Brexit Gelişmeleri Sterlin’e Nasıl Yansıyor? – 22 Kasım 2018

Günün Ardından

Haftanın dördüncü işlem gününün yavaş yavaş sonlarına yaklaşırken piyasalar çeşitli ekonomik verileri ve siyasi haber başlıklarını takip etmeye devam ettiler. Günün en dikkat çeken haber başlıklarından biri ise Brexit konusunda gelen haber akışlarıydı. Bu sebeple ilk olarak bu konuyu inceleyerek başlayalım. Bilindiği gibi İngiltere’de 23 Haziran 2016 tarihinde Avrupa Birliği’nden ayrılma konusunda referanduma gidilmiş ve bu referandum sonrasında genel beklentinin aksine referandumdan ‘ayrılık’ kararı çıkmıştı. Bu karar piyasaları sert etkilemiş ve ‘Ayrılık süreci nasıl işleyecek?’ soruları kafalarda büyük bir yer edinmişti. Beklenildiği gibi Brexit süreci bu tarihe kadar sancılı ve belirsiz ilerlemiş ve zaman zaman gündeme gelen bu konu sterlin üzerindeki en büyük baskılardan biri olarak başrolü kimselere kaptırmamıştı. Son günlerde ise bu konu hakkında gelen haber akışları yoğunluğunu artırdı ve sterlinde sert fiyatlanmalara sebep oldu. Geçtiğimiz hafta Avrupa Birliği ile İngiltere arasında 585 sayfalık taslak ayrılık belgesi üzerinde anlaşma sağlandığı haberleri takip edilmiş ve bu haberler ile ‘belirsizlik’ bir miktar azalmış ve bu azalan belirsizlik sterlin varlıklarında değer kazanımları yaşanmasına vesile olmuştu. Gün içerisinde ise AB Konsey Başkanı Donald Tusk’un sosyal medya üzerinden paylaştığı bilgiler piyasaların gündemindeydi. Tusk; AB ile İngiltere’nin gelecekteki ilişkileri düzenleyen siyasi deklarasyon taslağını 27 üye ülkeye gönderdiğini, AB Komisyonu Başkanı Juncker’in müzakerelerde prensipte uzlaşı sağlandığını söylediğini, siyasi deklarasyonunda liderlerin onayına sunulacağını açıkladığını belirtti. Bununla birlikte Avrupa Birliği ile İngiltere bir serbest ticaret bölgesi oluşturmak için anlaşmaya vardığı haberleri dikkat çekiciydi. Ek olarak anlaşmazlıklar arasında ilk sıralarda olan ‘İrlanda Konusu’ kararı ise gelecek bir tarihe ertelendi. Brexit konusundaki belirsizliği bir miktar azaltan bu haber akışları sonrası piyasalar gözünü 25 Kasım 2018 Pazar günü Brüksel’de gerçekleşecek olan AB Liderler Zirvesi’ne çevirdi. Bu zirvede Brexit konusunun konuşulacağı ve belirli konuların daha da netlik kazanabileceği bekleniyor. Bu sebeple bu konu hakkında gelebilecek olan haber akışları volatiliteyi artırabilir. Bu zirve öncesi ise İngiltere Başbakanı Theresa May ‘Pazar günü gerçekleşecek bu görüşmede anlaşma sağlanacağına oldukça eminim’ açıklamasında bulundu. Bu haber akışları ile gün içerisinde yukarı yönlü sert hareketlenmeler gerçekleştiren GBP/USD paritesi an itibari ile 1.28 seviyelerinde fiyatlamalar gerçekleştiriyor. Pariteyi teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1.29278 – 1.30402 – 1.31278 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 1.28098 – 1.27654 – 1.27312 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.

Son günlerde dikkat çeken hareketlenmeler gerçekleştiren USD/TRY paritesine baktığımızda ise gün içerisinde aşağı yönlü hareketlenmelerin gerçekleştiği görülüyor. Bu aşağı yönlü gevşeme hareketleri ile kritik seviye olan 5.30’ların aşağısında fiyatlamalar yaşayan USD/TRY paritesinde piyasalar çeşitli ekonomik verileri takip ettiler. TÜİK ve TCMB’nin ortak yürüttüğü Tüketici Güven Endeksi takip edilen ekonomik verilerden biri idi. Gelen veriye göre Kasım ayında Tüketici Güven Endeksi %4 oranında artış gerçekleştirdi. Bu artış ise son 3 ayın ilk artışı olarak kayıtlara geçti. Bununla birlikte Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, TCMB Plan ve Bütçe Komisyonu’nda açıklamalarda bulundu. Bu açıklamalarda Albayrak; göstergelerin 2018’in ikinci yarısında yavaşlamaya işaret ettiğini, mali disiplinin temel çıpa olacağını, mecbur kalmadıkça vergiye yeni istisna ve muafiyet getirmeyeceklerini belirtti. Ek olarak piyasalar TCMB’nin Haftalık Para ve Banka İstatistikleri’ni takip etti. Buna göre TCMB’nin brüt döviz rezervleri geçtiğimiz hafta 69.5 milyar dolardan 71 milyar dolara yükseliş gerçekleştirdi. Pariteyi teknik olarak incelemeden önce Amerika kanadına bakalım. Amerika’da piyasalar Şükran Günü sebebiyle kapalı. Dolar yeni güne hafif zayıf başlarken, piyasalarda Fed’in önümüzdeki yıl yapacağı faiz artışları konusunda yavaşlama ihtimalleri beklentileri artıyor. Bunun nedenleri arasında ise ekonomideki yavaşlama ve finans piyasalarında artan dalgalanmalar gösteriliyor. Bu sebeple bu konu hakkında gelebilecek olan haber akışları ve ekonomik veriler yakından takip edilecek. An itibari ile 5.29 seviyelerinde fiyatlananUSD/TRY paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 5.3259 – 5.3754 – 5.4448 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 5.2565 – 5.2070 – 5.0881 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.

Altın fiyatlarında baktığımızda ise gün içerisinde dalgalı bir seyir izlendiği görülüyor. Önümüzdeki yıl Amerika Merkez Bankası Fed’in para politikasında sıkı duruş konusunda daha ılımlı bir duruş gerçekleştirebileceği ihtimalleri altın fiyatlarına küçük bir destek sağlıyor. Finans sektöründeki artan dalgalanma, ABD – Çin arasında süregelen anlaşmazlıklar, Amerika’da mali teşviklerin azaltılması zaman zaman piyasalarda güvenli liman ihtiyacını oluşturuyor. Ve bu güvenli liman talepleri altın fiyatlarına pozitif yansıyabiliyor. An itibari ile 1227 seviyelerinde fiyatlanan XAUUSD’yi teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1230.76 – 1235.54 – 1245.82 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 1220.48 – 1214.98 – 1206.80 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.