Ekonomik Gündem
Genel olarak Covid-19 pandemisinin Haziran ayı içerisinde piyasalarda tedirginliğe yol açtığını söyleyebiliriz. Çin Merkez Bankası (PBOC), pandemi ile beraber piyasalar enjekte ettiği likiditenin doğru ayarlandığını tespit ederken, reel ekonomiyi güvence altına almak için yeni teşvik paketlerin ele alınabileceği mesajını verdi. İngiltere’de ise Merkez Bankası varlık alım program yoluyla tahvil faizlerini kontrol altında tutmayı amaçlar iken, son gelen veriler borçlanma seviyelerine ilişkin kaygıları beraberin getirdi. Ayın son işlem günü olması sebebiyle piyasalarda oluşabilecek yüksek volatiliteye karşı tedbirli olunmasını hatırlatmak isteriz. Veri açısından ayın son günü, ilk olarak İngiltere’den gelecek büyüme verisini takip edeceğiz. İlerleyen saatlerde Euro bölgesinden gelecek TÜFE verisini ve akşam saatlerinde FED Başkanı Powell’ın konuşmasını takip edeceğiz. Major unsurlardan gelecek bu haber akışlarının piyasalarda hareketliliğe yol açabileceğini söyleyebiliriz.
EURUSD
Geçtiğimiz işlem gününde Euro varlıklarına olan talebin artmasıyla kanalın üst bölgesine doğru bir hareketlilik gözlemledik. Dolar endeksinin 97.05 seviyesinden destek almasıyla güçlenen doların etkisi ve kanalın üst bölgesinin fiyatlamalara direnç göstermesiyle hızlı bir şekilde 1.1220 destek seviyesine kadar satıcılı seyir izledik. Satıcıların fiyatları kanalın alt çizgisine kadar düşürebilmesi için 1.1220 destek seviyesinin önem arz ettiğini belirtelim. Bu destek seviyesinin altına geçilmesi durumunda satıcılı seyrin derinlik kazanarak 200 periyotluk HO’nın geçtiği 1.1150 ve daha altında 1.1080 desteklerine kadar satıcılı seyir izleyebiliriz. Alıcıların güç kazanması halinde 1.1270 bölgesinin hala kuvvetli bir direnç bölgesi olduğunu söyleyebiliriz
GBPUSD
Psikolojik 1.2300 destek seviyesini test eden paritede bu destek seviyesinin hemen üzerinde fiyatlamalar görmekteyiz. Günlük grafiğe bakacak olursak Stokastik indikatörününde alım yönünde olası bir hareketlilik izleyebiliriz. Mavi bölge ile belirttiğimiz bu oluşumun daha önceki örneklerinde bu oluşumun günlük grafikte çalıştığını görmekteyiz. Bu oluşumun tekrar çalışması durumunda 1.2355 ve 1.2410 seviyelerine kadar yükselişler izleyebiliriz. Psikolojik 1.2300 seviyesinin altına geçilmesi durumunda satış momentumunun güçlenebileceğini söyleyebiliriz. Bu senaryoda 1.2260 – 1.2215 destek seviyelerini dikkatle takip edeceğiz.
USDTRY
Fiyatlamaların 6.8400 ile 6.8600 arasında sıkıştığını görmekteyiz. 4 saatlik grafiğe bakacak olursak 100 periyotluk HO’nın 200 periyotlu HO’yı aşağıdan yukarıya doğru kestiğini görmekteyiz. Yakın zamandaki beklentinin pozitif olduğunu gösteren bu kesişimin etkisiyle olası bir yukarı yönlü hareketlilikte kritik 6.8750 direnç seviyesini izlemeye devam edeceğiz. Bu seviyenin üzerinde kalıcılık sağlanması durumunda paritedeki yatay seyrin yerini alıcılı bir seyir alabilir. Bu senaryoda 6.9200 ve 6.9600 direnç seviyelerinin önemini belirtelim. Yatay seyrin aşağı yönlü kırılması halinde 6.8100 seviyesinin fiyatlamalara destek olabileceğini söyleyebiliriz. Bu destek seviyesininde altına geçilmesi durumunda satış iştahının artacağını düşündüğümüz paritede 6.7800 ve 6.7400 destek seviyeleri gündemimizde olacaktır.
ALTIN
4 saatlik grafikte $1750 bölgesinden destek alan emtianın sert bir yükseliş kaydederek olası bir bayram formasyonu içinde fiyatlandığını görmekteyiz. Bu üçgen içerisindeki fiyatlamanın yukarı yönlü kırılması durumunda tetiklenecek olası bir formasyonda teknik olarak genellikle formasyonun ilk başladığı bölgeden başlayan sert yükseliş kadar yukarı yönlü ikinci bir sert yükseliş beklenir. Bu senaryoda yukarı yönlü bir kırılım durumunda $1790 bölgelerini gündemimize alabiliriz. Bu hedef öncesi $1778 ve $1785 direnç bölgelerini takip edeceğiz. Satıcıların baskın olması durumunda olası bir $1769 destek seviyesinin altındaki fiyatlamalarda psikolojik $1750 ve $1740 destek bölgelerini takip etmeye devam edeceğiz.
BRENT PETROL
Haftaya iyimser bir havada başlayan petrol emtiasına 22 günlük HO’sının destek olduğunu söyleyebiliriz. Pandemi sürecindeki olası bir ikinci dalganın negatif etki edeceğini düşündüğümüz petrolde bu iyimser havanın yok olması durumunda ilk olarak 22 günlük ortalaması olan $40.60 bölgesini destek olarak takip edeceğiz. Bu seviyenin altına geçmesi halinde 21 Nisan’dan beri olan yükseliş kanalını kıran emtiada satıcılı seyrin derinleşebileceğini söyleyebiliriz. Bu senaryoda $38.60 ve ana kritik destek bölgemiz olan $37.40 bölgesini takip edeceğiz. Hafta başındaki iyimser havanın devam etmesi halinde ise olası yukarı yönlü hareketliliklerde $43.00 direncini ve yeni zirvelerden bahsedebilmemiz için $43.90 direnç bölgesini dikkatle takip edeceğiz.