Haftanın dördüncü işlem gününün sonlarına yaklaşırken piyasalar Amerika ve Avrupa’dan gelen haber akışlarıyla yön buluyor. Gün içerisinde Avrupa’dan Temmuz TÜFE oranlarını takip ettik. Önceki aya göre bir düşüş gerçekleşse de, bir önce ki yılın aynı ayına göre %1.3 gelerek yükseliş gerçekleştirdi. Bu veri piyasaları sert etkilemese de, veri sonrası gözler Avrupa Merkez Bankası Toplantı Tutanaklarına çevrildi. TSİ 14.30’da açıklanan tutanaklarda ise Avrupa Merkez Bankası yetkililerinin Euro’nun aşırı değerlenebileceği konusunda ki endişeleri dikkat çekti. Bunu da gelişen ekonominin verdiği desteğe bağladılar. Bu ortamda Avrupa Merkez Bankası’nın politika için daha çok yere, gerektiği durumda ve anda, her iki yönde de parasal teşviğin derecesini ayarlamak için esnekliğe ihtiyaç duyulduğu belirtildi. Euro’da ki değer kazanımları, parasal teşvikten kademeli çıkma hazırlıklarında olan politika yapıcılarının içinde olduğu zor durumu belirtiyor. Ayrıca tutanaklarda, politika düzenlemesini çok uzun süre ertelemenin, Yönetim Kurulu’nda iletişim ve ekonomik durum değerlendirmesinde sapmaya yol açabileceğini ve bunun da daha belirgin volatiliteyi tetikleyebileceği kaydedildi. Tutanaklar sonrası Euro değer kayıpları yaşadı. 1.17 seviyelerinde fiyatlamalar yaşayan paritede teknik olarak 1.18032 – 1.18399 – 1.19378 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Gevşemelerde ise 1.17053 – 1.16441 – 1.15462 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.
Amerika tarafına döndüğümüzde ise dün ki FOMC Tutanakları piyasalarca takip edildi. Tutanaklarda Fed yetkililerinin düşük enflasyondan endişeli oldukları görüldü. Ayrıca bazı üyelerin ise %2’lik enflasyon hedefine ulaşıldığı kanıtlanana kadar faiz arttırılmaması görüşünde oldukları görüldü. Bunlara ek olarak Donald Trump’ın Danışmanlar Konseyi’ni fesh etmesi, ABD’nin büyüme yanlısı adımları atabilmesi ihtimallerini azalttı. ‘Güvercin Fed’ ardından değer kayıpları yaşayan dolar tarafında gün içerisinde ABD’den gelen İşsizlik Haklarından Yararlanma Başvurularını takip ettik. Veri beklentilerin altında 232K olarak geldi. Piyasalarda beklentiler 240K idi. Bu gerileme ise Şubat ayından itibaren en iyi seviyeler olarak dikkat çekti. Ücretlerin yükselmemesine rağmen istikrarlı giden istihdam piyasasına ek olarak, tüketici harcamaları şuan için ekonomiye destek veren unsurlar. Tüm bunlar ışığında USD/TRY paritesine baktığımızda 3.51 seviyelerinde fiyatlamalar görülüyor. 3.5234 – 3.5315 – 3.5473 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 3.5076 – 3.4995 – 3.4756 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.
Sterlin kanadında ise gün içerisinde perakende satışlar verisini takip ettik. Temmuz ayı perakende satışlar beklentilerin bir miktar üzerinde %0.3 olarak gerçekleşti. İngiltere’de enflasyonda ki hareketsizlik ve Brexit sürecinin etkileri şuan için akıllarda soru işaretleri oluşturan başlıca etkenler. GBP/USD paritesi gün içerisinde dalgalı bir seyir ile 1.28 seviyelerinde fiyatlamalar yaşadı. 1.29141 – 1.29394 – 1.30011 seviyeleri paritede direnç noktaları olarak test edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 1.28524 – 1.28160 – 1.27543 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.
Yarın ki ekonomik takvime baktığımızda Kanada’dan gelecek olan TÜFE ve Almanya’dan gelecek olan ÜFE dikkat çekiyor. Bunlara ek olarak ABD’den gelecek olan Michigan Tüketici Hissiyatı takip edeceğimiz haber başlıkları içerisinde olacak.