Geçen hafta gelen Fed faiz kararıyla birlikte piyasada artan volatilite, 4 faiz artışı beklentisinin gerçekleşmemesi sebebiyle dolarda değer kayıplarını beraberinde getirdi. 1.2350 seviyelerinden yeni haftaya başlangıç yapan EUR/USD paritesi yükseliş eğilimini sürdürerek 1.2370 seviyelerinde seyrediyor. Bugün ekonomik takvimde FOMC üyelerinden Dudley ve Mester’ın konuşmaları dikkat çekiyor. Bu konuşmalar dışında bugünün veri bakımından sakin geçeceğini söyleyebiliriz. Ancak Çarşamba günü ABD’den gelecek büyüme verisi değer kaybı yaşayan dolar için hayat öpücüğü olabilir. Sonrasında ABD’den gelecek ham petrol stok verisi takip edilecek. Stoklarda yaşanan azalmayla birlikte yukarı yönlü bir ivme kazanan petrolün bunu devam ettirip ettirmeyeceğini takip edeceğiz. Perşembe günü Almanya İşsizlik oranı verisi parite üzerinde etkili olacak. Parite yukarı yönlü ataklarını yeni haftada da sürdürürse 1.2387 direncinin test edildiğini görebiliriz. Seviyenin üzerinde kalıcılık sağlanması halinde ise 1.2415, 1.2490 dirençleri takip edilebilir. Dolarda yaşanabilecek olası değer kazanımlarıyla birlikte parite geri çekilirse sırasıyla 1.2310, 1.2265 ve 1.2195 destekleri aktif olabilir.
ABD’nin Çin’e karşı 50 milyar dolar ek gümrük vergisi uygulamasını içeren genelgeyi imzalamasıyla iki ülke arasında ticaret savaşlarının başlaması an meselesi olarak yorumlanıyor. Çin Başbakan Yardımcısının yaptığı açıklamalara baktığımızda Çin ve ABD ticari ilişkilerinin istikrarının sürdürülmesi konusunda çabalamaları gerektiğini, böyle bir vergi yaptırımının iki ülke içinde iyi olmayacağını söyledi. Bunlara ek olarak Çin’in bir ticaret savaşını istemediğini ancak böyle bir savaştan da korkmayacağını ifade etti. İki ülke arasındaki ticari gelirim dolar tarafında negatif olarak fiyatlanırken riskler ons altının fiyatını da yukarıya çekiyor. 1346.85 seviyelerinde fiyatlanan ons altın bu gerilimin etkisiyle yükselişini sürdürürse 1355.43, 1363.37, 1384.46 takip edilebilecek önemli direnç seviyeleri olarak söylenebilir. Geri çekilmesi halinde ise 1334.35, 1329.24, 1321.19 destek seviyelerini takip edebiliriz.
Yurt içine baktığımızda ise ekonomik gelişmelerden daha çok siyasi gelişmelerin yön verdiği bir piyasa takip ediyoruz. Afrin operasyonundan sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Sincar ve Tel Rıfat’ ta da bir operasyon başlatılacağının sinyallerini vermesi önümüzde ki günlerde piyasaları hareketlendirebilir. Özellikle ABD ve Avrupa’dan bu gelişmelere nasıl tepkiler vereceği yeni siyasi riskleri doğurabilir. Tüm bu gelişmelerin yanı sıra bu hafta gözler Varna’da gerçekleştirilecek olan Türkiye – AB zirvesinde olacak. Bu zirveden çıkacak sonuçlar ve siyasilerin açıklamaları piyasalara yön verebilir. Yurt içi piyasalarına baktığımızda Dolar/TL’nin 3.95 seviyesinin üzerinde kapatması ve bu seviyelerde fiyatlanması tekrardan 4.00 seviyesine ataklar olabileceğini baskılıyor. Veri açısından sakin görünen günde kurda yukarı yönlü ataklarda 4.0341 direnç noktası olarak değerlendirilebilir. Geri çekilmelerde ise 3.9298 ve 3.8790 takip edilmesi gereken önemli destek noktaları.
GBPUSD

USDJPY






