AUD / USD Paritesi Yorumu – 22.10.2014

Avustralya’da Enflasyon Hedefte

Avustralya istatistik bürosu (ABS) 2014 üçüncü çeyrek enflasyon verilerini yayınladı dün gece. Verilere göre TÜFE çeyreklik bazda %0.5 ile beklentinin hafif üzerinde gelirken, yıllık bazda %2.3 ile beklentide. Kırpılmış (çekirdek) TÜFE ise çeyreklik bazda %0.4, yıllık bazda %2.5 ile beklenti altı kaldı. Enflasyon tam da RBA’nın hedeflediği %3 – %2 bandında. 
Dün yayınlanan para politikası toplantı tutanaklarından RBA üyelerinin son zamanlardaki düşüşe rağmen Avustralya dolarının tarihi standartlara göre hala yüksek olduğunu ve istihdam piyasasının baskı altına olduğunu düşündüğünü öğrendik.
Euro Bölgesi’nde faizler negatif bölgeye geçmişken ve Avustralya gibi AAA kredi notlu gelişmiş bir ülkenin %2.50 gibi göreli yüksek bir faiz oranı sunması ülke varlıklarına olan talebin güçlü kalmaya devam etmesini sağlayacaktır. Yani RBA’nın uzun bir süre faiz artışı kartını kullanmaktan çekineceğini söyleyebiliriz.
Beklenti altı çekirdek TÜFE, AUDUSD’yi hafta dibine gönderdi fakat parite toparlanmakta gecikmedi ve tekrar 0.88 direncini zorladı. AUDUSD’nin 0.90 – 0.8650 bandındaki hareketine devam etmesini ve bu bandın ilerde Fed faiz artışı süreci yaklaşmaya başlamasıyla aşağı yönlü kırılmasını bekliyoruz.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.