Piyasalar ABD ve Türkiye Tarafından Olumlu Adımlar Bekliyor – 8 Ağustos 2018

Haftanın 3. İşlem gününde yurtiçi piyasalar ABD’ye giden 9 kişilik heyete odaklanmış durumda. Bilindiği üzere ABD ile siyasi krizin çözümünde ön mutabakat sağlanmış ve bir Türk heyet Washington’a gitme kararı almıştı. Sonrasında Dolar yurtiçinde 5,42 seviyelerinden gevşeme yaşamıştı. Dün yine aynı şekilde gevşemenin devamını izledik ayrıca buna bağlı olarakta BİST %2’lik bir yükseliş yaşadı. Dünya piyasalarına baktığımızda ise 23 ağustosta ABD tarafından Çin’e uygulanacak 16 milyar dolarlık %25 vergi paketinin içeriği yayımlandı.  ABD borsa endeksleri rekora doğru koşarken 3. Günün sonunda da yükseliş yaşanıyor. Avrupa tarafında ise bilançolarla birlikte endekslerde yükseliş hareketler devam ediyor. Çin tarafında ise PBOC açıklamasında Yuan’ı esnek şekilde tutup sürü hareketlerinden kaçınacağız çağrısı geldi.

EURUSD: Dün ABD tarafından JOLTS İş İmkanları verisini takip ettik. Rekor düzeylerde gelen istihdam verileri piyasaları destekler nitelikteydi. Veri sonrası ABD tahvil faizleri yükselişe geçti.  Bugün ABD tarafından önemli bir veri akışı bulunmazken dünya İran’a yaptırım ve yaptırıma karşı hareket eden ülkeler veya şirketlerin de ambargo ile karşı karşıya kalacağını açıkladı. Zira Avrupa’nın Total gibi şirketler aracılığıyla yatırımları mevut ve çeşitli açıklamalar gelmekte. Türkiye ise doğalgaz konusunda İran’a bağımlı durumda gözüküyor. Avrupa cephesinde önemli bir veri akışı bulunmazken parite 1,1586 seviyesinden destek buldu ve bu sabah 1,16208 direncini kırarak yükseliş hareketi kaydetti. Avrupa tarafından gelen bilançolar sonrası de endekslerde yükseliş görüldü. Son olarak ise Brexit sonrası Avrupalı bankerlerin İngiltere’den çıkması sonucu İngiltere’de ev fiyatlarının düştüğü haberi yapıldı İngiltere merkez bankası tarafından, bu da enflasyon hedefini tutturmaya çalışan birleşik krallık için negatif haber olarak yorumlanabilir.

Teknik olarak bakarsak dün belirttiğimiz 1,15278 destek seviyesinin çalıştığını ve paritenin bu noktadan destek bulup 1,15856 pivot seviyesine sert yükseliş kaydettiğini izledik. Bundan sonra izlenmesi gereken direnç noktaları 1,16208, 1,16434 ve 1,17012 seviyeleri karışımıza çıkmakta. 1,16434 seviyesinin kırılmaması durumunda destek noktası olarak 1,15630, 1,15278 ve 1,14700 seviyeleri izlenebilir.

USDTRY: Yurtiçi kur üzerinde spekülatif ve siyası baskılar sürerken, dün 9 kişilik bir Türk heyetin Washington’a gideceği haberi üzerine hafif gevşeme yaşayan kur yine de 5,20 seviyelerinde tutundu. Bunun dışında piyasanın kendi faiz artışını yapıp 2 yıllık tahvillerde %21 seviyelerini aştığını görüyoruz. Her ne kadar son zamanda siyası olarak gözükse de bir gerçek var ki yüksek enflasyon sonrası piyasanın, merkez bankası hamle yapmaması sonrası faizi kendi ayarladığı ve reel getirinin arttığını görüyoruz. Merkez bankasının burada geriden izlediğini söyleyebiliriz. Dolar cinsi Türk tahvillerinin de %7 seviyelerine çıktığını görüyoruz. Dünyadaki enflasyonist baskının TL lehine çalışmadığı gözükmekte.  Açıklanan 100 günlük plana bakarsak barter (takas) ticareti üzerine çalışma yapıldığı açıklandı. Bunun dışında İran’a olan ambargo Türkiye’yi yakından ilgilendirmekte zira Doğalgaz almazsak donarız gibi ciddi bir ifade mevcut. Avrupa tarafının da şirketlere ambargo uygulanmasına karşıt tavır sergilenmesi Türkiye’nin AB ile mi hareket edeceği sorusunu akıllara getiriyor.

Teknik olarak bakarsak paritede bu sabah yatay hareket görüyoruz.  Günlük grafikte yükselen kanal devam etmekte. Olası geri çekilme hareketinde destek seviyeleri 5,1483, 5,0694 ve 4,8794 noktaları takip edilebilir. Yukarı yönlü hareketlerde direnç noktası olarak 5,3383, 5,4494 ve 5,6394 seviyeleri takip edilebilir.

WTİ: Uzun süredir yatay devam eden petrolde dün yükseliş kaydettiğini gördük. Bugün de ABD ham petrol stoklarını takip edeceğiz. Beklenti -3,33 Milyon varil gelmesi. Beklenti dahilinde gelmesi durumunda yukarı yönlü hareketin devam etmesi beklenebilir. Ayrıca İran durumunun da petrol fiyatları yukarı doğru baskı yaptığını görüyoruz.

Teknik olarak bakarsak WTİ 4 saatlik grafikte çanak formasyonu oluşturma çabası görüyoruz. Direnç noktaları olarak 69,64, 70,23 ve 71,24 seviyeleri takip edilebilir. Aşağı yönlü hareketlerde ise 68,63, 68,21 ve 67,20 seviyeleri takip edilebilir.

Ons Altın

GBPUSD

 

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.