Gelin önümüzdeki hafta piyasayı neler etkileyecek gün gün inceleyelim:
Önemli ekonomik veriler açısından çok kalabalık olmayan ve piyasada büyük hareketlerin yaşanmadığı bir haftayı geride bıraktık. Önümüzde ise hem pmi verileri ile hem de Euro Bölgesi gelişmeleri ile hareketlenecek bir piyasa var.
Salı günü Euro Bölgesi maliye bakanları toplanarak Yunanistan konusunda karar almaya çalışacaklar. IMF’nin işleri yokuşa sürdüğü biliniyor. Yani Yunanistan çok beklediği yardım dilimine kavuşabilecek mi sorusunun cevabı kesin değil. Cevap belki de Salı günü gelecek, belki de daha sonra ötelenecek.
Her halukarda piyasa için oldukça önemli saatler bizleri bekliyor.
Ekonomik veriler açısından ise Çin ve Euro Bölgesi flaş pmi verileri öne çıkıyor.
Birçok önemli verinin olduğu haftada programda neler var gün gün inceleyelim;
Pazartesi:
Piyasanın açılışından hemen önce 23.45’te Yeni Zelanda üretici fiyat endeksi ile 17.00’daki ABD 2. el konut satışları verileri Pazartesi’nin en önemli verileri olacak. ABD’de 2. el konut satışlarında geçen aya benzer (4.75 milyon) bir rakam bekleniyor.
Salı:
Gece 02.30’da Avustralya’dan, Avrupa açılı öncesi ise Japonya’dan merkez bankalarının son faiz toplantılarının tutanakları açıklanacak.
09.00’da İsviçre ticaret dengesi ve Almanya üretici fiyat endeksi verileri açıklanacak.
14.00’da TL için kritik dakikalar başlayacak. TCMB faiz kararını açıklayacak…
15.30’da ise ABD’den yine konut verileri geliyor. inşaat izinleri ve konut başlangıçları verilerinde geçen aya göre hafif düşüş bekleniyor.
19.15’te ABD Merkez Bankası Başkanı Ben Bernanke’nin konuşması ise piyasanın tüm dikkatini çekecek. FED’in sonraki hamleleri için gelecek ip uçları piyasada büyük hareket yaratır.
Başta da belirttiğimiz gibi haftanın belki de en önemli günü olacak Salı, Eurogroup toplantısı sebebiyle. Tün gün Yunanistan için gelecek karar beklenecek. EURO’nun kritik günü…
Çarşamba:
Gece Japonya ticaret dengesi ve Avustralya öncü endeks gibi piyasayı pek de etkilemeyecek veriler açıklanacak. Avrupa seansı da verisiz başlayacak ama sonra 11.30’da Gbp için kritik dakikalar yaşanacak.
İngiltere Merkez Bankası faiz toplantısı tutanakları ile beraber kamu borçlanması verisi açıklanacak. Özellikle GBPUSD için mutlaka fırsat yaratacak dakikalar olacak diyebiliriz. Hem kemer sıkma politikalarının ne ölçüde başarılı olduğunu hem de merkez bankasının son geldiği noktayı göreceğiz.
15.30’da normalde Perşembe günleri açıklanan ABD haftalık işsizlik başvuruları verisi açıklanacak. Geçen hafta Sandy Kasırgası’nın etkisi ile 439 bine şok bir çıkış vardı, bu hafta 397 bin bekleniyor. Risk iştahını etkileyecek bu veri ile USDJPY, AUDUSD ve EURUSD gibi paritelerde fırsat olacağına inanıyoruz.
16.00’da ABD flaş imalat endeksinin 51’den 51.2’ye çıktığının açıklanması bekleniyor.
Perşembe:
Bugün ABD tatil ama geceden itibaren gelecek pmi verileri ile piyasa hareket sıkıntısı çekmeyecek.
03.45’te Çin HSBC flaş imalat pmi verisi açıklanacak, geçtiğimiz ay 49.5’e yükselerek son ayların en yüksek verisini görmüştük. Beklentisi olmayan veri tüm piyasayı etkileyecek ama en çok AUD ve NZD’de hareket yaratacak.
Avrupa seansı ise Fransa (10.00) Almanya (10.30) ve Euro Bölgesi’nden (11.00) gelecek flaş imalat ve servis sektörü pmi verileri ile şekillenecek. Bir yıldır devam eden ekonomik daralmanın devamı bekleniyor, yine oldukça olumsuz veriler tahmin ediliyor ama geçtiğimiz aya göre çok ufak da olsa iyileşme bekleniyor.
İspanya 10 yıllık tahvil ihalesi de EURUSD’yi etkileyecek bir başka önemli gelişme olacak.
13.00’daki İngiltere CBI sanayi siparişi beklentileri verisi GBP açısından önemli. Geçen ay beklentinin çok altında -23 açıklanan verinin bu ay -19 açıklanması bekleniyor.
15.30’daki Kanada perakende satışlar verisi ise günün son önemli ekonomik verisi olacak. Geçen ay oldukça güzel bir yükseliş vardı, bu ay için beklentiler %0.5 ile geçtiğimiz ayın da yukarısında.
Cuma:
Haftanın son gününde Japonya’daki banka tatili sebebiyle Asya seansında likidite normaldekinin de altında olacak.
09.00’da Almanya 3. çeyrek büyümesinin %0.2 olarak teyit edilmesi bekleniyor, bir sürpriz olursa Euro sert etkilenir.
11.00’da Günün en önemli verisi açıklanacak, Almanya IFO iş dünyası güven endeksi. Endeks’te 100’den 99.6’ya gerileme bekleniyor. Beklenti üstü veya altı data piyasadaki risk iştahını etkileyerek haftanın son gününün yönünü tayin edebilir.
11.30 İngiltere mortgage onayları, 15.30 Kanada tüketici fiyat endeksi ve 16.00 Belçika güven endeksi verileri ise günün diğer ekonomik verileri olacak.
Özellikle Salı Eurogroup toplantısı ve Perşembe pmi verileri haftanın önem açısından en çok öne çıkan zamanları olacak.
Bir yandan da ABD’deki politika gelişmeler piyasayı yönlendirmeye devam edecek. Mali uçurum konusunda görüşmeler için gelen iyimser açıklamalar Cuma günü Ortadoğu gerginliği ile dip yapan piyasaları dipten almıştı, benzer haberler yine hareket getirecek.
Tüm üyelerimize bol kazançlı bir hafta diliyoruz!