Seçimler Piyasayı Nasıl Etkiler?
7 Haziran genel seçimleri sonrası hükümet kurmakta başarısız olunması sonrası Türkiye olarak son beş ayda ikinci genel seçimler için geri sayımı başlattık ve artık geri sayımda da sona yaklaşıyoruz.
1 Kasım Pazar günü tekrar sandıklara gideceğiz ve ülkemizin geleceği için oy vereceğiz. Yani üç gün sonra bu saatlerde erken seçim sonuçları neredeyse kesin haliyle belli olmuş olacak. Şu andan sonuçların ne olacağını kimse bilmiyor fakat seçim anketleri az çok fikir veriyor.
Son seçim anketleri 2 Kasım sabahı göreceğimiz siyasi tablonun 8 Haziran’dakinden pek farklı olmayabileceğini gösteriyor. Hem tek partili hükümet hem de koalisyon ihtimalleri bir birine çok yakın ve her iki sonuç da sürpriz olmayacak piyasalar için.
Fakat 7 Haziran’dakinin aksine piyasalar bu sefer tek partili hükümet çıkmama ihtimaline daha hazırlıklı gibi. Anketler dört partili bir meclis göreceğimizi gösteriyor ve bu seçimlerde cevabı aranan soru tek partili iktidar mı yoksa koalisyon mu? Anketler her iki seçenek için de ihtimallerin bir birine çok yakın olduğunu söylüyor.
Peki senaryolar ne?
Tek partili hükümet: Bu senaryoda hükümetin devamlılığı ve siyasi istikrarın daha güçlü olabileceği algısıyla Türk varlıklarına alış gelebilir. Bu da USDTRY, EURTRY üzerinde baskı tahvil ve borsada alış anlamına geliyor. Tabi ilk tepkiden sonra çıkan sonuç ve devamında yaşanan siyasi ve toplumsal gelişmelere göre yönde değişiklik olabilir. Mesela ucu ucuna tek partili bir hükümet durumunu da piyasalar pek sevmeyebilir. Sadece bir kaç milletvekili çoğunluğu ile kurulmuş tek partili bir hükümet kırılgan olarak değerlendirilip risk olarak görülebilir.
Koalisyon ihtimali: Hiç bir partinin tek başına hükümet kurma gücünü elde edememesi ile dikkatler koalisyon seçeneklerine çevrilecek. Bu sonuca piyasanın ilk vereceği tepki Türk varlıklarını satmak olacak. Yani USDTRY ve EURTRY’de alışlar, borsa ve tahvillere satış gelmesi gibi… Fakat sonuçların sindirilmeye başlanmasıyla siyasi liderlerden gelecek olan açıklamalara ve ortaya çıkan siyasi atmosfere göre yine yönde değişiklik olabilir. Mesela uyumlu bir koalisyon seçeneğinin toplumsal barışa ve güvene katkı sağlayacağı algısı piyasaların hoşuna gidebilir.
7 Haziran seçimleri sonrası doların verdiği tepkiyi hatırlamak 2 Kasım ve sonrası için de yol gösterici olacaktır. 8 Haziran’ı yaklaşık 700 pips yukarıda açan USDTRY aynı gün 2.80’lere kadar tırmanmış fakat sonrasında gelen düşüşle bir kaç haftalık süreçte 2.62’lere kadar gerilemişti.
Son olarak USDTRY ve EURTRY için 8 Haziran günü ön plana çıkacak bazı kritik seviyelerden bahsedelim. USDTRY için 2.96, 2.98 ve 3.00 direnç seviyeleri, 2.86 – 2.85 bölgesi ve sonrasında 2.80’ler ise destekler. EURTRY için 3.25, 3.3350 ve 3.3750 bölgesi direnç seviyeleri, 3.17, 3.12 ve 3.10 seviyeleri destekler.
Pazar günü ne sonuç çıkarsa çıksın barış ve demokrasi kazansın diyor ve ülkemiz için en hayırlısını diliyoruz.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.