Gram ALTIN Sert Düştü Ama…
Gram ALTIN bu hafta oldukça hareketliydi. Ons ALTIN ve USDTRY’de hem verilere hem de açıklamalara ve jeopolitik gelişmelere bağlı olarak gerçekleşen hareketler karşımıza oldukça dalgalı bir tablo çıkardı.
Gram ALTIN’ın bu hareketlerini etkileyen önemli gelişmeleri açıklamak istersek başta Yellen’in Salı günü Senato’da yaptığı ilk konuşmanın tüm piyasaları domine ettiğini söylememiz gerekiyor. Daha hafta başında piyasa Yellen konuşmasına hazırlık olarak Dolar karşısında pozisyon almaktan uzak durdu. Bu nedenle ALTIN’da 1338’lerden 1305 seviyesine muazzam bir düşüş gerçekleşti.
Salı günü Yellen konuşmasını yaptığında ise daha önce raporlarımızda paylaştığımız gibi Yellen ilk açıklaması ile USD’yi baskı altına alsa da soru cevap kısmında ekonomik göstergelerde pozitif bir görünüm olduğunu açıkladı. ALTIN ise bu gelişmelerden sonra bir darbe daha yiyerek 1290’lara kadar düştü.
Bu açıklamalardan USDTRY dalgalanarak etkilendi. Yellen konuşmasının pariteye pek büyük etkisi olduğunu söyleyemeyeceğiz. Çünkü TMCB’den faiz kararları bekleniyordu. Beklentiler de düşüş olacağı yönündeydi.
Gram ALTIN bu gelişmelere daha önce yakaladığı 90 seviyelerinden Yellen konuşması öncesinde 89’a, konuşmadan sonra da 88’e düşerek cevap verdi. ALTIN’daki hareketlerin, USDTRY’ye göre daha belirleyici olduğunu söyleyebiliriz.
Perşembe gününe kadar Hindistan’ın ALTIN ithalatına dair sınırlamaları hafifleteceği haberi ile Ons ALTIN kademeli olarak yükseldi. Fakat Perşembe günü yaşananlar piyasalarda yön değişimine neden oldu. Buna neden olanlar ise Jeopolitik gelişmelerdi.
Perşembe günü ilk önce Rusya’nın Ukrayna savaş uçağını düşürdüğü iddiası ile gerilen piyasalar, ardından Ukrayna’nın iddia ettiği ve ABD ile Almanya’nın da doğruladığı, Rusya’nın Malezya’ya ait sivil bir uçağı füze ile vurduğu haberi ile daha da gerildi. Zaten bir gün öncesinden Rusya’ya yeni yaptırımlar gerçekleştirilmesi sonucu huzursuz olan piyasalarda bu gelişme ile risk iştahı daraldı ve ALTIN’da 1324 seviyesine atak yaşandı. Buna ek olarak İsrail’in Gazze’ye kara harekatı başlatması da ALTIN’ı yükselten bir gelişme oldu.
Beklentilere uygun olarak TCMB faizleri indirme kararı aldı. Beklentide geldiğinden ötürü çok fazla etkisi olmadı. USDTRY’de 2.1218 seviyelerinden 2.1416 seviyelerinin görülmesini sağlayan da yukarıda saydığımız jeopolitik gelişmelerdi.
Gram ALTIN ise bu gelişmelerden olumlu etkilenerek yükselişe geçti. Hem Ons ALTIN’ın hem de USDTRY’nin yükselişi oldukça önemli bir destek oldu.
Haftanın son günü ise hem USDTRY’de hem de Ons ALTIN’da gevşeme geldi. Bunun nedeni ise Ukrayna krizinin ve İsrail’in Gazze’yi işgalinin piyasalardaki etkisinin biraz yatışması. Ayrıca hafta sonu gerçekleşebilecek gelişmelerin Pazartesi açılışı etkileyebileceği de göz önünde bulundurulursa biraz daha temkinli hareket edildiğini de görebiliriz. Bu nedenle bugün Gram ALTIN’da biraz daha baskı olması normal karşılanabilir.
Daha önceki raporlarımızda da söylediğimiz gibi 87 bölgesi önemini koruyor. Ons ALTIN’ın büyük düşüşü her ne kadar Gram ALTIN’ı aşağı çekmiş olsa da krizlerin hala devam ettiğini unutmamak gerek. Bu etkenler ALTIN’a destek olmayı sürdürecek gibi.
Önümüzdeki hafta ABD enflasyon verileri ve dayanıklı mal siparişleri var. Bunlar doğrudan piyasalara etki edebilecek veriler. Özellikle TÜFE verisinden iyi bir sonuç çıkar ise Gram ALTIN’da dolaylı olarak 87 seviyesi zorlanabilir.
ALTIN’ı mı merak ediyorsunuz? Forex Koçu’nda fazlası ile Gram ALTIN yorumu bulabilirsiniz!
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.