Şu anda tüm dünyanın gözü Güney Kıbrıs’taki gelişmelere dikilmiş ve piyasalar tedirginken gelin madde madde bu kurtarma planının neler getirebileceğine bakalım:
Şu anda tüm dünyanın gözü Güney Kıbrıs’taki gelişmelere dikilmiş ve piyasalar tedirginken gelin madde madde bu kurtarma planının neler getirebileceğine bakalım:
*Öncelikle plan onaylanmadı henüz. Güney Kıbrıs parlamentosu bugün mevduatlara getireceği vergiyi geçirmeye çalışacak. Eğer başarılı olamazlarsa o zaman Euro Bölgesi’nden çıkmak zorunda kalabilirler. Bu durum kısa süreli kaos yaşatır.
*Planın geçmesi halinde (ki en olası senaryo bu) önemli olan Kıbrıs değil İtalya, İspanya, Yunanistan vs…
*G. Kıbrıs gerçekten çok küçük bir ekonomi ve herhangi bir sistemik risk teşkil etmiyor. Yani batsalar bile EURO üzerinde etkisi olmaz. Esas soru İspanya, İtalya üzerinde etkisi olur mu.
*Herkesin en başından beri korktuğu şu eğer İtalya’da İspanya’da vatandaşlar “bizim de bankadaki paramız güvencede değil” deyip bankalara hücum ederler mi? Eğer bu olursa o zaman zaten krizin adı G. Kıbrıs değil İtalya olur İspanya olur.
*Burada önemli noktalardan biri de tahvil sahiplerinin zarar yazmamış olmaları. Euro Bölgesi liderleri Yunanistan’dan sonra başka ülkelerde tahvil sahipleri kurtarma planlarına katılmayacak demişlerdi. O sözlerini tutmuş oldular.
*Şimdi de başka ülkede mevduat sahiplerinin canı yanmayacak diyor Euro Bölgesi. Eğer bu sözlerine insanları inandırabilirlerse sıkıntı olmaz.
Yani dikkat edilecek nokta İspanya İtalya bankalarından yüklü bir mevduat çıkışı olacak mı olmayacak mı. Eğer olmazsa o zaman EURO kaybettiklerini geri alır. Kısa vadeli mevduat çıkışları da ECB’nin yardımları ile çok sıkıntı olmaz ama devam ettiği taktirde işte o zaman ciddi bir bankacılık krizi olur İspanya ve İtalya’da.
Bizim şu anki beklentimiz kısa süreli bir panikten sonra endişelerin gerçekleşmediğinin görülmesi ile kayıpların yerine konulması ama öncesinde Güney Kıbrıs meclisinden gelecek karara ve İspanya İtalya’daki gelişmelere bakılmalı.