Üçgen Formasyonu Nedir?

Üçgen Formasyonları ve Çeşitleri

Teknik analizde en sık rastlanan formasyonlardandır. Ayrı yönde hareket eden iki trend çizgisi fiyatlardaki sıkışma sonucu kesişirler ve bu kesişme sonucu üçgen görüntüsü oluşur. Sıkışma tamamlandığında formasyonda tamamlanır. Trend üzerinde oluşturabilecekleri etki üçgenin şekline bağlıdır.

Üçgen formasyonlarında fiyatın gideceği yön önceden bilinememektedir. Yön; üçgen kırıldıktan sonra belli olur. Eğer kapanış fiyatı üçgenin dışında kaldıysa, üçgen kırılmış varsayılır. Üst çizgi kırılırsa yükseliş, alt çizgi kırılırsa düşüş hareketi beklenir.

Üçgen formasyonları şekillerine göre 3’e ayrılır;

1-Yükselen Üçgen Formasyonu (Ascending Triangle): Boğa piyasalarında yani; alıcıların satıcılardan daha güçlü olduğu piyasalarda oluşmaktadır. Her dip seviye; bir önceki dip seviyesinin daha üzerinde olacak şekilde fiyatlanarak yükseliş trendi oluşturmaktadır. Bu formasyonda; trendin tepe seviyeleri birbirlerine yakın seviyelerdedir. Dipler birleşerek yükselen trend çizilir, tepeler yakın olduğu için de tepeleri birleştiren düz çizgi çizilir. Dipler ve tepeleri oluşturan çizgiler kesiştiğinde üçgen şekli meydana gelmektedir. Üst çizginin kırılmasıyla beraber yükseliş yönlü beklenti artar.

dolar endeksi yükselen üçgen

2-Alçalan Üçgen Formasyonu (Descending Triangle): Ayı piyasalarında yani; satıcıların alıcılardan güçlü olduğu piyasalarda oluşmaktadır. Yükselen üçgenin tam tersi olarak da ifade edilebilir. Alçalan üçgen formasyonlarında düşüşlerde oluşan dip seviyeler; düz bir çizgi oluşturur. Tepe seviyelerde ise her yeni yükseliş; kendinden önceki tepe seviyesinden daha düşük olarak gerçekleşmektedir. Tepeler ve dipleri oluşturan çizgiler kesiştiğinde üçgen şekli meydana gelir. Alt çizginin kırılması ile beraber fiyatlarda düşüş beklentisi artar.

altın alçalan üçgen
3-Simetrik Üçgen (Symetrical Triangle) : Birbirine benzer açılarla hareket edip kesişen iki eşit çizgiden meydana gelir. Alıcılar ve satıcılar arasında mücadele olduğu şeklinde de yorumlanabilir. Simetrik üçgen oluşumlarından sonra genellikle fiyatlar bir yöne doğru sert hareketlilik gösterir. Üçgen hangi yönde kırıldıysa bu kırılma yönünde fiyatlanmalar devam eder.

USDCAD simetrik üçgen

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.