Küresel piyasalar Fed tarafından gelen yorumları takip ederken piyasalarda, Fed “Trump açıklamalarını mı takip ediyor” sorusunu akıllara getirirdi. Powell’ın ABD Senatosu Bankacılık Komitesi’ne yaptığı sunumda ABD ekonomisinin güçlü olduğunu, istihdam piyasasının güçlü fakat sabır politikasını desteklediğini açıkladı. Detaylar arasında
-Powell 2019’da GSYH büyümesinin 2018’e göre daha yavaş olsa da güçlü olacağını öngördü. Bilanço konusunda Başkan “Gerekirse bilanço normalleşmesinde ayarlama yapmaya hazırız” dedi.
– Bazı büyük dış ekonomilerde büyüme yavaşladı, özellikle de Avrupa ve Çin’de. Brexit ve ticaret müzakereleri gibi bazı politika konularında da artan belirsizlik var. ” ifadesini kullandı. Powell hükümetin kapanmasının ekonomideki negatif etkilerinin ise yalnızca ‘ılımlı’ olacağını belirtti.
– Powell, soru cevap bölümünde “Uzun vadede, bilançonun büyüklüğü döviz ve banka rezervleri gibi Fed’in yükümlülüklerine olan talebe göre belirlenecek. Görünümdeki değişime göre Fed’in politikası verilere bağlı kalarak devam edecektir. Bankacılık sistemimiz tamamen güçlü bir durumda. Finansal şartlar büyümeyi az destekler durumda” dedi.
– “Yükselen ücretleri enflasyon için rahatsız edici bulmuyoruz. Zayıf enflasyonun baskısını hissediyoruz, bu durum sabırlı olmayı destekliyor. Enflasyon hedeflerinde çerçeveyi dikkatlice düşünüyoruz
Kısaca dünya piyasalarının FED için önemli olduğunu yorumladık ve piyasanın beklediği yorumlar gediğini söyleyebiliriz ve FED tutanaklarıyla benzer bir sunum oldu. Fed’in artık Çin ve Avrupa piyasasındaki dinamikleri içeren bir strateji ayrıca bilanço küçültme senaryoları öne çıkacaktır.
ABD tarafında açıklanan datalara bakarsak ABD’de S&P Case Shiller 20 kentte konut fiyat endeksi Aralık’ta aylık bazda %0.19 arttı. Beklenti %0.30’du. CB tüketici güveni ise pozitif gelerek 131.4 olarak kayıtlara geçti. ABD piyasasında gelen pozitif veriler devam etmesi özellikle tüketici güveni enflasyon rakamlarını desteklemesi beklenebilir. Bugün Powell’ın tekrar sunumu olacakken benzer olması beklenmekte ve Aralık ayı fabrika siparişleri verisi, askıdaki konut satışları gibi veriler ABD tarafında takip edilecek. Parite tarafında fazla etkisi olmazken EURUSD paritesi 1.13700 seviyelerinde fiyatlanmakta.
AB tarafında Brexit konusu gündemi oluştururken, geride bıraktığımız günde gelen sterlin kazanımları öne çıktı. Theresa May açıklamalarının bu konuda etkisi olurken, kabine toplantısı ve ardından yapılan açıklamalara bakarsak, “Brexit anlaşması olmazsa erteleme oylaması isteyeceğim.” diyen May, Brexit tarihinin uzatılmasını görmek istemediğini söyledi. Kanun yapıcılara konuşan Başbakan, kendisinin Brexit planını desteklemiyorlarsa erteleme ile anlaşmasız ayrılma seçeneği arasında oylama imkanı verileceğini dile getirdi. İngiltere Başbakanı, kendi anlaşması ile anlaşmasız ayrılığın parlamentonun desteğini alamaması durumunda hükümetin 14 Mart’ta kısa, sınırlı bir uzatma için yasa önerisi vereceğini ifade etti. 2017’ den bu yana en yüksek seviyeyi gören GBPUSD paritesi bu sabah itibariyle 1.32423 seviyesinde işlem görmekte. Aşağı yönlü hareketlerde 1.31478, 1.30453 ve 1.28726 destek noktaları izlenirken, yukarı yönlü hareketlerde ise 1.33205, 1.33907 ve 1.35634 direnç noktaları takip edilebilir.
AB tarafında bugün sanayi güveni ve şubat ayı tüketici güveni rakamları takip edilecek olup Euro tarafında sınırlı hareketi olması beklenebilir. 1.13700 seviyelerinde fiyatlanan paritede dün gelen alışlar dikkat çekse de 1.13789 seviyesine gece geri çekildi. Geri çekilme devam etmesi halinde 1.13551, 1.13212 ve 1.12635 destek noktaları izlenebilir. Yukarı yönlü hareketlerde ise 1.14128, 1.14366 ve 1.14943 direnç noktaları takip edilebilir.
Petrol tarafında Trump Tweeti sonrası satış gören ham petrol 55.20 seviyelerini görse de dün OPEC tarafından yapılan Trump’a rağmen kesinti yok açıklaması sonrası hafif alıcılı seyretti. 56.05 seviyesinden işlem gören emtia tarafında yukarı yönlü hareketlerde 56.05 ve 57.00 seviyeleri takip edilirken aşağı yönlü hareketlerde ise 55.00 ve 54.65 destek noktaları izlenebilir.
EURUSD

USDTRY

GBPUSD
