Çin Tatilden Döndü – 03 Şubat 2017

Çin Piyasalarında Son Durum

Çin yedi günlük tatilden PMI verisi ile dönüş yaptı. Çarşamba günü resmi PMI verilerinin ardından bu gece Caixin imalat PMI açıklandı. Caixin verisinin resmi veriden farkı daha az sayıda ve daha küçük şirketlerle yapılan anketlerden oluşuyor olması.

Resmi imalat PMI Ocak ayında 51.4’den 51.3’e hafif bir geri çekilmeye işaret ediyordu. Caixin imalat PMI ise piyasalar sadece 0.1 puan gerileme beklerken 51.9’dan 51.0 seviyesine daha derin bir düşüş gösteriyor.

Veriyi hazırlayan kurumdan gelen açıklamada Ocak ayında stabil bir büyümenin gözlemlendiğine fakat alt endekslerin şu anki momentumun sürdürülmesinin zor olacağını gösterdiğine dikkat çekiliyor. Ayrıca aşağı yönlü riskler konusunda ihtiyatlı olunması gerektiğine vurgu yapılıyor.

Çin Merkez Bankası PBoC de tatilden hızlı döndü ve fonlama faizlerinde artışa gitti. Gecelik fonlama oranı %2.75’den %3.10’e yükseltilirken yedi günlük fonlama faizi %3.25’den %3.35’e, bir aylık fonlama oranı ise %3.60’dan %3.70’e çıkarıldı.

Fonlama faizlerindeki yükseliş ve PMI verisinin beklenti altı kalmasının etkisiyle Çin borsaları tatilden moralsiz bir geri dönüş yaptı. Shanghai bileşik endeksi (SHCOMP) %0.60 kayıp yaşarken, Shenzhen CSI300 endeksinde de kayıp %0.50 üzerinde şu anda.

Diğer Asya endekslerinde ise karışık bir görünüm var. Japonya Nikkei endeksi yatay bir seyir izlerken Avustralya ASX %0.42, Hong Kong HSI %0.34 ekside. Diğer yandan Güney Kore KOSPI %0.10 artıda.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.