İngiltere’de Süper Perşembe’ye Merkez Bankası BoE başkanı Carney’den Brexit ile ilgili gelen açıklamalar damga vurdu. İngiltere halkının ‘Ayrılalım’ yönünde oy kullanması durumunda ülkenin resesyona girebileceğini söyleyen Carney, poundun çok ciddi bir düşüş yaşayacağını iddia etti.
Carney, Brexit riski yüzünden İngiltere’de ekonomik büyümenin bu yılın başında yavaşlamaya başladığını ve Kasım ayından bu yana poundda yaşanan düşüşün yarısından referandum belirsizliğinin sorumlu olduğunu belirtti.
23 Haziran’da İngiltere halkının çok önemli bir karar vereceğini söyleyen Carney, sonuç ne olursa olsun BoE’nin büyüme ve enflasyon ile ilgili etkilere karşı adım atacağını ifade etti. Fakat ‘Ayrılalım’ sonucunun neden olacağı etkilere karşı yapabileceklerinin sınırlı olduğunu belirterek dolaylı olarak Brexit referandumu ile ilgili tarafını net bir şekilde belli etmiş oldu.
BoE’nin net bir şekilde Brexit karşıtı uyarılar yapması bankanın bağımsızlığını kaybettiği ve siyasete girdiği eleştirilerine neden oldu. Carney’in bu eleştirilere verdiği cevap ‘AB Referandumu İngiltere ekonomisi için en büyük yerel risk ve bu riske karşı nasıl tepki vereceğimizden bahsetmek BoE’nin görevidir’ şeklinde.
Basın toplantısında başkan Carney ile birlikte mikrofonun karşısına geçen başkan yardımcısı Broadbent, Brexit’in kurlarda yaratacağı düşüş ile ilgili sayısal bir tahmin yapmadıklarını söyledi fakat bu riskin pound üzerinde zaten ciddi bir düşüş etkisi yarattığını belirtti.
Carney’den gelen uyarılar pound alıcılarını şimdilik pek korkutmamış gibi. Carney konuşması sonrası GBPUSD 1.4530’lara kadar yükseldikten sonra şu anda 1.4480 bölgesinde ve hala günlük bazda alıcılı. Daha yukarıların önünün açılması için 1.4530 – 1.4520 direnç bölgesinin tam anlamıyla kırılması gerekiyor. Bu durumda ilk aşamada 1.4650’lere doğru bir tırmanış görebiliriz. Diğer yandan 1.44 – 1.4380 takip etmemiz gereken destek bölgesi olacak.