Ekonomik Gündem
Yeni haftaya başladığımızda Covid-19 pandemisi başta olmak üzere küresel risk unsurlarının ön planda olmaya devam ettiğini görmekteyiz. Pandemide olası bir 2.dalga ihtimalinin giderek artmasıyla, geçtiğimiz hafta başında yükselişler izlediğimiz riskli varlıklar olan borsalarda tekrar bir satış baskısının ön plana çıkmasına neden olduğunu söyleyebiliriz. ABD ile Çin arasındaki gerilimin de küresel risk algısına katkı sağladığını belirtelim. Geçtiğimiz Cuma günü Çin tarafı, kırmızı çizgilerin aşılması durumunda ticaret anlaşmasının riske girebileceğini söyleyerek ABD’yi tehdit etti. ABD Dışişleri Bakanlığı ise Hong Kong meselesini gerekçe göstererek Çin Komünist Parti yetkililerine vize kısıtlaması getirdi. Bu gelişmelerden gelecek haber akışlarının fiyatlamalarda etkili olabileceğini söyleyebiliriz. Veri açısından bakacak olursak, TSİ 15:00’de Almanya’nın TÜFE verisini ve TSİ 17:30’ta ABD tarafından gelecek Askıdaki Konut Satışları verisini takip edeceğiz.
EURUSD
Geçtiğimiz haftanın ikinci yarısında dolar endeksindeki yükselişin etkisiyle geri çekilmeler izlediğimiz paritede 1.1220 seviyesinin fiyatlamalara destek olarak çalıştığını görmekteyiz. Sakin bir veri akışı göreceğimiz haftanın ilk işlem gününde küresel unsurlardan gelecek haber akışlarını dikkatle takip edeceğiz. Teknik olarak bakacak olursak, satıcılı seyirde 1.1120 desteğinin kritik olduğunu söyleyebiliriz. Bu seviyenin altına sarkma olması halinde düşüş kanalının alt çizgisi olan 1.1150 ve daha altta 1.1080 destek seviyesini takip edeceğiz. Euro varlıklarına olan talebin artması durumunda kanalın üst çizgisi ve aynı zamanda 4 saatlik grafikte 100 periyotlu HO’nın geçtiği seviye olan 1.1270 direncini takip edeceğiz. Bu direncin aşılması halinde 1.1350 ve psikolojik 1.1400 direnç seviyelerini takip etmeye devam edeceğiz.
GBPUSD
Uzun süredir 1.2410 seviyesinin fiyatlamalara destek olduğunu ama geçtiğimiz haftanın son işlem gününde bu destek seviyesinin altına sarkmalar olmasıyla hızlı bir şekilde 1.2355 destek seviyesine doğru bir düşüş izledik. Hafta başlangıcıyla 1.2355 seviyesinin üstünde fiyatlamalar görmekteyiz. Yukarı yönlü hareketlilik olması durumunda bir önceki kritik seviyemiz olan 1.2410 bölgesini bu sefer direnç olarak izleyeceğiz. Bu direncin aşılması durumunda psikolojik düz seviye olan 1.2500 direncini izleyeceğiz. 10 Haziran’dan beri izlediğimiz kademeli satıcılı seyrin devam etmesi durumunda 1.2355 ve 1.2300 destek seviyelerini takip edeceğiz. 1.2300 seviyesinin altına sarkmalar olması halinde satıcılı seyir derinlik kazanabilir.
USDTRY
Geçtiğimiz hafta TCMB’nin PPK Toplantısı’ndan gelen sabit faiz kararı ile anlık olarak bir miktar düşüş izlediğimiz USDTRY paritesinde tekrar yükselişle beraber yatay bandın içinde fiyatlamaların devam ettiğini görmekteyiz. 5 günlük HO’sının destek olmaya devam ettiği paritede bu yatay seyrin yukarı yönlü kırılım yapması halinde kritik 6.8750 direnç seviyesini izleyeceğiz. Bu seviye üzerinde kalıcılık sağlanması durumunda alım iştahının artabileceğini söyleyebiliriz. Bu senaryoda 6.9200 ve 6.9600 direnç seviyelerini takip edeceğiz. Bu direnç seviyelerinin üzerine geçilmesi durumunda 7.0000 li seviyeleri gündemimize alabiliriz. TL varlıklarına olan talebin artması halinde 22 günlük HO bölgesi olan 6.8100 destek seviyesini ve daha aşağıda 6.7800 ve 6.7400 destek seviyelerini dikkatle takip edeceğiz.
ALTIN
4 saatlik grafikte olası bir Omuz Baş Omuz formasyonunun kısmen gerçekleştiğini görmekteyiz. Sağ omuzun aşağı yönlü kırılmasının sert bir satışı beraberin getirmesiyle $1750 bölgesine kadar bir düşüş izledik. Bu seviyenin emtiaya destek olmasıyla yükselişe geçen emtiada haftanın ilk işlem gününde alım iştahının devam ettiğini görmekteyiz. Yukarı yönlü hareketliliklerin devam etmesi halinde $1778 direncinin takip edeceğiz. Bu seviye üzerindeki kapanışlarda 2012 direnci olan $1785 seviyesini izleyeceğiz. Bu direnç seviyesininde aşılması durumunda yıllar sonra yeni zirvelerden bahsedebiliriz. Küresel tedirginliğin azalması halinde $1769 destek seviyesine doğru hareketlilikler izleyebiliriz. Bu destek seviyesinin çalışmaması halinde daha aşağıda kritik $1750 – $1740 destek seviyelerini takip edeceğiz.
BRENT PETROL
Geçtiğimiz hafta Ham Petrol Stokları verisinin beklenenden daha fazla gelmesiyle arz fazlasının oluşmasıyla yükseliş kanalının aşağı yönlü kırılımını izledik. Alımların etkisiyle $41.50 direnç bölgesini test eden emtianın burayı geçemeyip tekrar satıclı seyir izledi. 22 günlük HO’sının altında kalan emtiada satıcılı seyrin devam etmesi durumunda $38.60-$37.40 ve kritik $37.00 destek bölgelerini takip edeceğiz. Bu desteklerin altına geçilmesi durumunda satıcılı seyrin momentum kazanabileceğini söyleyebiliriz. Emtiaya olan talebin artması durumunda $41.50 seviyesini direnç olarak takip edeceğiz. Bu seviyenin üzerinde düz seviye olan $43.00 seviyesini daha yukarıda kırılması halinde yükseliş kanalının içine tekrar girilecek $43.90 bölgelerini direnç olarak takip edeceğiz.