplam 200 baz puanlık bir artış olabilir diye de ekledi. NZD için pozitif olan bu açıklamalar, NZDUSD’nin satış baskısına karşı koyabilmesini sağladı.

Japonya merkez bankası BoJ kararları Cuma gecesi açıklandı. BoJ hem faizler hem de parasal taban hedefinde bir değişiklik yapmadı ve hedeflerine ulaşmak adına gerektiği takdirde tekrar harekete geçileceğini açıklandı. Günün en önemli verisi Kanada’dan gelen Ivey PMI rakamlarıydı ve 51.9 ile beklenti altı kaldı.

İtalya eski başbakanı ve PDL partisi lideri Berlusconi’nin Senato’dan ihraç edilip edilmeme oylaması da Cuma günü yapıldı ve Berlusconi Senato’dan ihraç edildi. Beklenen bir gelişme olduğu için EUR üzerinde hiç bir etki yaratmadı bu gelişme.

EURUSD Draghi’nin düşük enflasyondan bir rahatsız dile getirmemesi ve yeni bir likidite programı açıklamamasının etkisiyle alıcılı bir haftayı geride bıraktı. 1.3650’lere kadar çıkarak son 8 ayın zirvesini tazeleyen EURUSD haftayı 1.3550 üzerinde 60 pips artıda kapattı.

GBPUSD son 9 ayın en yüksek seviyelerine kadar tırmandıktan sonra gelen kar alımlarıyla haftanın son iki günü büyük kan kaybetti ve Cuma gecesini 1.60 seviyesinin hemen üzerinde kapattı. Haftalık bazda ise 130 pipsten fazla düştü GBPUSD.

RBA’dan yeni bir faiz indirimi sinyali gelmemiş olması AUDUSD’nin güçlü bir hafta geçirmesini sağladı. Haftayı 0.9420 bölgesinde kapatan AUDUSD haftalık bazda 120 pipse yakın bir artış kaydetti.

ABD’de yaşanan bütçe krizi ve hükümetin kapanması USDJPY üzerinde haftayı boyu bir baskı unsuru olarak karşımıza çıktı. Bu baskı sonucu yaşanan düşüşleri DövizDestek de başarılı bir şekilde sinyale çevirmeyi bildi. USDJPY 97.00 altına kadar gerileyerek son 6 haftanın en düşük seviyelerini gördü. Haftayı 97.40 bölgesinde kapatan USDJPY haftalık bazda yataydı.

ABD’den yaşanan krize rağmen pek bir varlık gösteremeyen ALTIN alıcıların devreden çıkmasıyla 1280 altına kadar gerileyerek son 2 ayın en düşük seviyelerini gördü. Sonrasında ABD’den gelen kötü verilerle toparlanarak tekrar 1320’lere kadar tırmanan ALTIN yine de haftayı 1310 seviyesinde 40 dolara (400 pips) bir düşüşle kapattı.

ABD’de yaşanan kriz USDTRY’nin de aşağıları zorlamasına neden oldu. Türkiye’den gelen beklentiden daha iyi ticaret dengesi verileri ve ABD’den gelen kötü verilerinde etkisiyle 2.04’den 1.98’lere kadar düşen USDTRY haftalık bazda 500 pips düştü.

Haftanın en iyisi RBA’dan yeni bir faiz indirimi için sinyal gelmemesinin katkısıyla 120 pipse yakın çıkan AUDUSD oldu. ABD’deki krizin etkisiyle 500 pips düşüş yaşayan USDTRY ise haftanın en kötüsü oldu. 

DövizDestek geçtiğimiz hafta paylaştığı özellikle USDJPY sinyalleriyle piyasanın doğru tarafında olmayı başardı ve Eylül’de olduğu gibi Ekim ayına da başarılı bir giriş yapmayı bildi. 

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.