Seçim Fısıltıları Yunan Borsasını Uçurdu

Yeni Demokrasi Partisi’nin Seçimi Kazanacağı Fısıltıları Var

Yunanistan seçimlerden mali anlaşma yanlısı Yeni Demokrasi Parti’sinin birinci çıkacağı yönündeki fısıltılar, Yunan borsasının sabah %2.0’nin üzerinde artı açılmasına ve gün içinde %6.0’nın üzerinde ralli yapmasına neden oldu. Yunan borsasındaki erken sevinç güne satıcılı başlayan forex piyasalarında alımları getirdi. 

Bugün gelen diğer önemli haber başlıklarını özetledik.

*İspanya 10 yıllık tahvil faizleri %7.0 seviyesine çıkarak bir kez daha kendi rekorunu kırdı. 

*İspanyol Bakan Garcia Margello, ECB’den piyasadaki tansiyonu düşürmesini istedi.

*Yunan banka hisseleri, seçimlerde mali anlaşma yanlısı partilerin kazanma şansının yüksek olduğu söylentileri ve bunu doğrulayan anket sonuçları üzerine yükseldi, banka hisseleri öncülüğünde Yunan borsası %6.7 yükseldi.

*İsviçre Merkez Bankası, bugün açıkladığı faizleri %0.25’te aynı bıraktı. SNB, SNB, Frank’ta daha fazla yükselişe izin vermeyeceklerini ve gerektiğinde sınırsız miktarlarda döviz alımına hazır olduklarını belirtti. EURUSD paritesinde 1.20 taban seviyesini koruyacaklarını ekledi.

*Almanya Başbakanı Merkel, G20’de sürdürülebilir büyüme için atılacak adımların toplantının ana konusu olduğunu söyledi, liderleri siyasi birliğe çağırdı.

*Fransa Maliye Bakanı Moscovici, Fransa’nın 2013 yılında %3 cari açık hedefini yakalayacağını ve bunu daha fazla kemer sıkmadan yapabileceğini söyledi.

*Yunanistan ilk çeyrek büyüme oranı önceki çeyreğe göre %20.7’den %22.6’ya yükseldi.

*Almanya FDP Partisinden Frickle, Yunanistan’ın Euro Bölgesi’ndeki geleceğinin kendi seçimi kararları olduğunu söyledi.

*S&P bugün yaptığı açıklamada, 17 Haziran Yunanistan seçimi ile Pazartesi günü başlayacak olan G20 toplantılarının Euro Bölgesi’nin kaderini belirleyecek kritik gelişmeler olacağını belirtti. S&P, Euro Bölgesi’nde çok sayıda bankanın negatif görünümde olduğunu da ekledi.

*İtalya bugün yaptığı tahvil satışlarında 4.5 milyar Euro olan hedefi yakaladı, fakat tahvillerin faizleri yükseldi. 3 yıllık tahvil ihalesinde faiz %3.91’den %5.30’a çıktı. 7 ve 8 yıllık  ihalelerde ise faizler %6.0’nın üzerine çıktı.

Günün devamında ABD işsizlik başvuruları, TÜFE, Çekirdek TÜFE ve cari hesap verilerini bekliyoruz.  Veriler ve diğer tüm haberlerde sizlerle anlık bilgi ve yorumlarımızı paylaşmaya devam ediyoruz.

 

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.