Haftanın üçüncü işlem gününün sonlarına yaklaşırken hareketli bir gün geçirdik diyebiliriz. İlk olarak günün en dikkat çekici konusu FED Başkanı Janet Yellen’ın konuşmasıydı. Konuşmanın dikkat çeken başlıkları ise şunlar oldu: ‘Hanehalkı harcama büyümesi son aylarda toparlanmalar yaşadı’ ‘Amerika maliye politikası başka bir belirsizlik kaynağı’ ‘Enflasyonun ekonomiye tepkisi kilit belirsizlik.’ Bu başlıklara ek olarak Yellen; ekonominin önümüzde ki birkaç yıl daha büyümeye devam edeceğini, bunun da dolaylı yollarla faiz artışlarına izin vereceğini açıklamalarına ekledi. Açıklamalar, piyasalarda faiz artışlarında yavaş hareket edileceği izlenimi oluşturdu. Yellen sonrası dolarda değer kayıpları yaşandı. USD/TRY paritesine baktığımızda 3,59’larda fiyatlanan paritede, açıklama ile birlikte 3,57’li seviyeler görüldü. Teknik olarak baktığımız da aşağı yönlü hareketlerin devamında 3,5455 destek seviyesi dikkat çekerken, yukarı yönlü ataklarda ise 3,5978 – 3,6209 – 3,6355 direnç seviyeleri karşımıza çıkabilir.
Sterlin kanadına bakacak olursak ekonomik takvimde İngiltere’den gelen Ortalama Gelir Endeksi + İkramiye (Mayıs) verisi dikkat çekiciydi. Veri beklentiler dahilinde % 1,8 olarak geldi. Aynı saat diliminde İşsizlik Hak Başvurusu Sayısındaki Değişim (Haziran) beklentilerin altında 6,0K olarak geldi. İşsizlik Oranı (Mayıs) ise beklentilerin bir miktar altında %4,5 olarak geldi. Veri ile birlikte sterlinde bir miktar değer kazanımları gözlemlendi. Dün İngiltere Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Broadbent’in faiz konusunda ki olumsuz görüşleri ardından değer kaybı yaşayan sterlin bugün toparlanma çabasına girdi diyebiliriz. GBP/USD paritesi gün içerisinde dalgalı seyir izledi ve 1,28’li seviyelerde fiyatlamalar yaşadı. Teknik olarak bakacak olursak yukarı yönlü ataklarda sırasıyla 1,29063 – 1,29651 – 1,30617 direnç noktaları olarak karşımıza çıkabilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 1,28097 – 1,27719 – 1,26753 destek seviyeleri test edilebilir.
Emtia kanadında ise petrol fiyatlarında ki volatilite diğer günlerden biraz daha fazlaydı diyebiliriz. OPEC’in Petrol Piyasası Raporu, haziran ayında ki küresel petrol arzının bir önceki aya göre günlük 660K varil artış gerçekleştirdiğini ortaya koydu. En çok artış ise Libya, Nijerya, Angola gibi ülkelerde yaşanırken, en büyük düşüş Venezuela tarafında gerçekleşti. Ayrıca OPEC kanadından üretim hedefinin esnetildiğine dair bir açıklama geldi. OPEC Genel Sekreteri Mohammad Barkinko; üretim tavanında günlük 500,000 varil daha fazla üretimde bulunulacağını bildirdi. Ayrıca Amerika kanadından bugün Ham Petrol Stokları geldi. Stoklar -7,564M olarak geldi. Piyasalarda beklentiler -2,580M varil idi. Brent petrole baktığımızda 47’li seviyelerde fiyatlamalar yaşanıyor. Teknik olarak yukarı yönlü hareketlerde 48,81 – 49,46 – 51,38 direnç seviyeleri dikkat çekiyor. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 46,89 – 45,62 – 43,70 destek seviyeleri karşımıza çıkabilir.