Her Pazar olduğu gibi siz değerli okuyucularımıza hafta sonu olan gelişmeleri aktarıyoruz.
Her Pazar olduğu gibi siz değerli okuyucularımıza hafta sonu olan gelişmeleri aktarıyoruz. Hafta sonu önemli gelişmelerin başında G20 zirvesiyle beraber Ukrayna’da yaşanan son politik gelişmeler vardı. Piyasanın Cuma kapanıştan çok farklı seviyelerde başlaması beklenmiyor. Şimdi detaylara geçelim.
Cuma günü Moody’s açıklama yaparak İspanya’nın kredi notunu Baa2 seviyesinden Baa3 seviyesine çıkardı ve görünümün pozitif olduğunu da ekledi. Avrupa’daki ekonomik toparlanmanın devam ettiği açıklamalarının ardından bu not arttırımı onaylayıcı nitelikte oldu.
Cumartesi ise Japonya Merkez Bankası başkanı Kuroda mali politikada bazı noktaların yeniden gözden geçirilmesi gerektiğine dikkat çekti, aksi takdirde Japon ekonomisinin negatif etkileneceğini ifade etti. Mali politikada yapılması gereken rehabilitasyonun artık daha fazla bekleyemeyeceğinin özellikle altını çizdi Kuroda. Bu durumun devam etmesi halinde ekonomideki güven ortamının azalacağını ve faizlerin beklenenden daha keskin artabileceğine dikkat çekti. Önemli açıklamalar fakat USDJPY üzerinde hafta açılışında büyük bir etki yaratmasını beklemiyoruz.
HSBC Avustralya ve Yeni Zelanda baş ekonomisti Paul Bloxam bölge ekonomisinin çok olmasa da güçlü kalmaya devam ettiğini belirtti. Ayrıca Yeni Zelanda Merkez Bankası’nın güçlü ekonominin devam etmesi ve ucuz kredilere olan bağlılığın bitmesi için faiz oranını arttırması gerektiğini söyledi. NZDUSD paritesinde pek bir fark yaratmasını beklemiyoruz HSBC’den gelen bu açıklamaların.
ECB’den Praet fiyatlar üzerindeki baskının kısa vadeden orta vadeye sıçramakta olduğunu söyledi. EURUSD’de bir etki yaratabileceğini düşünmüyoruz.
Hafta sonu Ukrayna açısından hareketliydi. Cumhurbaşkanı Yanukoviç meclisteki oylama ile görevinden alındı ve Mayıs’ta yeni cumhurbaşkanlığı seçimlerine gidilmesi kararlaştırıldı. Cumhurbaşkanlığı yetkileri seçimlere kadar geçici olarak Turchinov’a verildi. Avrupa Birliği ekonomik ve parasal işlerden sorumlu komisyoneri Rehn ise Ukrayna’da yaşan olaylara atıfta bulunarak finansal yardımda bulunabileceklerini açıkladı. Demokratik hükümet seçildikten sonra bunun gerçekleşebileceğini de ardından ekledi.
Ayrıca Pazar gecesi Ukrayna’dan açıklama gelerek Merkel ve Putin’in Ukrayna’da istikrarın her iki ülkenin de çıkarlarına uygun olduğu konusunda uzlaştıklarını söyledi. Rusya’nın Ukrayna’ya olası bir askeri müdahalesinin de çok büyük bir hata olacağını açıkladı. Yarın Avrupa Birliği Dışişleri şefi Catherine Ashton’ın Ukrayna’ya gideceği ve ülkenin alması gereken önlemleri görüşeceği bildirildi.
Hafta sonunun diğer bir önemli gelişmesi Avustralya’da düzenlenen G20 zirvesiydi. Zirvede genişlemeci politikaların yerinde olduğunu ve devam etmesi gerektiğinin altı çizildi. Geri çekilme zamanının da fiyatlara ve büyüme oranlarına bağlı olduğunun altını çizdiler. Raporda son dönemlerde finansal piyasalarda yaşanan dalgalanmanın nedenini yüksek seviyedeki kamusal borçların, bazı ekonomilerin zayıf noktaları ve devam eden küresel dengesizliğin olduğu belirtildi. Ardından da IMF rapordan memnun olduğu açıklamasını yaptı ve bununla birlikte büyüme rakamlarının arttırılma çabasının uygunluğuna işaret etti IMF. Raporda aslında bilinmeyen bir duruma dikkat çekilmedi. Piyasada büyük bir etki yaratması beklenmemekte.
İngiltere Merkez Bankası Başkanı Carney bir açıklama yaparak artık bankaların kendi likit ihtiyaçlarını kendilerinin karşılaması gerektiğini, uzun zamandır desteklerle kolaya alıştıklarını savundu.
Çin maliye bakanı ise yaptığı açıklamada Fed’in varlık alımlarında azaltıma gitmesi Çin ekonomisi için olumlu çünkü ABD ekonomisinin toparlandığını gösteriyor dedi. Çinli bakan ayrıca varlık alımlarında azaltımın bazı kırılgan ekonomilerde kısa vadeli likidite sıkıntılarına yol açabileceğini ifade etti.