Çin’de Büyüme Beklenti Üzeri

Piyasalar büyümenin %6.7’den %6.6’ya gerilemesini beklerken dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin ikinci çeyrekte %6.7 büyüdü. Çin ekonomisinin içinde bulunduğu imalat-ihracata dayalı ekonomik yapıdan hizmetler-iç tüketime dayalı bir yapıya dönüşüm sürecinde kabul edilebilir bir rakam ve hükümetin en az %6.5 yıllık büyüme hedefiyle de örtüşüyor.

Çin hükümetinin devreye soktuğu mini canlandırma programları ve PBoC’nin faiz/munzam karşılık indirimleri korkulan sert iniş senaryolarının gerçekleşmesinin önüne geçmiş gibi görünüyor. Raporun detayları büyümeye hükümetin katkısını açık bir şekilde gözler önüne seriyor. Özel sektör yatırımlarındaki artış hızı ikinci çeyrekte %2.8’e gerilerken kamu sektörü yatırımlarındaki artış ise %23.5’e yükselmiş.

İkinci çeyrek büyüme raporunun yanında Haziran ayına ait sanayi üretimi, perakende satışlar ve sabit varlık yatırımları gibi önemli veriler yayınlandı. Sanayi üretimi %6.2 ve perakende satışlar %10.6 ile beklentiden daha iyi gelirken, sabit varlık yatırımları %9.0 ile beklenti altı kaldı. Yani iç tüketimde beklentiden daha güçlü gibi görünüm var ve büyümenin kamu sektörü ile birlikte iç tüketim tarafından da desteklendiğini söyleyebiliriz.

İyimser büyüme raporuna rağmen Çin endeksleri günü ortalamada yatay kapattılar. Diğer yandan Japonya Nikkei %0.68, Güney Kore KOSPI %0.42, Avustralya ASX %0.33 ve Hong Kong HSI endeksi ise %0.58 artıda kapandı.

Çin verilerine en duyarlı paritelerden AUDUSD beklentiden iyi Çin büyüme raporu sonrası 0.7670’ler ile son 10 haftanın en yüksek seviyelerine tırmandı. AUDUSD ile ilgili görüşümüz değişmiş değil. RBA faiz indirimi beklentileri ve politik/mali riskler nedeniyle yükselişlerin kalıcı olmasını beklemiyoruz ve özellikle 0.80 – 0.78 bölgesinin ideal satış fırsatı sunacağını düşünüyoruz.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.