Bu sabah Asya borsalarında Şangay endeksinin ayrışması dikkat çekti, konuyla ilgili düşüncelerimizi raporladık.
Dün Draghi’nin konuşmaları sonrası başlayan piyasa rallisi Asya borsalarında da devam etti ve endeksler genel olarak bu ayın en büyük yükselişini yaşamış oldular. Bir istisna haricinde… Çin…
Şangay endeksi bu yazıyı yazdığımız sırada %0.5 ekside ve 2009’dan beri en düşük seviyesinde bulunuyor.
Asya’daki bu ayrışma tabi ki dikkat çakici. Sanayi şirketlerinin karlılıklarındaki düşüş önceki yıla göre %2.2 düşerek beklentilerden hafif de olsa daha az düşüş göstermiş oldu ama hisselerdeki baskıyı bu data ile açıklayamayız, global piyasanın Çin’le ilgili beklentisi ile Çin içindeki yerel piyasanın algısı ciddi şekilde ayrışmış durumda.
Çin’in gevşeme hamlelerinin nihayet sonuç verdiği, ya da gerekirse Çin yönetiminin sihirli dokunuşlarla ekonomiyi istedikleri anda yavaşlamadan çıkarabilecekleri algısı piyasalara güven verirken Avustralya doları’nın da bu güvenden müthiş bir ralli ile faydalandığını gördük son aylarda.
Fakat Çin’de bu algının yavaş yavaş sarsıldığını görüyoruz, özellikle konut fiyatlarındaki tekrar yükseliş işaretlerinin hükümetin konut sektörü için getirdiği kısıtlamaları kaldırmayacağına işaret olurken gida fiyatlarında yükselişin enflasyonu tekrar tırmandırmasından ve bunun da parasal gevşeme serisinin hızını kesmesinden endişe ediliyor.
Hükümetin en yetkili ağızlarından da dile getirilen işsizlik sorunu da bir yandan ilerisi için soru işaretleri yaratıyor, son HSBC imalat pmi datasında da endeksin istihdam bileşeni hızlı daralmaya işaret ediyordu.
Çin için 3. çeyrekte ekonominin taban oluşturacağını ve yavaşlamanın son bulacağı yönünde genel bir görüş var ama geçtiğimiz aylarda da 2. çeyrek ondan önce de 1. çeyrek için böyle bir algı vardı…
Diyeceğimiz şu; söz konusu Çin olunca beklentilerle gerçekleşenler her zaman örtüşmüyor, bugün değil ama yarın için piyasa Çin hükümetinin bu yavaşlamayı istediği gibi yönetemediğini görürse büyük hayal kırıklığı olur.
Şu anda yatırımcı anketlerinde “en büyük endişe” sorusuna verilen Çin cevabı Euro Bölgesi borç krizi cevabının çok altında yani piyasa daha çok Avrupa’dan gelen gelişmelere göre reaksiyon gösteriyor.
Bir süre sonra bunun değişme ihtimali bizce kuvvetli, işte o zaman emtialar ve emtia para birimleri için sıkıntılı bir süreç başlayacak…