Japonya’dan Karışık Mesajlar

Çin’den enflasyon raporu ve Japon yetkililerden para politikası ile ilgili gelen açıklamalar haftanın ilk günü Asya seansında en öne çıkan gelişmeler. Japonya ile başlıyoruz.

Japonya Merkez Bankası BoJ’un eski üyelerinden Shirai, daha fazla faiz indirimi için aşağıda çok küçük bir alan olduğunu söyleyerek bankanın bu ay sonundaki para politikası toplantısında daha fazla parasal gevşemeye gitmemesi gerektiğini belirtti. Yen’de son zamanlarda yaşanan hızlı yükselişin BoJ’un işini zorlaştığını dile getiren Shirai fakat ‘daha fazla gevşeme bunu durduracak diye bir şey de yok’ dedi.

Diğer yandan son zamanlarda yende yaşanan hareketlerin tek taraflı ve spekülatif olduğu belirten Japonya Kabine Sekreteri Suga gerekmesi durumunda harekete geçeceklerini açıkladı kendisiyle yapılan bir röportajda. Suga ayrıca Japonya’nın bu tek taraflı ve spekülatif harekete karşı doğrudan müdahale etmesinin G20 Zirvesi’nde alınan, ülkelerin kendilerine avantaj sağlamaları yönünde para birimlerini devalüe etmeme kararına aykırı olmayacağını iddia etti. Suga’ya göre G20 anlaşması uzun vadeli manipülatif müdahalelere karşı alınmış bir karar. Tabi Japon yetkililerin bu görüşü diğer G20 üyeleri tarafından benimsenmiyor mu yoksa bu Japonya’nın kendi görüşü mü büyük soru işareti.

Haftaya satıcılı başlayan USDJPY 107.62 ile on yedi ayın en düşük seviyesini gördü. Düşüşle ilgili olarak Shirai’den gelen açıklamalara atıf yapılıyor. Suga’dan gelen açıklamaların da bir o kadar önemli olduğunu söyleyelim. G20 kararına rağmen şu şartlar altında bir müdahaleyi haklı görüyor Japonya anladığımız kadarıyla. USDJPY için bir sonraki kritik destek olarak 105.00 bölgesi dikkatimizi çekiyor.

Çin’de TÜFE Mart ayında %2.3 arttı. Şubat ayı ile aynı, beklentinin ise bir adım altında. Yıllardır ekside olan ÜFE ise %-4.3 ile beklentiden daha iyi geldi ve Şubat ayındaki %-4.9’den önemli bir toparlanma var. TÜFE’deki yükselişin büyük bölümü %7.6 yükselen gıda grubundan geliyor. ÜFE ise 2013’den bu yana ilk aylık bazda yükselişini gerçekleştirdi.

Deflasyon tehlikesi büyük oranda geride kalmış durumda fakat enflasyon endişeleri için de henüz çok erken. PBoC gerek gördüğü taktirde faizler ve munzam karşılıklarda indirim yoluyla yıl içerisinde büyümeyi canlandırıcı adımlarına devam edecektir. Son PMI verileri hem imalat hem hizmetler sektöründe iyileşmeye işaret ediyor fakat bu iyileşmenin önümüzdeki aylarda da sürmesi gerekiyor gerçek anlamda iyimser olabilmek için.

Fed’in faiz artışlarında daha yavaş gitmek istemesinin en önemli nedenlerinden birinin Çin olduğunu hatırlatalım. Dolayısıyla toparlanma işaretleri Fed’i de rahatlatıp faiz artışlarına Yellen’in daha sıcak bakmasını sağlayabilir. Yani bundan sonra Çin’den gelebilecek pozitif verilerin dolar pozitif bir etki de yaratma ihtimali var. Bu tür verilere en yakın örnek Cuma günü gelecek olan birinci çeyrek büyüme verisi.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.