Japonya Piyasalara Yön Vermeye Devam Ediyor

Daha dün Japonya basınında çıkan haberler Abe’nin üst meclis seçimleri sonrası söz verdiği yeni teşvik programının büyüklüğünün 6 trilyon yen olacağı yönündeydi. Fakat Başbakan Abe’nin, Fukuoka’da yaptığı konuşmada açıkladığı rakamın 6 trilyon yen ile uzaktan yakından ilgisi yok.

Abe teşvik programın 28 trilyon yen (yaklaşık 270 trilyon yen) büyüklüğünde olacağını açıkladı. Bu 28 trilyon yenin 13 trilyonu devlet harcamalarını da içeren mali önlemler şeklinde olacak. Resmi duyuru ve detayların önümüzdeki günlerde Abe tarafından açıklanması bekleniyor.

Piyasa beklentisi 10 trilyon yen ile 30 trilyon arasında değişiyordu. Yani açıklanan rakam beklentilerin en yüksek ucunda. Teşvik programının sadece 6 trilyon yen olacağı haberinin yarattığı hayal kırıklığıyla 104.00 seviyelerine kadar gerileyen USDJPY, Abe’nin açıklamasının ardından dün verdiklerinin tamamını geri aldı ve 106.50 üzerine kadar tırmandı.

BoJ ve Maliye Bakanlığı’nın teşvik programı konusunda koordineli gittiği düşünülürse maliye bakanlığının bu kadar kapsamlı ve büyük teşvik adımına BoJ’un da benzer ölçekte yeni adımlarla eşlik edeceği beklentileri var piyasada. Hatta aradaki ilişkinin koordineli olmaktan çıkarak maliye bakanlığının BoJ’a kapsamlı bir parasal gevşeme adımı atma konusunda baskı yaptığına dair haberler dolaşıyor.

BoJ kararları cuma sabaha karşı açıklanacak. Piyasalarda çeşitli beklentiler var. BoJ’un varlık alım programını büyütüp faizleri daha da negatife çekebileceğini öngörenlerin yanında bu adımlardan sadece birini bekleyenler ve hatta BoJ’un bu toplantıda herhangi bir parasal gevşeme adımı atmasını beklemeyenler bile var.

Dolayısıyla her türlü karar yen paritelerinde dalgalanmalara neden olacak. BoJ’un atacağı yeni adımların ölçeğine ve kapsamına bağlı olarak kademeli olarak 107.70 ve 110.00 seviyeleri test edilebilir. BoJ’un bu ay herhangi bir adım atmayarak yerinde sayması durumunda ise kademeli olarak 103.50 ve 100.00 seviyeleri gündeme gelecek. Fakat bu ay pas geçilse de önümüzdeki aylar için daha fazla varlık alımı ve/veya faiz indirimi beklentileri ortadan kalkmayacağı için geri çekilmelerin kısa sürede terse döndüğüne şahit olabiliriz.

Yenin dün aldıklarını bugün geri vermesi gibi Japonya endeksleri de dün verdiklerini bugün geri aldılar. Dün %1.5’e yakın kayıp yaşayan Japonya Nikkei endeksi bugünü %1.7 üzerinde primle kapattı. Diğer Asya borsalarındaki görünüm ise karışık. Gölge bankacılık ile ilgili denetimin daha da sıkılaştırılacağı haberleri üzerine Çin endekslerinde kayıp %2.00’lere ulaşırken, Güney Kore, Avustralya ve Hong Kong endekslerinde yatay bir tablo var.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.