PBoC Para Saçtı, Borsalar Görmedi!
Çin merkez bankası PBOC dün gece son üç yılın en büyük açık piyasa işlemleri operasyonu ile toplamda 400 milyar yuan enjekte etti. 400 milyarın 290 milyarı 28 günlük ters repo, 110 milyarı ise 7 günlük ters repo operasyonu ile sağlanıyor.
Dolar bazında 60 milyardan daha fazla bir likidite anlamına geliyor bu ve 7 Şubat’ta başlayacak olan Çin Yeni Yılı öncesi piyasalardaki likidite endişelerini azaltacak bir adım. Salı günü de orta vadeli kredi aracı (MLF) ile 62 milyar dolarlık bir likidite enjekte edilip bir yıllık ve üç aylık MLF faizleri indirilmişti. Böylece bu hafta içerisinde toplamda 120 milyar dolar üzerinde likidite desteği sağlamış oldu PBoC ve yeni bir munzam karşılık indirimi ihtimalleri de azaldı bu hamleler sonrası.
PBoC’nin attığı adımlar borsadaki düşüşe merhem olamadı şu ana kadar. Çin Şangay bileşik endeksi %3.20 kayıpla kapanırken, Şenzen CSI300 endeksinde de kayıp %3.00’e yakın. Diğer Asya borsalarında da benzer bir görünüm var. Japonya Nikkei %2.43, Güney Kore KOSPI %0.37 ekside kapanırken Avustralya ASX endeksi %0.45 artı ile pozitif ayrışıyor.
Pariteler tarafına döndüğümüzde son günlerdeki dolar baskısı sonrası paritelerin denge bulma çabasında olduğunu görüyoruz. GBPUD 1.41 desteği üzerinde taban yapmaya çalışırken, EURUSD tekrar 1.09 üzerine tırmandı. AUDUSD ve NZDUSD gibi pariteler dolar baskısını biraz olsun kırıp toparlanma çabası içindeler. ALTIN ise 1100.00 seviyesi üzerinde tutunma mücadelesinde son günlerde.
USDJPY için özel bir parantez açalım. 2015 içinde düşüşlere karşı koymuş 116.00 – 115.50 destek bölgesi yoklanıyor son günlerde. Borsalarda yaşanan dengesizliğin yarattığı riskten kaçış havasından en fazla istifade eden para birimlerinden biri yen oldu. Ayrıca bu dengesizlik nedeniyle Fed’in Mart ayı faizi artış beklentileri zayıflıyor ve bu da dolar üzerinde baskı yaratıyor. Dolayısıyla USDJPY yeni yıla kötü bir başlangıç yaptı ve dün 115.90 altına kadar gerileyen parite son beş ayın dibini tazeledi.
Enflasyon isteyen ve bunu elde etmek için tüm zamanların en büyük varlık alım programlarından birine devam eden fakat henüz aradığını bulamayan BoJ’un yenin değer kazanmasından pek memnun olmadığını tahmin edebiliriz. Petrol üzerinde baskının devam edip maaşlarda istenen artışın yaşanmadığı bu ortamda BoJ’un son istediği şey yenin güç kazanmasıdır herhalde.
Yani USDJPY’de 116.00 – 115.50 destek bölgesini yakından takip ediyoruz. Bu bölgenin kırılması ve yenin daha fazla değer kazanması zaten hazırda bekleyen BoJ’un varlık alım programını büyütmesine neden olabilir. Bu destek bölgesinin kırılma riskinin azaldığını söyleyebilmek için ise USDJPY’nin yukarıda 118.50 direncini geçtiğini görmemiz gerek.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.