Haftalık Forex Takvimi/03-07.08.2015

Tarım Dışı İstihdam Geliyor!

Çok zorlu bir ayı geride bıraktı. Paritelerde volatilite ve hareketliliğin çok fazla olduğu bir aydı. FOMC kararlarının beklenen kadar şahin tonda olmaması USD üzerinde baskı yaratmamıştı. Fakat istihdam ile ilgili verinin beklenti altı kalması USD üzerinde baskı yarattı. Diğer yandan yurt içinde yaşanan jeopolitik riskler ve siyasi belirsizlikler TRY’nin üzerinde baskı oluşturdu ve USDTRY’de yukarı yönlü hareketler yaşandı. Bu hafta ise bizi birçok önemli veri ve gelişmeler bizi bekliyor. ABD, Avustralya, Türkiye, İngiltere ve Euro Bölgesi’nden önemli veri ve gelişmeler var. Dilerseniz gün gün yaşanacak olan gelişmelere bakalım.
Pazartesi:
04.45, Çin Caixin imalat PMI (önceki veri 48.2). Son dönemlerde Çin ekonomisinde kötüleşme yaşandığını biliyoruz. 50 seviyesi üzerinde gelecek olan veri ekonomi için pozitif bir sinyal olabilir.
10.00, Türkiye TÜFE (önceki veri %7.20). TCMB enflasyonda azalma yaşanmasını istiyor. %5 seviyelerine doğru bir gerileme yaşanması TRY için pozitif olur. USDTRY’de fırsatlar çıkabilir bu saatlerde.
10.15-11.00 arasında İspanya, İtalya, Fransa, Almanya ve Euro Bölgesi’nden imalat PMI açıklanacak. EUR için son derece önemli veriler. Beklenti üzeri gelecek olan veriler EUR için pozitif olur ve EURUSD’de yukarı yönlü hareketler görebiliriz.
11.30, İngiltere imalat PMI (beklenti 51.5). Gelecek olan veride hafif bir iyileşme yaşanması bekleniyor. GBPUSD paritesinde hareketlenmeler olabilir bu saatlerde.
15.30, ABD çekirdek PCE fiyat endeksi (önceki veri %0.1), kişisel harcamalar  (beklenti %0.2). Açıkcası çekirdek PCE fiyat endeksinde yaşanacak olan iyileşme USD için pozitif olur çünkü Fed’in faizleri artırması için bu veriyide yakından takip ettiğini söyleyebiliriz.
17.00, ABD ISM imalat PMI (beklenti 53.1). Geçmiş veriye baktığımızda gelecek olan veride değişim yaşanması beklenmiyor. USD için çok önemli bir veri. Beklentide gelecek olan verinin paritelerdeki etkisi sınırlı olur.
Salı:
04.30, Avustralya ticaret dengesi (beklenti  -3.100 milyar), perakende satışları (beklenti %0.5). Gelecek olan verilerde iyileşme yaşaması AUD için son derece pozitif olur. Bu saatler AUDUSD fırsatlar sunar.
07.30, Avustralya’dan faiz kararları açıklanacak. Beklenti %2.0. Açıkcası faizlerde bir değişiklik yaşanması beklenmiyor. Geçtiğimiz toplantıda da faizlerde bir değişiklik yaşanmadı fakat RBA’dan güvercin tonda açıklamaların gelmesi AUD üzerinde için negatif olur. Her toplantıda AUD’un daha fazla değer kaybetmesinin ekonomi için faydalı olabileceğinin altı çiziliyor.
11.30, İngiltere inşaat PMI (beklenti 58.1). Gelecek olan veride iyileşme yaşanmasıyla birlikte GBP paritelerinde hareketlenmeler yaşayabiliriz.
17.00, ABD fabrika emirleri (beklenti %1.4). Beklentiden çok farklı gelecek olan veri USD paritelerinde fırsatlar sunabilir.
Çarşamba:
01.45, Yeni Zelanda istihdam değişimi (önceki veri %0.7), işsizlik oranı (önceki veri %5.8). İstihdam piyasasında yaşanacak olan kötüleşme NZD üzerinde baskı yaratır. Bu sebeple NZD için son derece önemli veriler.
10.15-11.00 arasında İspanya, İtalya, Fransa, Almanya ve Euro Bölgesi’nden hizmetler PMİ açıklanacak. Gelecek olan verilerin beklentide gelmesi paritelere yansıması sınırlı olur.
11.30, İngiltere hizmetler PMI (beklenti 58.2). Geçmiş veriye baktığımızda gelecek olan veride bir değişim olması beklenmiyor. Beklentide gelecek olan verinin paritelerdeki etkisi sınırlı olur.
15.15, ABD ADP tarım dışı istihdam değişimi (beklenti 215 bin). Önceki veriye baktığımızda gelecek olan veride kötüleşme yaşanması bekleniyor. 200 bin üzeri gelecek olan veri USD çok da negatif olmaz. Cuma günü gelecek olan tdi verisinin ne yönde geleceği konusunda piyasada bir algı oluşturabilir.
15.30, Kanada ticaret dengesi (önceki veri -3.34 milyar), ABD ticaret dengesi (beklenti -42.0 milyar). Gelecek olan verilerde ise değişimler olması USDCAD’de fırsatlar sunabilir.
17.00, ABD ISM imalat dışı PMİ (beklenti 56.0). USD için son derece önemli bir veri fakat beklentide gelecek olan verinin etkisi paritelerde sınırlı olabilir.
Perşembe:
04.30, Avustralya istihdam değişimi (beklenti %15.0), işsizlik oranı (beklenti %6.0). Gelecek olan veriler AUD için son derece önemli. Beklenti üzeri gelecek olan veri paritelerde hareketlenmelere neden olur.
11.30, İngiltere imalat üretimi (beklenti %0.2). Gelecek olan veride iyileşme yaşaması GBP paritelerinde büyük fırsatlar yaratabilir. Bu saatlerde ekran başına.
14.00, İngiltere faiz kararları (beklenti %0.50), varlık alım programı (beklenti 357 milyar sterlin). Gelecek olan her iki veride de değişimi yaşanması beklenmiyor. Fakat PPK raporlarını ve BoE başkanı Carney’nin konuşmalarını yakından takip edeceğiz. 
15.30,  ABD haftalık işsizlik başvuruları (önceki veri 267 bin). USD için önemli bir veri. Kayda değer bir düzelme olması durumunda USD paritelerinde fırsatlar karşımıza çıkabilir.
Cuma:
04.30, RBA para politikası kararları açıklanacak. Kararları yakından takip edeceğiz. Güvercin tonda açıklamaların çoğalması AUDUSD’yi aşağılara götürebilir.
Sabah saatlerinde BoJ’dan para politikası kararları açıklanacak. %2 enflasyon hedefine doğru parasal genişlemeye devam edeceklerini her toplantıda belirtiyorlar. Açıklamalarda değişim yaşanmaması durumunda USDJPY’de etkisi sınırlı olur.
10.00, Türkiye sanayi üretimi (önceki veri %2.4). Açıkası gelecek olan verinin USDTRY’deki etkisi sınırlı olur.
11.30, İngiltere ticaret dengesi (beklenti -8.90 milyar). Gelecek olan veride kötüleşme yaşanması GBPUSD’de geri çekilmelere neden olabilir.
15.30, ABD tarım dışı istihdam değişimi (beklenti 218 bin), işsizlik oranı (beklenti %5.3), ortalama saatlik kazançlar (beklenti %0.2). USD için son derece önemli ve kritik veriler. Özellikle Tdi verisinde yaşanacak olan iyileşme USD’nin pariteler üzerindeki baskısını arttırmaya yardımcı olur. Diğer yandan ortalama saatlik kazançlarda yaşanacak olan iyileşmede USD için pozitif olur. Bu saatlerde karşımıza birbirinden önemli fırsatlar karşımıza çıkacak. 
Uluslararası Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s Türkiye’nin kredi notunu ve görünümünü değerlendirecek. Türkiye’de siyasi belirsizliklerin ve jeopolitik risklerin olması bazı değişikliklere gidilmesine neden olabilir. 
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.