Geçtiğimiz Haftaya Bakış (4 Mart – 8 Mart)

Çok Önemli Faiz Kararları ve Verilerle Dolu, Mart Ayının En Önemli Haftası Geride Kaldı. Bu Hafta Yaşanan Tüm Önemli Gelişmeler ve Piyasa Üzerindeki Etkilerini Bu Raporda Sizler İçin Özetledik.

Dünyanın dört bir yanından çok önemli faiz kararları ve verilerle dolu bir forex haftasını geride bıraktık. Geride bıraktığımız hafta belki de Mart ayının en önemli haftasıydı demek yanlış olmaz ve bu raporumuzda bu hafta neler olmuş piyasa nasıl hareket etmiş tekrar bir gözden geçireceğiz.

Önce faiz kararlarıyla başlayalım. ECB, İngiltere merkez bankası BoE, Avustralya merkez bankası RBA, Japonya merkez bankası BoJ ve Kanada merkez bankası BoC geçtiğimiz hafta Mart ayı para politikası kararlarını açıkladılar.

İlk önemli faiz kararı Salı gecesi Avustralya merkez bankası RBA’dan geldi. RBA beklendiği gibi faizleri %3 seviyesinde sabit tuttu. Karar metninde de geçtiğimiz aykinden çok farklı bir şey olduğu söylenemez. RBA, enflasyonun faiz indirimine imkan verdiğini fakat şimdilik faizlerde bir değişiklik gerekmediğini belirtti.

Çarşamba günü Kanada merkez bankası BoC para politikası kararlarını açıkladı. Kanada merkez bankası da faizleri beklendiği gibi %1 seviyesinde sabit tuttu. Karar metninde ise önemli bazı değişiklikler vardı. Gelişmiş ülke merkez bankaları arasında faiz artırımı değerlendiren tek merkez bankası olan BoC, karar metninde artık bu duruşundan vazgeçtiğini gösteriyordu. Yani 2013 içerisinde faiz artırımı gelebilir beklentilerini çöpe attı BoC.

Perşembe günü ise üç büyük merkez bankası, ECB, BoE, ve BoJ, para politikası kararlarını açıkladılar. BoJ beklendiği gibi faizleri ve varlık alım programını değiştirmedi. Son gelen çok kötü PMI verilerinden sonra BoE’den 25 milyar GBP ek varlık alımı bekleyenler ise hayal kırıklığına uğradı. BoE faizleri %0.50, varlık alım programını ise 375 milyarda sabit tuttu.

ECB de faizleri beklendiği gibi %0.75 seviyesinde sabit tuttu. Fakat piyasanın tüm dikkati 15.30’daki Draghi basın toplantısındaydı. Draghi her ne kadar büyüme beklentilerini aşağı revize etse de basın toplantısında Euro bölgesi için iyimser bir tablo çizdi ve şimdilik faiz indirimi ihtimalini eledi. Ayrıca Euro’nın arkasındaki politik sermayeye dikkat çeken Draghi, kimse Euro’nın arkasındaki politik iradeyi hafife almasın dedi.

Merkez bankaları para politikası kararlarının yanında çok önemli verilerle dolu bir haftaydı geride bıraktığımız hafta.

Kuşkusuz haftanın, belki de ayın en önemli verisi Cuma günü 15.30’da gelen ABD istihdam verileriydi. ABD iç gücü istatistik ofisinden gelen rakamlara göre Şubat ayında tarım dışı isthidam 236 bin arttı, işsizlik oranı ise %7.7’ye geriledi. Her iki veri de beklentiden çok daha iyiydi ve açıklanmalarıyla birliktede ALTIN ve paritelerde çok keskin hareketler yaşandı.

Geride bıraktığımız hafta ABD’den gelen diğer verilere baktığımızda ticaret dengesi dışındaki verilerin de hep beklentiden daha iyi geldiğini görüyoruz. Salı günü gelen ISM hizmet PMI 56.0, Perşembe günü gelen haftalık işsizlik başvuruları 340 bin ile beklentiden daha iyiydi.

Avrupa’ya döndüğümüde ise İngiltere ve Almanya’dan kritik verilerin geldiğini görüyoruz. Önceki hafta Cuma günü İngiltere’den gelen felaket imalat PMI verisinin ardından bu hafta da İngiltere’den inşaat ve hizmet PMI rakamları geldi. Pazartesi gelen inşaat PMI 46.8 ile beklentiden daha kötü gelirken, Salı günü gelen hizmet PMI 51.8 ile beklentiden daha iyiydi. Almanya’dan ise fabrika siparişleri ve sanayi üretimi rakamları geldi ve her ikisi de beklenti altı kaldı. Ayrıca Salı günü Euro bölgesi finat hizmet PMI verisinin 47.9 ile beklentiden hafif daha iyi geldiğinin de altını çizelim.

Çin’den Cuma günü ticaret dengesi, Cumartesi ise enflasyon, perakende satışlar ve sanayi üretimi rakamları geldi. Ticaret dengesi manşet rakamı beklentiden daha iyi gelirken, ithalattaki zayıflama aslında global ekonominin durumu hakkında pek iyi bir sinyal vermedi. Cumartesi gelen TÜFE %3.2 ile beklentiden daha yüksek ve son 10 ayın en yüksek seviyelerinde geldi ve Çin merkez bankasının 2013 içinde faiz artırımına gidebileceği tartışmalarına neden oldu. Ayrıca sanayi üretimi %9.9, perakende satışlar %12.3 ile beklentiden daha kötü gelirken, sabit varlık yatırımları %21.6 ile beklentiden daha iyi geldi.

Avustralya’dan da faiz kararının yanında çok kritik veriler geldi. Pazartesi günü inşaat onayları %2.4 ile beklenti altı, Salı günü perakende satışlar %0.9 ve cari denge -14.7 milyar ile beklenti üzeri, Çarşamba günü dördüncü çeyrek büyüme %0.6 ile beklentide, Perşembe günü ise ticaret dengesi -1.06 milyar ile beklentiden daha kötü geldi.

Diğer kritik veriler arasında Japonya’dan gelen beklenti üzeri cari fazla ve %0.0 gelen dördüncü çeyrek final büyüme, Kanada’dan gelen beklentiden çok daha kötü Ivey PMI ve Cuma günü beklentiden daha iyi gelen istihdam verileri vardı. Türkiye’den de önemli veriler açıklandı geride bıraktığımız hafta. Pazartesi günü aylık TÜFE %0.3 ile beklentide, Cuma günü ise sanayi üretimi %1.9 ile beklentideydi.

Son olarak Cuma günü Fitch’in İtalya’nın kredi notunu A- seviyesinden BBB+ seviyesine indirmesi haftanın akıllarda kalan diğer bir önemli gelişmesiydi.

Geçtiğimiz haftanın en önemli gelişme ve verilerini hatırladıktan sonra, bunların piyasayı nasıl etkilediğine, ALTIN ve paritelerin hangi seviyeleri gördüğüne bakalım.

EURUSD, Draghi’nin faiz indirimini elemesinin ve Euro için olumlu konuşmasının etkisiyle 1.3130 üzerine kadar tırmanarak hafta zirvesini gördü. Cuma günü ABD’den gelen çok güçlü istihdam verileriyle yaşanan dolar rallisiyle de 1.2960 altına kadar gerileyerek son 3 ay dibini tazeledi. Haftayı 1.30 seviyesinin hemen üzerinde kapatan parite haftalık bazda yataydı.

GBPUSD, iyi gelen hizmet PMI verisi ve BoE’nin yeni varlık alımı yapmamasıyla satış baskısına direnmeye çalışsa da Cuma günkü çok iyi ABD tarım dışı istihdam değişimi ve işsizlik oranı verilerinin ardından 33 ay sonra ilk kez 1.49 altını gördü. Haftalık bazda 120 pips düşen GBPUSD, Cuma gecesini 1.4915 seviyesinde kapattı.

AUDUSD, Pazartesi günü gelen satışlarla 1.0110’lara kadar gerileyerek son 8 ay dibini tazeledi. RBA’nın faizleri değiştirmemesi ve iyi gelen perakende satışlar ile cari denge verileriyle tırmanışa geçen AUDUSD 1.03 direcine kadar yükseldi. Cuma günü Çin’den gelen olumsuz ithalat verileri ve ABD’den gelen çok iyi istihdam verilerinin ardından ise bir miktar gevşedi. AUDUSD Cuma gecesini haftaya başladığı seviyenin 30 pips üzerinde 1.0232 seviyesinde kapattı.

USDJPY, hafta boyu ABD’den gelen iyi verilerin etkisiyle güçlü bir tablo çizdi. Cuma günü gelen istihdam verilerinin ardından yaşanan büyük dolar rallisiyle ise 96.50 üzerine kadar tırmandı ve 2009 Temmuz ayından sonra ilk kez bu seviyesileri görmüş oldu. Cuma gecesini 96.00’nın hemen altında kapatan USDJPY, haftalık bazda 250 pipslik bir artış kaydetti.

ALTIN, ABD’den gelen iyi verilere rağmen 1580 çevresinde tutunmayı başardı geçtiğimiz hafta. Cuma günü gelen iyi ABD istihdam verilerinin ardından 1561’e kadar geriledi ve son 2 hafta dibini tazeledi. Fakat sonrasında verdiklerini geri almayı başardı ve Cuma gününü 1578 seviyesinde tam haftaya başladığı seviyelerde kapatmayı bildi.

USDTRY, Türkiye’den gelen enflasyon ve sanayi üretimi verilerinden pek etkilenmendi. Cuma günü ABD’den gelen verilere kadar sakin bir hafta geçiren USDTRY, verilerin ardından 1.8070 üzerine kadar tırmanarak hafta zirvesini tazeledi. Haftayı 1.8020 seviyelerinde kapatan USDTRY haftalık bazda 50 pipslik bir artış yaşadı.

Haftanın en iyisi ABD’den hafta boyu gelen çok iyi verilerin ardından son 45 ay zirvesine tırmanan USDJPY oldu. USDJPY haftalık bazda yatırımcılarına 250 pipse yakın bir kazanç sağladı. Haftanın en kötüsü ise ABD tarım dışı istihdam değişimi ve işsizlik oranı rakamlarıyla son 33 ay dibini gören GBPUSD oldu. GBPUSD haftalık bazda 120 pips kaybetti.

Geçtiğimiz hafta çok önemli veri, gelişme ve fırsatlarla dolu bir haftaydı. DövizDestek üyeleri bu fırsatları paylaştığımız pozisyon ve raporlarla yakalamayı başardı. Özellikle Perşembe ve Cuma günkü performansımızla üyelerimizin yüzünü güldürmeyi bildik.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.