Uzun zamandır forex piyasası içerisinde olan yatırımcılarımız hatırlayacaktır; 2007 yazında RBNZ piyasaya aktif müdahale ederek NZD’nin değerini düşürmeye çalışmıştı.
2000 Ekim ayında 0.39 seviyelerinde olan NZDUSD paritesi 2007 Haziran’da 0.76 seviyelerine çıkınca RBNZ piyasaya yaklaşık 750 milyon NZD sürerek para birimlerinin değer kaybetmesini sağlamaya çalışmıştı.
Şimdi 0.82 seviyelerinde işlem gören NZDUSD anlaşılan yine otoriteler tarafından rahatsız edici seviyelerde olduğu düşünülüyor.
Yeni Zelanda başbakanı Jojn Key sabah yaptığı açıklamada hükümetin NZD’nin daha fazla değerlenmesine karşı direnmek için bütün yolları göz önünde bulundurduklarını açıkladı.
Bu yorum yine akıllara 2007 yazında RBNZ’nin yaptığı müdahalelere benzer hamleler mi geliyor sorusunu akıllara getirdi.
Başbakandan gelen açıklamanın ardından NZDUSD sert satışlar yiyerek 81.70 seviyelerine kadar geriledi.
Şimdi piyasaların gözü RBNZ’den gelecek olan açıklama ve kararlara çevrildi. Eğer benzer savunmacı açıklamalar gelmeye devam ederse NZDUSD paritesinin orta vadede 81.00 altını görmesi kuvvetle muhtemelen görünüyor.