Haftanın son Asya seansında bolca veri açıklandı. Bazı hesaplamalara göre artık ABD’yi geçerek dünyanın en büyük ekonomisi olan Çin’den ikinci çeyrek büyüme performansı ile ilgili önemli ipuçları veren PMI verileri geldi.
Resmi imalat PMI beklendiği gibi daralma ve genişleme arasındaki ince çizgi olan 50.00’ye gerilerken daha küçük işletmeleri kapsayan Caixin imalat PMI 49.2’den 48.6’ya, beklentiden daha hızlı bir düşüş yaşadı. İkinci çeyrekte Çin’den %7.00 – %6.50 arası bir büyüme performansı bekleniyor ve gelen rakamlar da bunu onaylar nitelikte.
Dünyanın en büyük üçüncü ekonomisi Japonya’dan ise enflasyon, imalat ve hizmetler endeksi, hane halkı harcamaları gibi önemli veriler açıklandı. BoJ’un hedeflediği ulusal çekirdek TÜFE %-0.4 ile beklentide gelirken Tokyo çekirdek TÜFE de %-0.5 ile beklentide. Diğer önemli verilere baktığımızda Tankan imalat endeksinin 6 ile beklentiden iyi geldiğini, Tankan imalat dışı endeksin ise beklendiği gibi 19 olarak açıklandığını görüyoruz. Ayrıca hane halkı harcamaları %-1.1 ile beklentiden daha az geriledi.
Verilerden en önemlisi kuşkusuz Japonya’dan gelen enflasyon rakamlarıydı. Merkez Bankası BoJ eksi faiz ve devasa bir varlık alım programıyla düşük enflasyona karşı savaş açmış durumda fakat enflasyonda istenen yükseliş yerine gerilemenin devam ettiğini görüyoruz.
Brexit sonrası yenin değer kazanması BoJ’un enflasyon hedefine ulaşmasını daha da zorlaştırıyor ve yeni gevşeme adımları gelme ihtimalini artıyor. Bu yeni gevşeme adımları için en ciddi aday faizlerin daha da aşağı çekilmesi.
Zayıf PMI verilerine rağmen Çin borsalarında %0.10 – %0.30 arası prim var. Diğer Asya endekslerinde de görünüm pozitif. Japonya Nikkei %0.68 artıda kapanırken, Güney Kore KOSPI %0.86, Avustralya ASX %0.25 artıda. Pariteler tarafına baktığımızda ise riskten kaçış havasının izlerini görüyoruz. USDJPY 103.30’lardan 102.70’lere kadar gerilerken ALTIN da 1335.0 direncini test ediyor.