Bütçe ve Büyüme: Madalyonun iki yüzü

Bu hafta sonu yapılan G8 zirvesinde, ABD, Kanada, İtalya, Fransa, İngiltere, Almanya, Japonya ve Rusya’nın liderleri bir araya geldi. İki gün süren toplantılar sonucunda, her yıl yapılan zirvelerde olduğu gibi yine piyasaları hareketlendirebilecek net, kesin çözüm ve kararlar çıkmadı. Bunun yerine liderler, gündemi meşgul eden konularda uzlaşmacı fakat yatırımcıları tatmin etmeyen bir tavır sergiledi.

Uzun süredir siyasi liderler ve ekonomistler arasında görüş ayırımına sebep olan büyüme politikalarının mı yoksa bütçe disiplininin mi daha gerekli olduğu konusu masaya yatırıldı. Angela Merkel konuya, büyüme ve bütçe disiplininin bir madalyonun iki yüzü olduğunu, her ikisinin de yapısal reformlar ve geleceğe yönelik yatırımlar ile birbirini desteklediğini söyleyerek konuya açıklık getirdi. ABD Başkanı Barack Obama da büyüme ile bütçe disiplininin birbirine rakip unsurlar olmadığını belirterek Merkel’i onayladı.

Yunanistan’ın Euro bölgesindeki akıbetinin de tartışıldığı toplantılarda Merkel,  tüm liderlerin ülkenin bölgede kalması gerektiğine inandığı fakat bunun bütçe ile ilgili yükümlülüklerini yerine getirmesine bağlı olduğunu belirtti. Sonuç, ne yardan ne serden politikası önümüzdeki haftalarda da devam edebilir. 

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.