Ekonomik Gündem
Dün TCMB’nin ekonomistler ile gerçekleştirdiği toplantıda Başkan Naci Ağbal’ın açıklamaları önemliydi. Yapılan açıklamalarda ileriki döneme ilişkin politik sinyaller verilmese de gündeme dair açıklamalar dikkat çekti. Toplantıda tüm kararların fiyat istikrarı gözetilerek alınacağı belirtildi. Sermaye girişlerinin istikrarlı ve güçlü bir hale gelmesi, yurt içi yerleşiklerin dolarizasyon eğiliminin tersine dönmesi ile birlikte döviz alım ihaleleri yoluyla kur tarafında fiyatlamalar bozulmadan TCMB’nin rezervinin güçlendirileceğinin altı çizildi. Öngörülebilirlik ve sıkı duruşun, enflasyonun düşüş eğilimine girmesine, ülke risk priminin düşmesine, TL tasarrufların özendirilmesine, ters para ikamesinin başlamasına, rezervlerin artış eğilimine ve finansman maliyetlerinin kalıcı olarak gerilemesine katkı yapacağının altı çizildi. Açıklamaların TL tarafında net bir etkisi olmadığını belirtelim. Bunun nedeni ise yapılan açıklamanın daha önce gerçekleştirilen konuşmalar ile aynı tonda olmasıydı. Gün içerisinde ise yurt içerisinde tüm güzel Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gerçekleştireceği konuşma üzerinde olacak. Erdoğan, son yaptığı açıklamada Çarşamba gününü işaret etmiş ve birçok güzellikleri takdim edeceğini beyan etmişti. Global tarafta ise enflasyon verilerine yoğunlaşacağız İlk olarak Almanya TÜFE verisini takip ediyor olacağız. Piyasa beklentisi yıllık %1 ve aylık bazda ise %0.8 oranında artış olacağı şeklinde. Buna karşılık günün en önemli verisi ABD Ocak ayı enflasyon datası olacak. Özellikle çekirdek TÜFE verisi bir hayli önemli bir konumda bulunuyor. Piyasa beklentisi yıllık %1.5 oranında artış kaydedileceği şeklinde bulunuyor.
EURUSD
Paritenin 1.2060 direncini yukarı yönde geçmesi ile alımların kuvvetlendiğini ve bu sayede 1.2130 ara direncine ulaşıldığını görmekteyiz. Teknik olarak 1.2350 seviyesinden gelen alçalan trendin kırılması kısa vadede yükselişin hareketinin güçlenebileceği izlenimini oluşturmakta. Yalnız bu fiyatlama için ilk olarak 1.2130 direncinin aşılması gerektiğini belirtelim. Böyle bir durumda 1.2170 ve 1.2200 seviyelerini gün içinde takip ediyor olacağız. Buna karşılık 1.2130 direncinden satışların gerçekleşmesi durumunda ise ilk olarak 1.2100 ve ardından çok daha önem verdiğimiz 1.2060 desteğini izliyor olacağız. Özellikle 1.2060 desteğinin aşağı yönde geçilmesini sağlayacak fiyatlamalarda satışları bir kere daha 1.2000 ve 1.1950 desteklerine doğru güçlenme ihtimali belirecektir.
GBPUSD
1.3750 direncinin aşılması ile sterlinde güçlenme oldukça bariz… Bu sayede 1.3850 direnci ilk izlediğimiz seviye konumunda bulunuyor. Bu direnç seviyesinin yukarı yönde aşılması ile birlikte kısa vadede 1.3900 direncini izliyor olsak da orta vadeli yükselen kanal formasyonu üst bandı olarak izlediğimiz 1.3970 direncinin çok daha önemli olduğunu düşünüyoruz. 1.3750 üzerinde kalıcılık sağlanabildiği sürece yükseliş hareketinin ivme kazanma olasılığı canlılığını korumaya devam edecektir. Fakat 1.3750 üzerinde kalıcılığın sağlanamaması durumunda satış baskısının hız kazanabileceğinin altını çizelim. Böyle bir durumda 1.3700 ara desteği ile birlikte 1.3620 seviyesini izlemeye alacağız.
USDTRY
Paritenin 7.0000 psikolojik seviyesinin hemen üzerinde tutunmaya çalıştığını görmekteyiz. Teknik olarak geri çekilmenin devamı noktasında bu seviyenin aşağı yönde geçilmesi gerektiğinin altını çizelim. Bu yöne bir fiyatlamanın oluşması durumunda TL lehine hareketlerin devam etme ihtimali güçlenecek ve kısa vadede 6.8800 ile 6.7800 destekleri hedef konumuna yerleşecektir. Şimdilik 7.0000 desteğinin üzerinde işlemlerin devam ediyor olması yukarı yönde atakları beraberinde getirebileceğini hatırlatalım. Böyle bir durumda ilk olarak 7.1300 direncini takip edeceğiz. Yalnız bu seviyenin yukarı yönde aşılmasını sağlayacak fiyat oluşumlarında 7.2400 ve özellikle de 7.3100 dirençlerinin ön plana çıkacağını düşünüyoruz. Bu noktada 7.3100 seviyesinin 200 günlük üssel ortalamaya tekabül ettiğini ve bu seviyenin altında kalıcılık sağlandığı sürece paritede aşağı yönde baskının devam etme ihtimalinin canlı kaldığını notlarımıza ekleyelim.
ALTIN
Ons altın fiyatlarında yukarı yönde hareketlerin hız kazandığını görmekteyiz. Bu noktada $1822 direnç seviyesinin aşılması ile $1837 seviyesinin üzerinde fiyatlamaların oluştuğunu takip etmekteyiz. Bu seviyenin üzerinde kalıcılığın sağlanabilmesi durumunda ons altın fiyatlarında $1851 – $1858 bölgesi hedef konumunda kalmaya devam edecektir. Yalnız majör bir yükseliş hareketi olması açısından $1858 direncinin çok daha önemli olduğunu söyleyelim. Bu seviyenin aşılması $1872 direncinin ön plana çıkmasını sağlayabilir. Buna karşılık $1837 desteğinin üzerinde kalıcılığın sağlanamaması durumunda $1822 desteği ile birlikte $1804 direncini izlemeye alacağız.
PETROL
Küresel ölçekte teşvik paketi, gerileyen Korona virüs vaka sayıları, OPEC+ arz kısıntısı ve aşı tedarikine yönelik azalan endişeler sonucu petrol fiyatlarında sert yükseliş hareketleri gözleniyor. Yaşanan bu yükseliş hareketi sonrası 61.30 direncine ulaşıldığını takip etmekteyiz. Yukarı yönde fiyatlamaların devamı noktasında bu seviyeyi yakından izliyor olacağız. Şayet 61.30 direncinin aşılabilmesi durumunda 63.50 ve 65.60 seviyelerinin hedef konumuna yerleşebileceğini not edelim. Buna karşılık 61.60 direncinin aşılamaması sonucu kar satışlarının görülmesi noktasında 61.00 seviyesinin altında kapanışları takip edeceğiz. Böyle bir durumda 60.30 ara desteği ile birlikte 58.70 ve 57.20 desteklerinin hedef konumuna yerleşeceğinin altını çizelim.