Ekonomik Gündem
Geçtiğimiz işlem günü, ABD’den gelen Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYİH) rakamları ile beraber ABD, bu yılın ilk çeyreğinde yıllıklandırılmış olarak yüzde 5 küçüldü. Ayrıca geçtiğimiz gün ABD’den gelen veri akışında, İşsizlik Haklarından Yararlanma Başvuruları 1 Milyon 480 Bin kişi artış gösterdi. Veriye baktığımız yukarı yönlü momentum azalmasına ragmen son 14 haftada 1 Milyonun üzerinde kalmaya devam ediyor. Piyasa beklentilerinin üzerinde açıklanan işsizlik başvuruları, Covid-19 Pandemisi sonrasında istihdamda toparlanmanın yavaş olacağına işaret ediyor. Yurt içi tarafta, TCMB, PPK toplantısında faizleri yüzde 8.25 seviyesinde sabit bıraktı. Toplantı sonrasında yayınlanan metinde ise; iktisadi faaliyetteki yavaşlama Nisan ayında belirginleşirken, kademeli normalleşme adımlarıyla birlikte Mayıs ayından itibaren toparlanmanın başladığı ve para politikasında temkinli duruşun sürmesi gerektiği ifade edildi. Haftanın son işlem gününde önemli veri akışı bulunmazken AMB Başkanı Lagarge’ın açıklamalarını takip edeceğiz.
EURUSD
ABD’den gelen %5 küçülme datasıyla beraber paritede sınırlı bir yükseliş görmekteyiz. Kanalın alt bölgesini test ettikten sonra sınırlı yükseliş sergileyen paritede 1.1220 destek seviyesinin üzerinde fiyatlamalar görmekteyiz. Olası yukarı yönlü hareketlilikte 1.1270 direnç seviyesi geçilemediği taktirde yükselişlerin sınırlı kalabileceğini söyleyebiliriz. Bu direncin geçilmesi durumunda kanalın üst bölgesi olan 1.1350 ve 1.1400 seviyelerini direnç olarak takip etmeye devam edeceğiz. Olası Euro varlıklarına olan talebin azalması halinde, 1.1220 kritik destek bölgesini ve daha aşağıda 1.1150 ile 1.1080 destek seviyelerini izlemeye devam edeceğiz. Bu destek seviyelerinin altına sarkma olması halinde satıcılı seyrin momentum kazanabileceğini söyleyebiliriz.
GBPUSD
ABD kanadından gelen veri akışı ile birlikte major ürünlerde olan sınırlı toparlanmaların GBPUSD paritesinde de yaşandığını görmekteyiz. 4 saatlik grafikte 200 periyotluk HO’nun üzerinde fiyatlamalar devam ederken kritik 1.2410 destek seviyesinin çalıştığını görmekteyiz. Bu destek seviyesinin altına geçilme halinde satış iştahınının artabileceğini söyleyebiliriz. Bu durumda 1.2355 ve 1.2300 destek seviyeleri gündemimizde olacaktır. Olası bir toparlanma durumunda 1.2500 direnç bölgesi test edilebilir. Bu bölgenin test edilmesi, fiyatlamaların düşüş kanalını yukarı yönlü kırdığını bize gösterirken, 1.2550 ve 1.2610 direnç seviyelerine kadar yükseliş hareketleri izleyebiliriz.
USDTRY
TCMB’nin faizlerde bir indirime gitme beklentisine karşı faizleri sabit tutmasıyla TL varlıklarına olan talebin arttığını söyleyebiliriz. Bu talebin sınırla kalınmasıyla USDTRY paritesindeki fiyatlamaların bir süredir devam eden dar bandın içine tekrar geldiğini görmekteyiz. Yükseliş kanalının dışına çıkıp yatay seyir izleyen paritenin olası bir yükselen üçgen formasyonu içerisinde olduğunu belirtebiliriz. 6.8600 direncinin kritik olduğunu hatırlatarak bu direnç seviyesinin üzerinde 6.9200 ve 6.9600 bölgelerinin direnç olmaya devam edeceklerini söyleyebiliriz. TL varlıklarına olan talebin artması halinde aşağıda farklı vadelerle önemli ortalamaların geçtiği 6.8100 seviyesini destek olarak takip edeceğiz. Bu seviye altında 6.7800 – 6.7400 bölgeleri destek olarak takip edilecektir.
ALTIN
Küresel tarafta yaşanan tedirginliklerden kaynaklı olarak yükseliş trendinde olan emtiada 4 saatlik grafikte olası bir OBO (Omuz Baş Omuz) formasyonu izleyebiliriz. Bu formasyonun tetiklenmes için $1750 seviyesinin altında hacimli kapanışlar izlememiz gerekmektedir. Bu kapanışların olması durumunda tetiklenmesi muhtemel formasyonun ana hedefi $1725 bölgeleri olabilir. Bunun yanı sıra major ülkelerden gelen gerek küçülme gerek ise olumsuz haber akışlarıyla güvenli liman ihtiyacını karşılayan emtianın yukarı yönlü fiyatlamalara devam etmesi durumunda $1769 – $1778 ve kritik $1785 direnç bölgeleri gündemimizde kalmaya devam edecektir.
BRENT PETROL
Yükseliş kanalının içine girme hamlelerinde bulunan petrolün bu kanalın alt çizgisi olan $41.50 direncini test ettiğini görmekteyiz.22 günlük HO’nın yukarı taşımaya devam ettiği fiyatlamaların $41.50 direncini yukarı kırmasıyla kanalın içine girecek olan petrolün $43.00 ve $43.90 dirençlerine doğru yükselişi söz konusu olabilir. Bu kanal içine girme ataklarının sonuçsuz kalması durumunda emtianın tekrar satıcılı bir seyir izlemesi halinde $38.60 destek seviyesi kritik öneme sahip olacaktır. Bu seviyenin altına geçilmesi halinde satıcıların iştahlanabileceğini söyleyebiliriz. Pandeminin olası bir 2.dalgasının emtia üzerinde yüksek volatiliteye sebep olabileceğini belirtip bu konu ile haber akışlarının fiyatlamalar açısından dikkatle takip etmemizde fayda olduğunu söyleyebiliriz.