Merkez Bankaları Faizleri Sabit Tuttu – 14 Eylül 2017

Haftanın ekonomik veri bakımından en hareketli gününün sonuna yaklaşırken Merkez Bankalarının faiz kararlarını takip ettik. TSİ 14:00’da Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası faiz kararı açıklandı ve faizlerde herhangi bir değişikliğe gidilmedi. Gösterge repo faiz oranı %8, Gecelik borçlanma %7.25, Gecelik faiz oranı da %9.25 oranlarında sabit tutuldu. Karar ile birlikte 3.4465 seviyelerine kadar gerileyen USD/TRY tekrar yükselişe geçerek 3.4650 seviyelerinde seyrini sürdürüyor. Dün doların küresel piyasadaki değer kazanımıyla beraber yükselişe geçen paritenin yükselişini sürdürmesi halinde 3.4855 direnç seviyesini test ettiğini görebiliriz. Bu direnç seviyesinin de üzerinde kalıcı olmayı başarırsa 3.50 ve 3.5220 direnç seviyeleri takip edilebilir. Kurda yaşanacak geri çekilmelerde de takip edilebilecek destek seviyeleri 3.4345, 3.4260 ve 3.4120 olarak söylenebilir. Türkiye Merkez Bankasıyla aynı anda İngiltere Merkez Bankası (BOE) faiz kararı takip edildi. Gösterge faizi 2’ye karşı 7 oyla %0.25 seviyesinde sabit tutuldu. Toplantı tutanaklarında enflasyonun hedeflenen rakamlarda seyredebilmesi için parasal teşvikin bir miktar geri çekilebileceğine değinildi. Sterlin tarafından oldukça pozitif karşılanan veri sonrası GBP/USD paritesi dolar karşısında dün verdiklerini fazlasıyla geri aldı. Veri anında önce 1.3150 destek seviyesinden güç alıp sert bir yükseliş ile 1.3360 seviyelerinde fiyatlandığını görüyoruz. Paritedeki yükseliş hareketinin sürmesi halinde 1.3385 direnç seviyesinin test edildiğini görebiliriz. Ardından takip edilebilecek direnç seviyeleri 1.3430 ve 1.3530 olarak söylenebilir. Olası geri çekilmelerde ise 1.3150, 1.3095 ve 1.2950 destek seviyeleri takip edilebilir.

Merkez Bankalarının faiz kararlarından sonra gözler ABD’den gelen enflasyon verisine çevrildi. Son 6 aydır beklentileri karşılamayan enflasyon, bu yıl içerisinde vaat edilen son bir faiz artışı beklentisini giderek azaltmıştı. Açıklanan veriye göre ABD’de enflasyonun Ağustosta aylık bazda %0.4, yıllık bazda ise %1.9 arttığını görüyoruz. Gelen pozitif veri piyasada tekrar faiz beklentisini yükseltti. Şimdi gözler 20 Eylülde açıklanacak olan Fed faiz kararında. Bilançoda daralmaya start verilip verilmeyeceği oldukça önemli. Enflasyon verisi sonrası EUR/USD 1.1840 seviyelerine kadar geri çekildikten sonra desteğin altına sarkamadı ve yönünü yukarıya çevirdi. An itibariyle 1.1885 seviyesinde fiyatlanan paritenin yukarı yönlü ataklarında takip edilecek direnç seviyeleri olarak 1.1960, 1.1992 ve 1.2040 söylenebilir. 92.28 seviyelerinde seyreden endekste yukarı yönlü gelebilecek ataklarda paritenin geri çekildiğini görebiliriz. Geri çekilmelerde takip edilebilecek destek seviyeleri olarak 1.1840, 1.1795, 1.1675 söylenebilir.

Verilerin sebep olduğu volatilite ons altında da etkisini gösterdi. ABD enflasyon verisiyle birlikte 1316.05 seviyelerine kadar geri çekilen altın yönünü yukarıya çevirerek 1325.30 seviyelerinde fiyatlanıyor. Değerli metalde ki değer kazanımının sürmesi halinde sırasıyla 1331.50, 1334.70 ve 1339.95 direnç seviyelerini test ettiğini görebiliriz. Olası geri çekilmelerde ise 1317.70, 1312.40, 1300 destek seviyeleri takip edilebilir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.