Geçtiğimiz Haftanın Önemli Gelişmeleri ve Piyasa Üzerindeki Etkilerini Sizler İçin Özetledik.
Piyasanın haftalardır cevap beklediği önemli sorular geçtiğimiz hafta cevaplarını buldu. Başta ABD başkanlık seçimleri olmak üzere, Yunanistan meclis oylaması, ECB, BoE ve RBA faiz kararları gibi gelişmeler piyasayı etkileyen önemli olaylardı.
Aylardır üzerine spekülasyon yapılan ABD başkanlık seçimi Salı günü geçrekleştirildi ve Obama ikinci kez ABD başkanı seçildi. Obama’nın yeniden başkan olması gevşek para politikasının devam etmesi anlamına geliyor bu da piyasanın üzerinde gerginliklerden birinin kalkmasını sağladı fakat hemen akıllara çözülmesi gereken kocaman bir sorun, ABD mali uçurum sorunu geldi ve piyasadaki bu rahatlama pek uzun sürmedi.
Yunanistan meclisinin uzun zamandır beklenen reform oylaması ise Çarşamba gününün gündemiydi. Piyasanın istediği gibi Yunanistan koalisyonu reformları 153 oyluk çoğunlukla meclisten geçirdi ve bir diğer belirsizlik ortadan kalkmış oldu. Fakat Yunanistan’nın 12 Kasım’da bir sonraki 31.5 milyar Euro’luk yardım dilimini alamayacağı haberleri yine karabulut olarak Avrupa’nın üzerine toplandı ve bir gerginlik ortadan kalkarken daha büyük bir gerilim başladı. Ayrıca İspanya’nın kurtarma programı için bu yıl içerisinde başvuru yapmayacağı haberleri de gerginliği artırdı.
ECB, İngiltere ve Avustralya merkez bankaları faiz kararlarını açıkladı geride bıraktığımız hafta. Avustralya merkez bankasının faiz indirmesi beklenirken RBA faizi %3.25 seviyesinde sabit tuttu. ECB ve BoE ise beklenmedik bir adım atmadı ve faiz ile diğer para politikası araçlarında değişikliğe gitmedi.
Almanya’dan son zamanlarda gelen kötü verilere geçtiğimiz hafta içerisinde gelen kötü fabrika satışları ve sanayi üretimi verileri eklendi. Bu veriler Avrupa’nın lokomotifi Almanya da krize çekiliyor endişeleri yarattı. ECB başkanı Draghi de borç krizi Almanya ekonomisi üzerinde olumsuz etkilerini gösteriyor açıklaması yaptı. Kötü Almanya verisi ve Draghi’nin olumsuz açıklamalarına ek olarak AB Komisyonu da büyüme ve bütçe beklentilerini olumsuz yönde revize etti ve piyasadaki endişeler zirve yaptı.
Türkiye ekonomisi için de önemli bir haftayı geride bıraktık. 18 yıl aradan sonra Türkiye’nin kredi notu Fitch tarafından ilk kez yatırım yapılabilir seviyeye çıkarılarak, BBB- seviyesine yükseltildi. Pazartesi günü gelen TÜFE ve ÜFE verileri beklentilerin altında kalırken, Perşembe günü gelen sanayi üretimi %6.20 ile beklentilerin çok üzerinde açıklandı.
Haftanın en önemli gelişmelerini böylece özetlemiş olduk. Şimdi paritelere ve ALTINa dönelim. Bakalım bu gelişmelerden nasıl etkilenmiş, hangi seviyeleri görmüşler.
EURUSD, ABD başkanlık seçimleri ve Yunanistan oylamasının sonuçlarının etkisiye ralli yapmasına rağmen, haftanın son günlerinde piyasanın üstüne çöken Yunanistan yardım dilimi ve ABD mali uçurum sorunun yarattığı gerginlikle sert düşüş yaşadı. Haftayı başladığı seviyenin 110 pips altında kapatan parite, Cuma kapanışı 1.2708 seviyesinde yaptı.
GBPUSD de kötü bir hafta geçirdi. Hem kötü hizmet PMI hem de imalat üretimi verilerine AB kaynaklı sorunlar nedeniyle risk iştahındaki daralma da eklendi ve GBPUSD haftalık bazda 113 pips geri çekilerek haftayı 1.5896 seviyesinde tamamladı.
AUDUSD çok güçlü bir hafta geçirdi. Risk iştahındaki daralmaya rağmen USD’ye karşı koymayı bildi. Merkez bankasının faizleri sabit tutması, çok iyi istihdam verileri ve Cuma günü gelen olumlu Çin verileri AUDUSD’nin sağlam kalmasını sağladı. Cuma gecesini 1.0380 seviyesinde kapatan AUDUSD haftalık bazda 50 pips artış kaydetti.
Son haftalarda büyük ralli yapan USDJPY geçtiğimiz hafta 79.07 ile son üç hafta dibini yaptı. Obama’nın başkan seçilmesi ve mali uçurum sorunu yatırımcıların JPY’yi dolara tercih etmelerine neden oldu ve USDJPY haftalık bazda 100 pipse yakın düşerek Cuma gecesini 79.47 seviyesinde kapattı.
Obama’nın başkan seçilmesi gevşek para politikasının devam edeceği anlamına geliyor dedik. Bu da en fazla ALTINa yaradı tabiki. Mali uçurum nedeniyle güvenli liman arayan kimi fonlar da ALTINı tercih etti ve ALTIN büyük ralli yaparak son üç hafta zirvesine tırmandı. Haftayı 1731 seviyesinde kapatan ALTIN haftalık bazda 55 dolarlık büyük bir ralli yaptı ve dört haftalık üst üste düşüş serisini de kırmış oldu.
Fitch’den gelen not artırımı ve iyi sanayi üretimi verisi USDTRY’ye son 1.7683 ile son altı ay dibi yaptırdı. Fakat AB ve ABD kaynaklı gerginlikler risk iştahını daraltınca USDTRY de tırmandı ve haftayı 1.7893 seviyesinde yatay kapattı.
Haftanın en iyisi ve en kötüsü değerlendirilmemizde ALTIN en iyi, EURUSD ise en kötü performansını gösterenlerdi. Geçtiğimiz hafta 55 dolarlık ralli yapan ALTIN yatırımcılarının yüzünü güldürürken, EURUSD 110 pips düşerek hayal kırıklığı yarattı.
Son dönemlerin en kritik haftasını geride bıraktık. Cevap bekleyen önemli bazı sorular cevap bulurken, cevaplanması gereken yeni sorular ortaya çıktı. DövizDestek bu kritik haftada üyelerini yanlız bırakmadı. DövizDestek ailesine katılın, siz de forex dünyasında yalnız yürümeyin.