ABD liderliğinde ticaret savaşı başlatılması ve üstüne TL krizi çıkması sonrasında, ABD’nin Türkiye ‘ye çeliğe ekstra vergi uygulaması dünyada Doların ticaretteki rolünü sorgulatmaya başladı. Türkiye ziyaretine gelen Rus Dışişleri bakanı Lavrov ‘Dolar istismar ediliyor’ sözü ve Çin’den gelen Türkiye ile işbirliği mesajı, ticaret savaşının kazananı olmayacağı açıklaması, dünyanın Dolar sistemini sorgulamasına sebep oluyor. Tabi bu tür söylemler bir süredir dile getirilmekte ve son zamanlarda Doların hareketi bu söylemi artırmış durumda. Bugün Güney Kore ve Hindistan piyasaları kapalı fakat uzak doğu endekslerinde satış hakim. ABD vadelileri de eksiyle işleme başlarken genel olarak borsalarda short pozisyonlar hakim diyebiliriz.
EURUSD: Dünyada Doların sorgulanması devam ederken, ABD’nin faiz artırımı yaparken dünyanın geri kalanının ne yapacağı konuşuluyor. Bir diğer çözüm de ABD’nin faiz artırırken bilançosunu küçültmemesi. Böyle bir durumda Doların arzının göreceli olarak daha az azalması beklenebilir. Dünya fon yöneticileri arasında yapılan ankette hala en büyük problemin ticaret savaşı olarak görüldüğü gözükmekte
Doların güçlü seyri sonrası da 1,13 seviyelerinde Euro’nun zemin oluşturduğunu görüyoruz. Üstelik Euro tarafında dün GSYH rakamları geldi ve rakamların pozitif beklenti üstünde gelmesi dahi pariteyi yukarı itmeye yetmedi. Bunun sebebi olarak Avrupa’nın lokomotif ekonomisi Almanya’nın rakamlarının beklentinin altında kalması olarak görülebilir. Bugün ABD tarafından temmuz ayı çekirdek perakende satışlar, NY Empire State imalat endeksi ve temmuz pera verisi takip edilecek.
Teknik olarak pariteye bakarsak 30 günlük hareketli ortalamanın altında fiyatlanmaya devam eden EURUSD günlük grafikte de aşırı satım bölgesinde fiyatlanıyor. Aşağı yönlü hareketin devam etmesi halinde 1,13053, 1,12679 ve 1,11685 destek noktaları takip edilebilir. Yukarı yönlü hareketlerde ise 1,14047, 1,14667 ve 1,15661 direnç seviyeleri takip edilebilir.
USDTRY: Dün dolarda gevşeme gördük ve %7 ye yakın TL değer kazandı. En fazla değer kazanan para birimi olarak işlem gördü. Fakat TL değer kazanmasının asıl sorusu bu durum kalıcı mı sorusunu akıllara getiriyor. Tahvil faizlerine bakarsak 10 yıllıklarda 1 puanlık bir gerileme söz konusu fakat gösterge 2 yıllıklarda azalma söz konusu değil. Bunun ana sebebi beklenen yüksek enflasyon olarak açıklanabilir. Bu durum sonucunda merkez bankasından faiz artırım beklentisi artmış durumda. Bir diğer yandan bu sabah Resmi Gazete’de, “ABD menşeli bazı ürünlerin ithalatında ek mali yükümlülük uygulamasına dair kararda değişiklik yapılmasına ilişkin karar” başlıklı karar yayımlanarak yürürlüğe girdi. Karar kağıt, otomobil, alkollü içki gibi ürünleri kapsarken elektronik ürünlerin henüz dahil edildiğini görmedik. Hazine ve Maliye bakanı Berat Albayrak Perşembe günü yabancı yatırımcılar ile görüşmeler yapacağı ve piyasa tarafından olumlu karşılandığı görüşü mevcut. Merkez Bankası tarafından sıkılaşmaya yönelik önlemler alındığını da söyleyebiliriz.
Teknik olarak bakarsak paritede henüz düşüş trendinin başladığını söylemek zor. Dünkü hareketin devam etmesi halinde 6,1148, 5,8753 ve 5,2158 destek noktaları takip edilebilir. Yukarı yönlü hareketlerde ise 6,7743, 7,1943 ve 7,8538 noktaları takip edileblir.
GBPUSD: İngiltere’de dün işsslizlik verisini takip ettik ve İngiltere’de işsizlik, Nisan-Haziran arasındaki üç aylık süreçte 43 yılın yeni en düşük seviyesine inerken ülkede maaş büyümesi yavaşladı. Piyasa tarafından hem Brexit endişesi hem de maaş büyümesi yavaşlaması pariteye olumlu yansımadı. Bunun dışında İngiltere’de hala tekrar bir referandum yapılsa Brexit red çıkar söylemi mevcut. Bu da Brexit hata mıydı sorusunu piyasada akıllara getirmekte. Bugün İngiltere cephesinden enflasyon verileri takip edilecek.
Teknik olarak pariteye bakarsak EURUSD gibi 30 günlük hareketli ortalama altında fiyatlanan paritenin aşağı yönlü hareketi devam etmesi halinde 1,26722, 1,26272 ve 1,25047 noktaları takip edilebilir. Direnç noktası olarak 1,27947, 1,28722 ve 1,29947 noktaları takip edilebilir.