Brexit Şimdi Nasıl Şekillenecek – 15 Mart 2019

Haftanın son işlem gününe piyasalar Japonya’dan gelen haber akışı ile başladı. Bugün Japonya Merkez Bankası (BOJ) toplantı gerçekleştirdi. Toplantı sonrasında ise sabahın erken saatlerinde faiz oranı kararı açıklandı. Toplantı öncesinde piyasalardaki genel beklentiler bu toplantı sonrası faiz oranında bir değişikliğe gidilmeyeceği yönündeydi. BOJ toplantı sonrası piyasalardaki beklentilere paralel olarak faiz oranında herhangi bir değişikliğe gitmediğini açıkladı. Böylelikle faiz oranı -%0.10 seviyesinde sabit bırakılmış oldu. Ek olarak BOJ varlık alım programında da herhangi bir değişikliğe gidilmediğini belirtti. Genel olarak baktığımızda piyasalarda küresel endişeler ve küresel ekonomik yavaşlama 2019 yılına damgasını vurmuş gözüküyor. Bu yavaşlama ile birlikte önde gelen birçok merkez bankası ‘güvercin’ tutum takınıyor. Hal böyle olunca uzun süredir genişlemeci politikalar gerçekleştiren BOJ’un bu ortamda politikasını bozmama kararı piyasaları şaşırtmadı diyebiliriz. Piyasalarda zaman zaman risk ortamı oluştuğunda bu Yen’e pozitif yansıyabiliyor. Yatırımcılar ‘güvenli liman’ olarak altın sonrasında Yen’e kayabiliyor. Fiyatlamalarda küresel dalgalanmalar etkili olurken, dolarında hareketlenmeleri yakından izleniyor. An itibari ile 111 seviyelerinde fiyatlanan USD/JPY paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 111.962 – 112.246 – 112.944 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 111.264 – 110.850 – 110.152 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.

Haftanın en önemli olan konularından biri ise İngiltere’de gerçekleşen Brexit oylamaları idi. Bilindiği gibi İngiltere parlamentosu Salı günü ilk olarak Brexit anlaşmasını oyladılar. Ocak ayında da oylanan ve ‘tarihi’ bir sonuç ile reddedilen anlaşma tekrar parlamentodan ret almıştı. Ardından Çarşamba günü parlamento bu kez ‘Anlaşmasız Brexit’ oylaması yapmış ve beklentiler dahilinde bu oylamada meclisten geçmemişti. Ardından sıra dün yapılan oylamaya geldi. Bilindiği gibi normal şartlarda İngiltere ile Avrupa Birliği ayrılığının 29 Mart 2019’da yapılması planlanıyordu. Tarih oldukça yaklaşmasına rağmen halen ayrılığın nasıl olacağının kararı verilemedi. Hal böyle olunca İngiltere Parlamentosu dün, hükümetin Brexit anlaşmasını yeniden oylaması ve Brexit tarihinin 30 Haziran’a ertelenmesi önerisini oyladı. Bu oylama bu defa parlamento tarafından onaylandı ve 202’ye karşı 412 oy ile kabul edildi. Bu önergeye göre İngiltere Parlamentosu 20 Mart tarihinden önce tekrar Brexit anlaşmasını oylayacak. Anlaşma Avam Kamarası’ndan geçerse İngiltere Başbakanı Theresa May Avrupa Birliği’nin kapısını çalacak ve Brexit’in 30 Haziran 2019 tarihine kadar ertelenmesini talep edecek. Tüm bu yaşanan gelişmeler ile birlikte sterlin dalgalı bir seyir izliyor. An itibari ile 1.32 seviyelerinde fiyatlanan GBP/USD paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1.33124 – 1.33834 – 1.35070 seviyeleri direnç noktaları olarak takip dilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 1.31888 – 1.31362 – 1.30126 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.

Amerika kanadına baktığımızda ise piyasalar dün bölgeden gelen çeşitli ekonomik verileri takip ettiler. Bunların arasında yeni konut satışları ve işsizlik maaşı başvuruları öne çıktı. Veriye göre Amerika’da Ocak ayında yeni konut satışlarında %6.9 oranında düşüş gerçekleşti. Piyasalardaki beklenti ise %0.2 oranında bir artış olabileceği yönündeydi. Bununla birlikte Çalışma Bakanlığı’nın açıkladığı bir diğer veri olan haftalık işsizlik maaşı başvurularında yükseliş dikkat çekti. 9 Mart’ta sona eren haftada söz konusu veri 6K artış gerçekleştirdi. Böylelikle 229K seviyesine ulaşan veri son 1 ayın en yüksek seviyesine ulaşmış oldu. Dolar küresel bazda yeni güne hafif zayıf başlarken USD/TRY paritesi 5.46 seviyelerinde fiyatlamalar yaşıyor. Pariteyi teknik olarak incelemeden önce yurtiçinde neler yaşanmış bakalım. Bilindiği gibi hafta içerisinde yurtiçinden büyüme verisi gelmiş ve bu veri piyasaları tam olarak tatmin etmemişti. Dün ise Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Beklenti Anketi (Mart) yayınladı. Buna göre banka 12 aylık tüketici enflasyonu beklentisini %15.24 seviyesine çekti. Daha önceki ankette bu seviye %15.47 idi. Yıl sonu USD/TRY beklentisi ise 5.99 seviyesinden 6.06 seviyesine yükseldi. Bugüne baktığımızda ise yurtiçinden gelecek olan Çeyreklik İşsizlik Ortalaması ve Bütçe Dengesi verileri takip edilecek. Tüm bunlar ışığında USD/TRY paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 5.4761 – 5.4867 – 5.5080 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 5.4548 – 5.4441 – 5.4228 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.