Fitch Türkiye’nin Notunu Değiştirmedi
Cuma günü piyasa kapanıştan bu yana yaşana en önemli gelişme Fitch’den gelen not açıklamasıydı. Fitch beklediğimiz gibi Türkiye’nin kredi notunu ‘BBB-‘ kredi görünümünü ‘durağan’ olarak teyit etti. Fitch düşük petrol fiyatlarının cari açık ve enflasyon üzerinde yarattığı pozitif etkilerine vurgu yaparken siyasilerden gelen TCMB üzerindeki faiz indirim baskısının bu olumlu gelişmeleri gölgelediği belirtildi. 2014’de cari açık ve finans dışı sektörün kredi büyüme hızındaki gerilemeye dikkat çeken Fitch fakat büyümenin de %2.8’de kaldığına işaret etti.
BoJ başkanı Kuroda son zamanlarda tüketici fiyatlarındaki istikrarlı yükseliş sonrası insanların enflasyon algısında önemli bir değişiklik olduğunu söyledi ve 20 yaşında ve daha genç jenerasyonun hayatlarında ilk kez fiyatların arttığına tanık olduklarını ifade etti. Taban maaşlardaki artışın son yirmi yılın en yüksek seviyelerinde olduğunu söyleyen Kuroda bu değişikliklerin Japonya için dönüm noktası olduğunu açıkladı.
OECD herhangi bir beklenmedik gelişme yaşanmaması durumunda Çin için %7’lik büyüme hedefinin uygun ve sürdürülebilir olduğunu açıkladı. Fakat bu büyüme performansının önümüzdeki yıllarda da yakalanabilmesi için Çin hükümeti yapısal reformlara sonuna kadar bağlı olmalı uyarısında bulundu OECD.
Fed üyesi Lockhart geçtiğimiz hafta büyüme tahminlerinin düşürülmesi daha çok geçici faktörleri yansıtıyor dedi ve büyüme ile ilgili temel görünümün değişmediğini ve faiz artışlarının ötelenmesine neden olmadığını açıkladı. Lockhart ilk faiz artışının Haziran, Temmuz veya Eylül ayında gelebileceğini söyledi. Yani Haziran ayı hala masada fakat artış miktarı 25 baz puan değil 10 veya 15 ile sınırlı olabilir.
İtalya Merkez Bankası’ndan Panetta, ECB’nin açıkladığı QE’nin ve zayıflayan euronun bölgedeki toparlanmayı desteklediğine dikkat çekerken Yunanistan, jeopolitik riskler ve gelişmekte olan ülkelerdeki yavaşlamayı temel riskler olarak gösterdi.
Çin başbakan yardımcısı Zhang, Çin ekonomisi üzerindeki baskının bu yılın başından beri arttığını fakat istihdam, hizmetler sektörü, yüksek teknoloji sanayisinde iyileşme yaşandığını açıkladı.
Fransa’da altı gün süren İran ve batılı ülkeler arasındaki nükleer görüşmeleri sonrası İran cumhurbaşkanı Ruhani çözülmeyecek hiç bir sorunun olmadığını ve son programın final anlaşma için bir temel olabileceğini söylerken ABD dış işleri bakanı Kerry görüşmelerde önemli bir ilerleme kaydedildiğini fakat hala bazı anlaşmazlıkların kaldığını ve geri kalan bu noktaları da çözmek için görüşmelere devam edileceğini söyledi. Nükleer görüşmelerinin anlaşmaya bağlanması sonucu İran üzerindeki yaptırımların kalkması global petrol arzını destekleyerek fiyatlar üzerindeki aşağı yönlü baskıyı daha da artırabilir.
Hafta sonu yaşanan gelişmelerin fiyatları etkileme ihtimali düşük. Bu nedenle piyasanın haftaya Cuma kapanışa çok yakın seviyelerde başlamasını bekleyebiliriz. Fakat Fitch’in kredi notumuzu düşürmemesi sonucu USDTRY’nin açılış sonrası baskı altında bir Asya seansı geçirebileceğinin altını çizelim.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.





