Bu hafta piyasada hangi önemli gelişmeler var, gün gün inceledik…
Çok kritik faiz toplantılarının ve ekonomik verilerin olduğu bir haftanın ardından ekonomik takvimin biraz hafifleyeceği ama yine de çok sayıda önemli verinin olduğu bir haftaya giriyoruz.
İngiltere enflasyon raporu, Çin ticaret ve enflasyon verileri, Avustralya Merkez Bankası faiz kararı, Kanada ve Yeni Zelanda istihdam verileri ile ABD hizmet sektörü pmi verisi haftanın en çok öne çıkanları olacak.
Gelin programda neler var gün gün inceleyelim;
Pazartesi:
Avustralya bankaları tatil ama Avustralya’dan perakende satışlar verisi gelecek 04.30’da. Geçtiğimiz ay %0.1 artan satışlar için bu kez %0.4 artış bekleniyor.
Veri aslında oldukça önemli ama ertesi gün gelecek faiz kararı için faiz indirimi hemen hemen kesin duruyor, çok iyi bir veri gelse dahi bu kararın değişmesi çok zor.
10.00’da Türkiye enflasyon verileri TRY açısından hareketlilik getirecek, enflasyonun zirve yapması bekleniyor TCMB ön görülerine göre.
10.15’te İspanya, 10.45’te İtalya ve 11.30’da İngiltere hizmetler pmi verileri açıklanacak. Üçü için de önceki aya göre daha iyi veriler beklenirken İngiltere verisinin GBP üzerindeki etkisi, servis sektörü İngiltere ekonomisinin en büyük bölümü olduğu için, çok daha keskin olacaktır. Döviz Destek platformunda bu sırada EURUSD ve GBPUSD sinyalleri gelebilir.
17.00’da ABD’den ISM hizmetler pmi verisi açıklanacak. Son aylarda sektörel genişleme hızı yavaşlasa da genişleme devam etti. Bu sefer de 52.2’den 53.2’ye çıkış bekleniyor.
ABD için en önemli üç ekonomik veriden biri diyebiliriz bu veri için. ABD ekonomisi servis sektörüne dayalı olduğu için USD endeksi veriye sert tepki verecektir. ALTIN, USDJPY, EURUSD için işlem dakikaları olacaktır.
Salı:
Gece 04.30’da açıklanacak ticaret dengesi verisi AUD için çok önemli değil çünkü gözler 07.30’da açıklanacak faiz kararında olacak. Avustralya Merkez Bankası RBA’nın politika faizini %2.75’ten %2.50’ye indirmesi bekleniyor. Karar ile gelecek para politikası kararı metni de oldukça önemli olacak AUD için.
11.30’da İngiltere’den bu kez sanayi ve imalat üretimi verileri gelecek. İmalat üretiminde %0.9, sanayi üretiminde %0.7 artış bekleniyor. Bu veriler önemli çünkü geçmiş aylarda anket verileri (imalat pmi verileri) ciddi bir iyileşme gösterirken resmi veriler göstermemişti. Bu kez iyileşme teyit edilmeli güçlü bir GBP için.
15.30’da hem ABD hem de Kanada ticaret verileri açıklanacak ama ABD ticaret verilerinin son yıllarda önemini oldukça yitirdiğini söyleyebiliriz.
Çarşamba:
01.45’te Yeni Zelanda istihdam verileri NZD için müthiş önemli olacak. Önceki çeyreğe göre istihdamda %0.4 artış bekleniyor ama buna rağmen işsizlik oranının %6.2’den %6.3’e tırmanması bekleniyor.
Avrupa seansında tüm gözler İngiltere’de olacak. 12.30’da gerçekleşecek enflasyon raporunda ve İngiltere Merkez Bankası (BoE) Başkanı Carney’in konuşmasında BoE’nin yeni politikası olan ileriye yönelik faiz yönlendirmesi tanıtılacak. BoE’nin ne kadar ölçülü olacağı ya da fazla mı güvercin kalacağı gibi sorulara piyasa tarafından verilerek cevap da GBP için sert dalgalanmalar demek olacak.
13.00’da Almanya sanayi üretimi açıklanacak. Geçtiğimiz ay %1 düşüş gerçekleşmişti, şimdi %0.3 artış bekleniyor. Veri önemsiz bir veri değil ama piyasa o sırada İngiltere’ye bakıyor olacağı için Euro’nun hareketi çok ön plana çıkmayacaktır.
Perşembe:
Japonya’nın cari dengesi, daha doğrusu sürekli cari fazla vermesi JPY için büyük pozitif. Bu yüzden 02.50’deki cari fazla verisi önemli. 620 milyar JPY’den 730 milyar JPY’ye çıkması bekleniyor cari fazlanın.
04.30’da Avustralya istihdam verileri sonraki ayların faiz kararlarını etkileyebilir, bu açıdan Salı günü faiz kararı ne olursa olsun AUD açısından önemli bir veri olacaktır. İstihdamda 6 bine yakın artış beklenirken işsizlik oranının %5.7’den %5.8’e tırmanacağı tahmin ediliyor.
Japonya Merkez Bankası’nın faiz kararı olaysız geçecektir JPY açısından, herhangi bir sürpriz beklenmiyor. Çin ticaret verisi ise global piyasaları oynatacaktır. Ticaret hacminin beklentilerin ne kadar altında veya üstünde olduğu piyasalar için de belirleyici olacak. Konu Çin olunca tabii ki Asya-Pasifik ve gelişmekte olan ülkelerin para birimleri en fazla etkilenen para birimleri olacaktır.
Avrupa seansında önemli bir verinin olmadığı günde ABD’den 15.30’da gelecek haftalık işsizlik başvuruları öne çıkıyor. Geçtiğimiz hafta 326 bin ile son 5 yılın en iyi verisi gelmişti, bu hafta 336 bin bekleniyor. USD endeksini etkileyecek fazla veri olmadığı için normalde olduğundan daha fazla hareket görebiliriz bu veri ile.
Cuma:
04.30 Çin enflasyon verileri Asya seansının ilk öne çıkan verileri olacak. Tüketici fiyat endeksi %2.7’ye tırmanmıştı en son. Bu kez %2.8 bekleniyor. Çin enflasyonu ne kadar düşük olursa Çin hükümetinin para musluklarını o kadar açmayı düşüneceği algısı piyasada hala hakim.
08.30’da yine önemli veriler var Çin’den. Sanayi üretiminin %8.9’dan %9’a, perakende satışların %13.3’ten %13.5’e yükselmesi beklenirken taşınmaz varlık yatırımlarının ise %20.1’den %20.0’a düşmesi bekleniyor.
Global piyasaları etkileyecek veriler… Çin ekonomisinin global etkisi oldukça kuvvetli ama özellikle Avustralya’nın Çin’e bağımlılığı sebebiyle AUD yine en çok etkilenen para birimi olacaktır.
Avrupa seansında Fransa sanayi üretimi, İngiltere ticaret dengesi, öncü endeks gibi önem derecesi çok yüksek olmayan veriler var takvimde. Amerika seansında ise Kanada istihdam verileri CAD açısından hareket kaynağı olacak. İşsizlik oranının %7.1’de sabit kalması beklenirken istihdamda 6.2 bin kişilik artış bekleniyor.
Hareketli bir hafta olacak, tüm yatırımcılara güzel, kazançlı bir hafta diliyoruz!