Bu sabah güne risk iştahı ile başlayan piyasalar, IMF, OECD ve Fitch’ten arka arkaya gelen olumsuz açıklamalar sonrasında geri çekildi. Özellikle para piyasalarında sert düşüşler görüldü.
Bugünün gelişmelerinin kısaca özeti;
İngiltere’de TÜFE ve Çekirdek TÜFE verileri sert düştü. Çekirdek TÜFE yıllık bazda %3,5’tan %3,0’e geriledi. İngiltere Merkez Bankası’nın %2’lik enflasyon hedefinin üst limiti olan %3’e gerilemesi, hedef sınırlarının içine girildiği için Mervyn King’i her ay yazdığı enflasyon mazareti mektubunu yazmaktan kurtarmış oldu.
Fitch, Japonya’nın uzun vadeli kredi notunu A+’ya düşürdü, görünümünü negatif olarak belirledi. Geçtiğimiz haftadan beri dar bir bant içinde hareket eden USDJPY paritesi, not indiriminden sonra 79,76’ya kadar yükseldi. Fitch, indirime gerekçe olarak yüksek borçlanma ve artan kamu borcunu gösterdi. Fitch ayrıca Japonya’da özel sektör şirket sahiplerinin tasarruf eğiliminin deflasyonu beslediğini belirtti.
Japonya Maliye Bakanı, indirime vergi reformları ve sosyal refaha ulaşma çabaları ile devam edeceklerini söyledi.
IMF Başkanı Lagarde, Yunanistan’ın çözülmesi gereken ciddi yapısal sorunları olduğunu söyledi. Lagarde, kayıtdışının önüne geçilmesi ve vergi reformlarının yapılması gerektiğini ekledi. Yunanistan’a IMF-AB ortaklığı ile yapılan kurtarma programının tamamlanmasını umduğunu söyleyen Lagarde, sorunlu ülke için bütün seçeneklerin değerlendirileceğini de ekledi.
IMF’in yayınladığı bir raporda, İngiltere’nin varlık satın alım programını genişletmesi gerektiği belirtildi. Ekonomide daha fazla canladırılmaya ihtiyaç duyulduğu aksi halde resesyon riskinin devam ettiği anlamına gelen bu açıklama sonrası
GBPUSD paritesinde sert satış görüldü.
İspanya hazinesinin bugün yaptığı tahvil satışlarında beklenenin üzerinde talep geldi. Fakat tahvillerde borçlanma maliyetleri önemli oranda yükseldi.
Bugünün tek olumlu gelişmesi, Yunanistan’ın en büyük dört bankasına cuma günü 18 milyar Euro ödeme yapılacağının açıklanması oldu. Fakat bu açıklamanın kaynağı belirtilmedi.
OECD bugün yayınladığı global ekonomi raporunda; Çin’in de dahil olduğu bir çok ülkenin
bu yıl için büyüme büyüme tahminini aşağıya çekti. Fitch, Avrupa’daki krizin global ekonomi için en büyük risk olduğuna dikkat çekti. ABD ekonomisinde Euro Bölgesi’ne göre daha güçlü bir büyüme beklediğini söyleyen Fitch, ABD’nin büyüme tahminini %2’den %2,4’e yükseltti.
Türkiye için de büyüme tahmini aşağıya çeken Fitch, 2012 yılında %3,3 büyüme öngördü. Bu sayı, Erdoğan’ın %4 olan tahmininin altında kaldı.
Genel olarak yabancı kurum ve kuruluşların büyüme tahminleri %4’ün altında.
Avrupa borsaları olumsuz gelişmelerden para piyasaları kadar çok etkilenmedi. Sabah saatlerindeki alım iştahı azalsa da, Avrupa borsa endekslerinde düşüş sınırlı kaldı. Endeksler Ortalama %0,50-%0,60 oranında seyretti.
Döviz destek ekibi olarak platformumuz üzerinden tüm bu gelişmeleri anında üyelerimize aktardık. Üyelerimize yön vermeye devam ettik. Altında da satış fırsatını değerlendirdik.