Geçtiğimiz Haftaya Bakış 9-13 Temmuz

Temmuz’un İkinci Haftasında Yaşanan Önemli Gelişmeler ve Piyasa Üzerindeki Etkileri

EURUSD’nin son yılların en düşük seviyesini gördüğü, FOMC tutanaklarıyla QE3 umutlarının biraz daha tükendiği, BoJ’un para politikası kararlarını açıkladığı ve Çin 2012 ikinci çeyrek büyüme rakamlarının açıklandığı dop dolu ve bol hareketli bir hafta geçirdik. Peki tüm bu gelişmelerin piyasa üzerindeki etkisi ne oldu? Gelin hep bareber kısaca tekrar hatırlatayalım.

Haftanın ilk önemli gelişmesi Pazartesi ve Salı günkü Eurgroup toplantılarıydı. Topltantılarda piyası ekstra etkileyecek yeni bir karar çıkmadı. İspanya banka yardımı konusunda politik uzlaşıya varıldı ve resmi imzalar 20 Temmuz’daki toplantıya bırakıldı.

Sonra ise gözler Çarşamba akşamki FOMC toplantı tutanaklarına çevrildi. Geçtiğimiz ayki toplantıda twist operasyonun uzatılması kararı alınmasının ardından piyasa tutanaklarda QE3 ipuçları arıyordu. Fakat piyasa Çarşamba saat 21.00’de yayımlanan tutanaklarda yakın zamanda yeni varlık alımı yapılacağına dair herhangi bir sinyal bulamadı. Tutanaklar kısaca FOMC üyelerinin QE3 için ekonominin daha kötüye gitmesini beklediklerini gösteriyor.

Haftanın kuşkusuz en önemli verisi ise Cuma gecesi Çin’den gelen büyüme verisiydi. Veri Çin’in 2012 ikinci yarısında 7.6% büyüdüğünü gösteriyor. Piyasada üst üste gelen iki faiz indiriminin ardından büyümenin daha düşük olabileceği korkusu vardı ki gelen veri bu korkuları boşa çıkarttı ve Cuma günü paritelerin biraz da olsun toparlanmasını sağladı.

Cuma günün diğer bir önemli gelişmesi de italya 10 yıllık tahvil ihalesi sonuçlarıydı. İhale başarıyla tamamlandı. Gerek faizlerin 6.19% seviyesinden 5.82%’ye geri çekilmesi gerekse de  talep / arz oranının 1.3 seviyesinden 1.7’ye çıkması Cuma günü piyasada moralleri biraz daha artırdı.

Paritelere döndüğümüzde EURUSD’nin son iki yılın yeni en düşük seviyesini yaptığını görüyoruz. En son 2010 Haziran ayının son haftası 1.22 altını gören EURUSD geçtiğimiz hafta 1.2160lara kadar geri çekildi. Cuma günkü Çin büyüme verisi ve İtalya tahvil ihalaleri ise EURUSD’nin bir miktar toparlanmasını sağladı ve parite 1.2248 ile haftayı başladığı seviyelerde kapattı.

Geçtiğimiz Salı günü İngiltere’den büyümeyi yakından ilgilendiren önemli veriler geldi. Hepsi de beklentiden yüksek gelerek GBPUSD’nin yoğun satış baskısına karşı koymasına yardımcı oldu. Salı günü imalat üretimi 1.2% ile hem beklentiden yüksek geldi hem de son 12 ayın en yüksek seviyesinde geldi. Aynı zamanda ticaret dengesi ve sanayi üretimi verileri de beklentiden yüksek gelerek yüzleri güldürdü. Bu verilere Cuma günkü olumlu gelişmeler de eklenince parite haftayı 1.56 seviyesinin hemen altında 100 pipsten fazla bir artışla tamamladı.

AUDUSD için gözler Perşembe gecesi gelecek olan istihdam verileri ile Cuma gecesi gelecek olan Çin büyüme verisindeydi. Haftayı EURUSD’ye göre daha dayanıklı geçiren AUDUSD Perşembe gecesi istihdam verilerinin hayal kırıklığı yaratması ile 1.0100 altına kadar geriledi. Cuma gecesi gelen Çin büyüme verisi ise AUDUSD’ye nefes aldırdı ve pariteyi 1.0225 ile haftaya başladığı seviyeninin üzerine taşıdı.

Yen açısından da önemli karar ve verilerin geldiği bir haftayı geride bıraktık. Perşembe gecesi BoJ faiz kararını açıkladı ve beklendiği gibi faizler 0.25% seviyesinde sabit tutuldu. Varlık alımı programı da, bazı fonlarda artırım ve diğerlerinde indirime gidilmesine rağmen toplamda 70 trilyon Yen’de sabit kaldı.

Haftayı boyu gelen ticaret dengesi, çekirdek makine siparişleri, revize sanayi üretimi gibi veriler beklentinin altında kalmasına rağmen JPY haftayı güçlü geçirdi diyebiliriz. USD ve EUR karşısında haftalık bazda değer kazanan Yen, GBP ile yenişemedi. EURJPY, USDJPY haftalık bazda yaklaşık 50 pips düşüş yaşarken GBPJPY haftayı başladığı seviyede kapattı.

Çarşamba günü içeriden Türkiye için en kritik verilerden biri olan cari açık verisi geldi ve beklenti altı kaldı. Ayrıca yıllık bazda cari açıkta bir düşüş olduğuna işaret ediyor gelen veri. Bu veriye Cuma günkü olumlu gelişme ve veriler de eklenince USDTRY yaklaşık 100 pipslik bir düşüşle haftayı 1.81 seviyesinin hemen altında kapattı.

Altın için ise gözler Çarşamba akşamki FOMC tutanaklarındaydı. Tutanaklardan QE3’nin yakın zamanda olacağına dair bir sinyal gelmeyince altın üzerindeki aşağı yönlü baskı arttı. Cuma günü Çin’den gelen büyüme verisi ise bu baskının biraz da olsun kırılmasına neden oldu ve altın 1600 seviyesine doğru çıkışa geçti. Fakat tepki satışları altına 1600 üzerini göstertmedi. Yine de altın haftayı 10 dolarlık artışla 1588 seviyesinde kapatmayı başardı.

Özetle geçtiğimiz haftanın ilk dört gününde piyasada daha çok aşağı yönlü baskının hakim olduğunu, buna bağlı olarak da güvenli limanların diğer para birimlerine karşı değer kazandığını gördük. Cuma günü Çin’den gelen büyüme verisi ve İtalya ihaleleri ise piyasanın  toparlanmasına neden oldu.

Hafta boyu gerek gelen veriler gerekse de açıklamalarla yönün sık sık değiştiğini gördük. Yatırımcıların gelen açıklama ve verilerin önemini kaçırıp büyük risk altına girebildiği haftalardan biriydi. Aynı zamanda profesyonel desteğin ve DövizDestek’in öneminin ne kadar büyük olduğunu gösteren bir hafta. DövizDestek ekibi her hafta olduğu gibi bu hafta da üyelerinin yanındaydı. Doğru yön, analiz ve tespitlerle üyelerimizin bu riskli haftayı da fırsata çevirmelerini sağladık.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.