Haftanın ilk Asya seansında ekonomik takvimde Avustralya’dan yayınlanan veriler dikkat çekiyor. Şirket gelirleri birinci çeyrekte %6.0 ile beklentiden daha hızlı artarken AIG hizmetler endeksi Mayıs ayında 53.0’den 51.5’e gerilemiş.
Diğer yandan MI enflasyon göstergesi Mayıs ayında %0.5’den %0.0’a gerilerken ANZ iş ilanları endeksinde %0.4 artış görüyoruz. Ayrıca diğer bir önemli veri olarak da Çin Caixin hizmetler endeksinin piyasalar 51.4 beklerken 51.5’den 52.8’e yükseldiğini görüyoruz.
Verilerin yanında piyasalar haftaya yeni bir jeopolitik riskle giriş yaptı. Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Mısır, Katar’la olan diplomatik ilişkilerini kestiklerini duyurdular. Suudi Arabistan ilişkileri kendi ulusal güvenlikleri nedeniyle kestiklerini açıklarken Bahreyn, Katar’ı ülkesinde İran’la ilişkili terörist grupları desteklemekle suçladı.
Yani Orta Doğu’da yeni bir jeopolitik riskle karşı karşıyız ve petrol bundan pozitif etkilendi. Cuma günü ABD’den zayıf istihdam raporunun ardından yükselişe geçen ham petrol Katar haberinin ardından haftaya da güçlü başladı ve $48.40 seviyesinin üzerine kadar yükseldi. Gerginliğin diğer ülkelerin devreye girmesiyle büyümesi petrolde zamanla daha da yukarıları getirebilir.
Diğer yandan ABD istihdam raporu sonrası düşüşe geçen USDTRY, 2017 yılı içinde bugün ilk kez 3.50 altını gördü. 3.48 ve 3.45 en yakın destek seviyeleri. 3.50 desteği çok kritik psikolojik destek ve tam anlamıyla kırılması durumunda 3.48 ve 3.45’lere doğru sarkmalara tanıklık edebiliriz. Sonrasında ise 3.40’lar beklenebilir.
3.52 ise yukarı ilk önemli destek. Üzerine 3.5360 ve sonrasında tabi ki 3.55 direnci var. 3.55 direnci alınmadığı sürece USDTRY üzerindeki baskının gerçek anlamıyla azaldığından bahsetmek güç.
Asya borsaları haftaya satıcılı başladı. Şangay endeksi %0.45, Avustralya ASX endeksi %0.57, Güney Kore KOSPI endeksi %0.13, Hong Kong HSI endeksi ise %0.34 kayıp yaşarken Japonya Nikkei endeksi yatay bir gün geçirdi.