AUD / USD Paritesi Yorumu – 25.02.2015

Çin İmalat PMI Tekrar 50.0 Üzerinde

Çin HSBC flaş imalat PMI Şubat ayında 50.1 ile beklentileri aşarak son dört ayın en yüksek seviyesine çıktı. Veri sektörde iki aylık yavaşlama sonrası Şubat’ta tekrar hafif de olsa bir iyileşme yaşandığını gösteriyor.
Bileşenlere baktığımızda üretim endeksinin 50.8 ile son beş ayın zirvesine çıktığını görüyoruz. Yeni siparişlerde önceki aya göre daha hızlı bir artış varken ihracat siparişlerindeki artış hızı yavaşlamış. Ayrıca fiyat üzerindeki baskı azalarak devam ederken stoklardaki artış hızında yavaşlama dikkat çekiyor.
İhracat ve fiyatlar için sinyaller negatif fakat iç talep ve üretim için pozitif sinyaller var. Fakat üretim ile yeni siparişlerideki artış ve stoklardaki gerilemede Çin Yeni Yılı harcamalarının yarattığı mevsimsel etkiler de hesaba katılmalı.
Dün Fed başkanı Yellen’den beklenen şahin tonda açıklamaların gelmemesi şimdilik piyasada dolar sat tepkisi yarattı. Çin’den iyi PMI verisi ve Yellen’dan gelen güvercin darbeyle zayıflayan dolar ile AUDUSD haftalardır alıcılara karşı koyan 0.7860 – 0.7850 direncini kırdı. İlk aşamada 0.7930 ardından 0.80 seviyelerine kadar devam edebilir yükseliş. 
AUDUSD üzerindeki en önemli riskler olarak bu gece gelecek çeyreklik sermaye harcamaları ile 3 Mart’taki RBA para politikası kararları ön plana çıkıyor. Piyasa RBA’dan yeni bir faiz indirimi bekliyor fakat zamanlama konusunda beklentilerde ayrılık var. Daha çok Mayıs ayına odaklanmış durumda beklentiler, yani Mart ayında gelebilecek ikinci bir faiz indirimi AUDUSD’nin hevesini kursağında bırakabilir.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.