RBA Bu Sefer Kurda Düşüş ‘Gerekli’ Dedi
Avustralya’dan para politikası kararları geldi gece. Faizleri %2.50 seviyesinde sabit tutan RBA’nın karar metninde Avustralya doları ile ilgili bazı yeni yorumlar vardı.
Son aylarda olduğu gibi önümüzdeki bir kaç ay daha faizlerin stabil kalmasının en ihtiyatlı yol olduğunu söyleyen RBA, AUD’nin emtia fiyatlarında son aylarda yaşanan keskin düşüşe rağmen hala temel değerinin üzerinde olduğuna dikkat çekiyor.
Banka bu toplantıda daha düşük kur seviyelerinin dengeli bir ekonomik büyümeye ulaşmak için gerekli olduğunu ifade ederek yüksek AUD karşısında duruşunu biraz daha sertleştirdi.
Yani yıl zirvesinden yaşanan %10 gerilemeyi ekonominin dengede kalması için yeterli bulmuyor ve daha aşağıları istiyor banka. Bu zaten çok bilinmeyen bir durum değil. Başkan Stevens ve yardımcısı Lowe açıklamalarında kurlarda daha aşağıların ekonomiye daha fazla destek sağlayacağını ve ilerde daha fazla düşüş beklediklerini zaten hep dile getiriyorlar. Yine de RBA’nın ‘düşüş gerekli’ ifadesini metne koyma ihtiyacı görmesi önemli.
Avustralya’dan ayrıca inşaat izinleri ve cari denge gibi iki önemli veri geldi. İnşaat izinleri %11.4 ile beklentiden iki kat fazla artarken, üçüncü çeyrek cari açık da 12.5 milyar ile beklentiden daha iyiydi. Yani RBA’dan AUDUSD üzerinde baskı kurma çabalarına iyi veriler dün gece izin vermedi.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.





