AUD / USD Paritesi Yorumu – 15.12.2015

AUDUSD’de Son Durum Ne?

Avustralya’dan yarı yıl ekonomik ve mali görünüm raporu ve iki hafta önceki RBA toplantısının detaylı tutanakları Asya seansının ön plana çıkan gelişmeleri. Çeyreklik konut fiyat endeksi Asya seansında dikkatleri yine Avustralya’ya çeviren diğer bir önemli veriydi.
Ekonomik ve mali görünüm raporunda 2015/2016 bütçe açığı tahmini 35.1 milyardan 37.4 milyara revize edildi. 2015/2016 mali yılında enflasyon tahmini %2.0, 2016/2017 tahmini ise %2.25. Büyüme tahminleri 2015/2016 için %2.5, 2016/2017 için %2.75, 2018/2019 için %3.0. İşsizlik oranının 2015/2016 mali yılında %6.00, 2016/2017 mali yılında ise %5.75 olması bekleniyor. Mali yıl Avustralya’da 1 Temmuz’da başlayıp, 30 Haziran’da sona eriyor. Yani 2015/2016 mali yılının yarısına geldik bile zaten.
Avustralya hükümeti neredeyse bütün ekonomik göstergelerde önümüzdeki yıllarda iyileşme bekliyor. Şu an %5.8 olan işsizlik oranının ileride daha da gerilemesini, enflasyonun RBA’nın hedefine doğru yükselmesini ve %2.5 civarında olan büyümenin de %3.00’lere kadar hızlanacağını ön görüyor Avustralya hazine bakanlığı. Yani Avustralya ekonomisinin içinde bulunduğu dönüşüm sürecinin gidişatı açısından iyimserlik var. 
Tutanaklardan RBA’nın da ekonomik görünüm konusunda iyimser olduğunu görüyoruz. Son zamanlarda gelen ekonomik verilerin pozitif olduğuna, madencilik yatırımlarındaki yavaşlamanın yarattığı olumsuz etkilerin azalmasıyla ekonomide kademeli bir güçlenme beklendiğine, özel sektör anketlerinin madencilik dışı sektörlerde iyileşmeye işaret ettiğine ve öncü göstergelerin istihdamda iyileşmenin devam edeceğini gösterdiğine vurgu var. Ayrıca kurların emtia fiyatlarındaki düşüşe uyum sağlamaya devam ettiğini ve gerekmesi durumunda enflasyon görünümünün daha fazla parasal gevşemeye izin verdiğini söylüyor RBA.
Hem hazine bakanlığının hem de Merkez Bankası RBA’nın madencilik dışı sektörlerin, yani imalat ve hizmetler sektörlerinin üzerinde bu kadar durmasının nedenini daha önce de açıklamıştık. Emtia ihracatı ve doğal kaynakların Avustralya’nın son on yılda ortaya koyduğu hızlı büyüme performansındaki rolü büyük fakat son yıllarda başta Çin’de yaşanan soğuma nedeniyle emtia fiyatlarında yaşanan çöküşten en derinden etkilenen ekonomilerin başında da yine Avustralya ekonomisi geliyor. 
Bu nedenle hükümet imalat ve hizmetler sektörünün madencilik sektöründe yaşanan bu gerilemeyi kompanse etmesini istiyor ve ekonomik yapıyı bu iki sektöre doğru kaydırma çabası var. Bu dönüşümün gidişatını da PMI verileri ve özel sektör sermaye harcamaları raporlarından takip etmeye çalışıyor hem piyasalar hem hükümet.
Avustralya’dan diğer bir önemli veri konut fiyat endeksi yayınlandı bu gece. Her çeyrek açıklanan bir veri ve gece açıklanan veriye göre üçüncü çeyrekte konut fiyatlarında %2.0 artış yaşamış. Beklentide bir rakam ve ikinci çeyrekteki artışın yarısından daha az. RBA’nın daha fazla faiz indirimi konusunda çekinceli olmasının en önemli nedenlerinden biri konut fiyatlarındaki aşırı yüksek seyir. O açıdan RBA’yı rahatlatacak bir rakam fakat bankanın yakın zamanda faiz indirme ihtimali çok düşük. Yani konut sektörünün ateşi düşüyor hadi faiz indirelim demeyecek.
Avustralya’dan bolca önemli veri geldi gece fakat AUDUSD görünümünde bir değişikliğe neden olmadı bizce. Son haftalarda hep bahsettiğimiz 0.75 – 0.70 bant hareketi devam edecek bir süre daha. 0.75 üzerine doğru yükselişlere RBA’nın kurlarda aşırı yükselme istememesi nedeniyle şüpheli yaklaşıyoruz ve uzun vadede 0.80 – 0.78 bölgesine doğru yükselişler satış fırsatı olur görüşündeyiz. 
Daha kısa vadeli baktığımızda 0.7380 önemli bir direnç olarak alıcılara direnebilir, aşağıda ise 0.72 – 0.7190 bölgesinden hem 50 hem de 100 günlük hareketli ortalamalar geçmekte ve destek olarak çalışabilir. Bu hareketli ortalamaların geçilmesi ise ilk aşamada 0.7150 sonra da 0.7070’lere doğru bir geri çekilmeyi arkasından getirebilir.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.