Salı günü Mayıs ayı para politikası kararlarını açıklayan Avustralya Merkez Bankası RBA, bu gece de çeyreklik para politikası raporunu yayınladı. Raporun en dikkat çeken yanı iki yıllık enflasyon, büyüme ve işsizlik oranı tahminleri.
Enflasyon tahminlerinde bir önceki rapora göre hiç bir değişiklik yok. Çekirdek enflasyon tahmini 2017 ikinci çeyrekte %1.75, 2017 dördüncü çeyrek ve 2018 dördüncü çeyreğe kadar olan periyot için %2.5 – %1.5, 2019 ikinci çeyrek için ise %3.0 – %2.0. Büyüme tahminlerinde de önemli bir değişiklik yok; 2017 sonu için %3.5 – %2.5, 2018 sonu ve 2019 ilk yarı sonu için %3.75 – %2.75.
Para politikası raporundaki yorumlara baktığımızda ise kara metninden çok farklı şeyler göremiyoruz. Avustralya Doları kurlarında yaşanan yükselişin ekonomideki dönüşüm sürecini karmaşıklaştırabileceğini söylüyor RBA. Büyüme konusunda daha pozitif olan RBA yakın vadede enflasyon ve dış ticaret ile ilgili de biraz daha iyimser.
Japonya Merkez Bankası BoJ Başkanı Kuroda da bir televizyon kanalında yaptığı konuşmada istihdam piyasasının sıkılaşmaya devam ettiğini ve sonuç olarak maaşların yükselmeye başlayacağını ve enflasyonun 2018 mali yılında %2.00 enflasyon hedefine ulaşılacağını söyledi.
Kuroda ayrıca 10 yıllık devlet tahvil faizini %0.0 çevresinde tutacak şekilde getiri eğrisi kontrolü politikasının iyi sonuç verdiğini belirtti ve %0.0 oranının şimdilik uygun olduğunu fakat bu oranın duruma göre aşağı veya yukarı yönlü revize edilebileceğini ekledi.
Kanada Merkez Bankası BoC Başkanı Poloz ise Meksika’daki bir etkinlikte yaptığı konuşmada Kanada ekonomisinin ihracatta açık vermeye devam ettiğini söyledi ve ABD’nin uygulamaktan bahsettiği korumacı ticaret politikalarına atıf yaparak korumacı politikalardan sonuç olarak başta uygulayan ülke olmak üzere herkes zarar görür değerlendirmesinde bulundu.
Kanada’nın ihracatının önemli bir bölümünü petrol ve petrol ürünleri oluşturuyor. Bu nedenle son zamanlarda petrol fiyatları üzerinde oluşan baskıdan en çok etkilenen ekonomilerden biri Kanada.
Kanada Doları da bundan doğrudan etkileniyor ve son günlerde önemli bir değer kaybı yaşıyor. Geçtiğimiz hafta 1.36 seviyesinin tam anlamıyla kırılması sonrası USDCAD’deki kararlı yükseliş sürüyor ve en son bu sabah 1.3790 üzerine çıkarak son 15 ayın zirvesi tazelendi. 1.3830 – 1.38 bölgesi yukarıdaki en yakın direnç ve aşılmasıyla birlikte 1.40 seviyelerine kadar önemli bir direnç kalmayacak. Aşağıda ise 1.36 – 1.3580 bölgesi en yakın destek.
Asya borsalarında haftanın son işlem gününde genel yön satıcılı. Şangay endeksi %0.77, Hong Kong HSI endeksi %0.90, Avustralya ASX endeksi %0.68, Hindistan SENSEX %0.69 kayıp yaşarken Güney Kore ve Japonya borsaları resmi tatil nedeniyle kapalıydı.