Geçtiğimiz Haftaya Bakış

Çok Önemli Bir Haftayı Daha Geride Bıraktık. Tüm Gelişmeleri ve Piyasa Üzerindeki Etkilerini Sizler İçin Bir Rapora Topladık

2012 ikinci yarısının ilk haftasını geride bıraktık. Piyasanın merakla beklediği büyük heyecan yaratan gelişmelerle dolu bir haftaydı. Sizin için tekrar bu gelişmeleri mercek altına alıyoruz ve piyasa bu gelişmelerden nasıl etkilendi inceliyoruz.

Haftanın ilk iki günü piyasa sakin ve beklemedeydi. Çarşamba günü FOMC kararları, Perşembe günü ECB faiz kararı ve Draghi basın toplantısı ile Cuma günkü tarım dışı için piyasa izlemeye geçmişti. Bu nedenle Pazartesi ve Salı günleri piyasada çok önemli hareketler olduğunu söylemek zor. Pariteler belli destek ve direnç seviyeleri arasında gitti geldi.

Ve piyasa Çarşamba akşamı saat 21.15’de FOMC kararlarının açıklanmasıyla harekete başladı. FOMC’den Eylül ayı için gevşeme konusunda net bir sinyal vermesi beklenirken bu sinyal gelmedi. Hatta bir çok uzmanın kesin gözüyle baktığı faizlerin 2015 ortasına kadar düşük seviyelerde kalacağı ifadesine bile yer verilmedi karar metninde.

FOMC ekonominin yılın başından bu yana zayıf bir performans sergilediğini, ekonomik veri ve göstergelerin yakından takip edilmeye devam edileceğini ve gerekirse harekete geçileceğini vurguladı. Fakat beklenti bundan çok daha fazlasıydı. Bu nedenle de kararın açıklanmasıyla birlikte USD’nin diğer para birimlerine karşı değer kazandığını gördük.

FOMC’den istediğini alamayan piyasa gözlerini Draghi’ye çevirdi. Fakat Draghi de önceki hafta çok yüksek seviyelere çıkardığı beklentileri karşılayamadı. Her ne kadar önceki basın toplantılarına göre çok daha gevşek bir ton takınsa da piyasayı öyle yüksek beklentiklere sokmuştuki söyledikleri kimseyi memnun etmedi.

Draghi EFSF’nin ülke tahvilleri alabileceğini fakat bunun için resmi talep gelmesi gerektiği mesajı verdi. ESM’ye bankacılık lisansı verilmesinin ise şu anki şartlarda imkansız olduğunu belirtti Draghi. Ne yeni bir LTRO ne de SMP’nin yeniden başlatıldığını duyurdu Draghi. ECB tahvil alacaksa nasıl alacak, ne zaman alacak, hangi şartlarda alacak gibi soruların yanıtları havada kaldı. Draghi bu konularda net bit şey söylemedi. Bu da risk iştahını vurarak piyasada satışlar getirdi.

Aynı gün BoE beklendiği gibi faizleri %0.50’de ve varlık alım programını ise 375 milyar GBP’de sabit bıraktı. Çin’den olası bir faiz veya munzam indirimi ise gelmedi. Beklenti altı gelen imalat PMI verisinden sonra PBOC’nin Perşembe günü yeni bir adım atacağı yönünde fısıltılar dolaşmaya başlamıştı fakat söylentiler karşılık bulamadı.

Cuma günü ise ABD’den gelen en önemli verilerden tarım dışı istihdam değişimi verisi açıklandı. Çarşamba günü ADP tarım dışı istihdam değişimi beklenti üzeri 163 bin gelmişti ve Cuma günkü resmi rakam da 163 bin ile beklenti üzeri geldi. Hem ADP verisinin hem resmi verinin aynı gelmesi ise nadir rastlanan bir durum.

Paritelere döndüğümüzde genel olarak haftayı yükselerek geçirdiklerini gözlemliyoruz. EURUSD, Çarşamba akşamı FOMC’den beklenen mesajlar gelmeyince 1.23’den 1.22’ye çekildi. Sonraki gün Draghi’nin konuşmaya başlayıp tahvil alımı sinyali vermesiyle 1.24 üzerine kadar tırmandı fakat konuşmanın geri kalanı hayal kırıklığı yaratınca EURUSD kendini 1.2150 altında buldu.

Fakat sonrasında piyasanın Draghi’nin konuşmasını sindirmesi ve aslında çok da olumsuz olmadığını görmesinin ardından EURUSD tekrar yönünü yukarı çevirdi. Cuma günü gelen tarım dışı istihdam değişimi verisi beklenti üzeri gelerek risk iştahını büyütünce EURUSD tırmanmaya devam etti ve haftayı başladığı seviyenin 90 pips üzerinde 1.2380’lerde kapattı.

AUDUSD de EURUSD’yi takip etti. FOMC ve Draghi hayal kırıklıklarıyla düşüşe geçen AUDUSD Cuma günü toparlanmaya başladı ve tarım dışı istihdam değişiminin etkisiyle hızlı bir tırmanış gerçekleştirerek haftayı 1.0566 seviyesinde, 100 pipslik bir artışla tamamladı.

GBPUSD için ise başka önemli gelişmeler vardı. BoE para politikası kararlarının yanında haftanın son üç günü imalat, inşaat ve hizmet PMI verileri yayımlandı. Özellikle imalat PMI beklentinin çok daha altında kalarak GBPUSD üzerinde Çarşamba günü aşağı yönlü bir baskı yarattı. Fakat Perşembe günü inşaat PMI beklenti üzeri gelip BoE faizleri sabit tutunca GBPUSD biraz nefes aldı. Cuma günü ise piyasadaki genel toparlanmaya ayak uydurarak büyük bir tırmanış yaşadı fakat haftayı 1.5630 seviyelerinde 100 pipslik bir düşüşle kapatmaktan kurtulamadı.

USDJPY haftalık bazda neredeyse hiç kıpırdamadı. Haftaya 78.48’de başlayan parite 78.43’te kapattı. Fakat FOMC kararı ve tarım dışı istihdam değişimi verisiyle çıkış, Draghi’nin piyasada risk iştahını vurmasıyla da düşüş yaşadı. Haftayı ise başladığı yerde kapattı.

USDTRY geçtiğimiz haftanın kaybedeni oldu. Pazartesi gecesini 1.81 hemen üzerinde açan USDTRY özellikle Cuma günü içeriden gelen enflasyon verilerinin ve ABD’den gelen tarım dışı istihdam değişimi verisinin etkisiyle çok sert bir düşüş yaşayarak haftayı 350 pipslik düşüşle 1.7750 üzerinde tamamladı.

ALTIN önceki hafta hem FOMC hem Draghi ümitleriyle 1620 üzerine kadar tırmanmıştı fakat her ikisinin de bu hafta ALTIN için hayal kırıklığı yaratmasıyla 1600 altına kadar geriledi. Cuma günü ise ABD’den gelen istihdam istatistikleri önce ALTIN satışları getirdi. Fakat sonrasında risk iştahıyla gelen alımlardan ALTIN da nasibini aldı ve haftayı 1600 hemen üzerinde tamamlamayı başardı.

Özetle, hem Fed hem de ECB’nin piyasayı önce hayal kırıklığına yarattığı bir hafta geçirdik. Draghi’nin açıklamasına verilen ilk tepki olumsuzdu fakat sonrasında açıklamanın sindirilmesiyle aslında çok da kötümser olmadığını gördü piyasa. Cuma günü gelen tarım dışı istihdam değişimi verilerinin beklentinin üzerinde gelmesi ise alımlara hız katarak piyasanın toparlanmasını sağladı.

Haftanın kazandıranı TRY olurken, kaybedini ise ALTIN’dı. Analiz yapma ve yön tayin etme konusunda oldukça güç bir haftaydı. Böylesi zorlu bir haftada da DövizDestek tüm imkanlarıyla üyelerinin yanında olarak, tam destek vermeye devam etti.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.