Piyasalarda Günün Özeti
Bugün yine haber akışı yoğun ve piyasalarda son derece hareketli bir gün geçirdik.
Güne yükselişle başlayan Avrupa borsaları ve ABD vadelilerinde risk iştahı, İspanya 10 yıllık tahvil satışlarında faizlerinin yükselmesine rağmen maksimum hedefi ulaşılması ile arttı. Çin’den gelen sürpriz faiz indirim kararı sonrasında da Avrupa borsalarında yükseliş %1.5’in üzerine, Ons altın 1629.00 ve ABD petrol 86.00 Dolar’a çıktı.
Bu haberlere ek olarak; Bernanke’den konuşması öncesinde parasal genişleme sinyalleri bekleyen piyasalarda Dolar’ın zayıflaması GBPUSD,EURUSD, NZDUSD ve AUDUSD paritelerini son haftaların en yüksek seviyelerine kadar yükseltti. GBPUSD paritesindeki yükselişte, son günlerde artan artırım beklentisinin aksine İngiltere Merkez Bankası’nın varlık satın alım hedefini 325 milyar Pound’ta aynı bırakması da etkili oldu. USDTRY paritesi 1.8170’e kadar düştü.
Bernanke, ek varlık alımları konusunda FED’in herhangi bir kararı olmadığını, ancak bütün olasılıkların hala masada olduğunu söyledi. Avrupa kaynaklı risklere dikkat çeken Bernanke, FED’in gerektiğinde harekete hazır olduğunu da ekledi.
Bu açıklamaların ardından altın 1578.00 Dolar’a sert düştü. Aynı şekilde EURUSD da hızla 1.2550’ye çekildi. Altındaki sert düşüş ve Dolar’ın yükselişi, emtia pariteleri NZDUSD ve AUDUSD’da da düşüşleri beraberinde getirdi. USDTRY de tekrar 1.8200’nin üzerine çıktı.
Bernanke’nin konuşması devam ederken Moody’s, Yunanistan varlıklarına dayanan teminatlı tahvillerin notunu düşürdü. Arkasından Fitch, Yunanistan’ın çıkması olasılığına karşılık Kıbrıs, İrlanda, İtalya, İspanya ve Portekiz’in notlarını negatif izlemeye aldığını açıkladı.Fitch’in not uyarılarından ABD’de payını aldı. Fitch, mali konsolidasyon olmazsa ABD’nin 2013 yılında AAA notunu kaybedebileceğini açıkladı. İlerleyen saatlerde İspanya’nın notunu A’dan BBB’ye düşürdü.
Güne artıda başlayan ABD borsaları, son gelişmeler sonrasında kazançlarının bir kısmını geri verdi.
Döviz Destek ekibi olarak; her türlü gelişmeyi yakından takip ederek gerek rapor gerek anlık haber ve yorumlarla platform üzerinden sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz.
Herkese bol kazançlar diliyoruz.