Son derece hareketli bir haftayı geride bıraktık. OPEC toplantısından yine bir anlaşma çıkmazken, ECB faizleri beklenildiği gibi sabit tuttu. Haftanın son günü ise tarım dışı istihdam ile piyasalarda adeta yer yerinden oynadı. 38 bin ile beklentilerden çok kötü gelen tarım dışı istihdam değişimi ile Amerikan Dolarının çok sert bir şekilde değer kaybettiğine şahit olduk. Bu hafta ise yine birbirinden önemli gelişmeler bizleri bekliyor.
Pazartesi günü ekonomik takvim sakin. Asya seansına baktığımızda Yeni Zelanda’da piyasaların kapalı olduğunu görüyoruz.
Ekonomik takvimin haftanın ilk işlem gününde sakin olması sebebiyle bugün tüm dikkatler Fed Başkanı Yellen’ın yapacağı konuşmada olacak. Cuma günü hayal kırıklığı yaratan istihdam verileri sonrası Yellen’ın para politikası ile ilgili yapacağı açıklamalar paritelere hareket getirebilir. Özellikle güvercin tonda açıklamaların gelmesi USD üzerindeki baskıyı iyice arttırabilir.
11.30’da Euro Bölgesi’nden Sentix yatırımcı güven endeksi ( beklenti 7.1 ) açıklanacak. Ancak gelen verinin EURUSD üzerinde önemli bir etkisi olmasını bekliyoruz.
Salı :
Asya seansında dikkatler RBA’da olacak. Faizlerin %1.75’te sabit tutulması bekleniyor ancak sürprizlere hazırlıklı olmakta fayda var. Ardından gelecek olan basın toplantısında RBA’nın ileriye yönelik mesajları ile AUDUSD’de önemli fırsatlar karşımıza çıkabilir.
12.00’da Euro Bölgesi’nden revize edilmiş büyüme ( beklenti %0.5 ) açıklanacak. Beklentiden kötü gelecek olan veri Euro için negatif olur.
15.30’da ABD’den tarım dışı üretkenlik ( beklenti -%0.6 ) açıklanacak. Gelecek olan verinin hayal kırıklığı yaratması durumunda USD üzerinde baskı oluşabilir.
17.00’da Kanada’dan Ivey PMI ( beklenti 54.2 ) açıklanacak. Beklentiden iyi gelecek olan veri ile birlikte USDCAD’de düşüşler yaşanabilir.
Çarşamba :
Asya Seansında Japonya’dan cari hesap ( 2.04 trilyon ) ve büyüme verisi ( beklenti %0.5 ) açıklanacak. Gelecek olan verilerde iyileşme yaşanması USDJPY’de düşüşleri beraberinde getirebilir.
10.00’da Türkiye’den sanayi üretimi açıklanacak. Sanayi üretimi büyümenin önce göstergesi olduğu için TRY açısından önemli. Önceki veriye göre kötüleşme yaşanması TRY için negatif olur.
11.30’da İmalat üretimi ( beklenti %0.1 ) ve sanayi üretimi ( beklenti %0.0 ) açıklanacak. Gelecek olan verilerde iyileşme yaşanması ile GBPUSD’de yükselişler hız kazanabilir.
15.30’da Kanada’dan inşaat izinleri açıklanacak. Beklenti altı gelecek olan veri CAD için negatif olur.
17.30’da ham petrol stokları açıklanıyor. Bu dakikalarda hem petrolde hem de USDCAD’de önemli fırsatlar karşımıza çıkabilir.
Perşembe :
Asya seansında bu kez Yeni Zelanda Merkez Bankası sahne alacak. Faizlerde 25 baz puanlık bir indirim bekleniyor. Eğer faiz indirim kararı sonrası RBNZ ileriye yönelik güvercin konuşursa NZDUSD üzerinde baskı oluşabilir. Çin’den ise TÜFE ( beklenti %2.3 ) açıklanacak ve piyasalar gün boyu kapalı olacak.
10.00 ECB Başkanı Mario Draghi mikrofon başına geçecek. ECB’nin son toplantısı sakin geçmişti ancak Draghi’nin para politikası ile ilgili yapacağı açıklamalar EURUSD’ye hareketlilik getirebilir.
11.30’da İngiltere’den ticaret dengesi ( beklenti – 11.1 milyar ) açıklanacak. Ancak gelecek olan verinin GBPUSD üzerinde önemli bir etkisinin olmasını beklemiyoruz.
15.30’da ABD’den haftalık işsizlik başvuruları ( beklenti 270 bin ) açıklanacak. Gelecek olan veri beklentinin çok üzerinde veya altında kalmaz ise paritelerde etkisi sınırlı olur.
16.15’te ise BOC Başkanı Poloz konuşma yapacak. Bu dakikalarda USDCAD’de önemli fırsatlar karşımıza çıkabilir.
Cuma :
Asya seansı sakin ve Çin’de yine piyasalar kapalı olacak.
10.00’da Türkiye’den cari hesap ve büyüme rakamları açıklanacak. Gelecek olan verilerde iyileşme yaşanması TRY için pozitif olur.
15.30’da Kanada’dan istihdam değişimi ( beklenti 1.1k ) ve işsizlik oranı ( beklenti %7.1 ) açıklanacak. Gelecek olan verilerde kötüleşme yaşanması durumunda USDCAD’de yükseliş yaşanabilir.
17.00’da Michigan tüketici hissiyatı ( beklenti 94.1 ) açıklanacak. Beklenti üzeri gelecek veri USD için pozitif olur.